Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommundirektör om uppskjutandet av vårdreformen: "Kommunens egna utmaningar försvinner ingenstans oberoende vårdreformens framtid"

Från 2018
Arbetet med vård- och landskapsreformen presenteras i alla landskap.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Idag konstaterade statsminister Juha Sipilä att vårdreformen skjuts upp med ett år. Anneli Pahta, kommundirektör i Kimitoöns kommun säger att kommunen i dagens läge ändå fortsätter med sina utredningar, oberoende vårdreformens framtid.

Pahta säger att många frågor väcks i och med nyheten om att vårdreformen skjuts upp. Både för den egna kommunens del och allmänt för kommuners del.

- Det finns säkert saker som man kan utnyttja den här tilläggstiden till inom kommunerna. För Kimtioöns del så tror jag att vi tänker på våra frågor inom vården både från perspektivet att vårdreformen blir av och inte blir av.

Hon poängterar att kommunerna kan göra beslut oberoende om det blir en reform eller inte.

Pahta vågar ändå inte rakt ut säga om det är bra eller inte att vårdreformen nu skjuts upp.

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
Bildtext Anneli Pahta tror att flera kommuner nog går vidare i sina beredningar oberoende nyheten om att vårdreformen nu skjuts upp med ett år.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kommunerna jobbar vidare, men osäkerheten oroar

Pahta tror att en del tjänstemän tycker om tilläggstiden, medan andra tycker att osäkerheten i reformen inte hjälper dem alls.

- Vi inom kommunen jobbar på vårt sätt, men är förstås oroade för den stora helheten. Jag tror ändå att en del kommuner går vidare med sina beslut oberoende vårdreformen. Om det stör helheten eller gör den bättre får vi väl se efter några år.

Enligt Pahta har Kimitoöns kommun hittills redan jobbat mycket med reformen.

- Och jag tror att alla kommuner och deras tjänstemän har satt mycket av sin tid på vårdreformen.

"Vi har utmaningar som måste skötas oberoende av vårdreformen"

Även om vårdreformen kan ge tilläggstid för kommunerna, så säger Pahta att det för Kimitoöns kommuns del inte handlar om att ta det lugnt i vårdfrågorna under den närmaste tiden.

- Vi har utmaningar som vi oberoende vårdreformen måste sköta. Vi ska till exempel fortsätta utreda möjligheter att samarbeta med privata aktörer.

På Kimitoön har kommunen till exempel gjort utredningar angående ett nytt samägt bolag, som till exempel har väckt kritik i Pargas.

Enligt Pahta kan det också bli så att kommunen fortsätter med de kommunala tjänsterna, men ingenting är säkert.

- Jag skulle säga att vi inte stoppar utredningen, men det är dagens läge.

Kimitoön tampas ännu med läkarbrist

Som exempel på utmaningar nämner Pahta att kommunen fortfarande har problem att få läkare och sjukskötare till Kimitoön.

Kommunen funderar också fortfarande på hur mycket pengar de kan låna, då flera fastigheter inom vården tampas med olika utmaningar och hemsjukvården behöver utvecklas.

- Sedan har vi företagshälsovården som vi måste lösa nu snarast på hösten. Vi har knappt någon företagsläkare kvar.

- Så sådana frågor. De försvinner inte någonstans, våra utmaningar, oberoende av reformen.

Diskussion om artikeln