Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

"Försök inte fixa hela sommaren på en gång, ta en dag i taget" - så här tacklar du ensamheten i sommar

Från 2018
en flicka sitter ensam på en brygga
Bild: Pixabay

Allas sommar är inte måltider vid långbord med nära vänner i det gröna eller avkopplande veckor på sommarstugan med familjen. Sommarmånaderna kan vara tärande ensamhet dag efter dag och det kan vara svårt att stå ut.

För de minsta i familjen kan sommaren bli tråkig och ensam då de blir tvungna att spendera flera veckor hemma medan föräldrarna jobbar.

Många av barnens kompisar kanske åker iväg till en sommarvilla, på läger eller på resor så umgängeskretsen i grannskapet är borta.

- Här borde ledningen i vårt land göra någonting åt saken så att alla barn kunde ha möjlighet till dags- och/eller eftermiddagsverksamhet, säger Anne Bjaerre på Barnavårdsföreningen.

Barn under tio år anser hon att inte borde vara ensamma långa dagar, även om de klarar av att värma mat åt sig i mikrovågsugnen. Äldre syskon kan naturligtvis också ta hand om sina yngre syskon.

Anne Bjaerre påpekar att tio år givetvis inte är någon absolut gräns eftersom barn är så olika.

Anne Bjaerre, barnavårdsföreningen
Bildtext Anne Bjaerre
Bild: Yle/Cecilia Heikel

Ensam "i stan" kan kännas skrämmande trots att man velat det själv

Minns du då du meddelade föräldrarna att du inte följer med dina föräldrar till sommarstugan utan hellre stannar i stan? Pappas förvånade min och mammas oroliga frågor om hur du praktiskt har tänkt klara av allt från mat till att inte låsa ut dig.

Anne Bjaerre nickar och konstaterar att ungdomarna i 15–16 års åldern ofta känner ett såpass stort behov av att stiga ur barndomen och föräldrarnas uppsikt att de helst låter bli att åka med då det packas för veckor av sommarstugsvistelse.

- När barnen kan lämnas ensamma hemma varierar naturligtvis från individ till individ, och varje förälder känner sitt barn när det kan lämnas i stan, säger Anne.

Hon påpekar ändå att många unga ändå kan känna sig väldigt ensamma då resten av familjen åkt iväg. Det hela kan till och med kännas skrämmande.

Hon föreslår att man kan börja med en vecka och ser hur det går. Eller att den unga är ensam varannan vecka.

- Man kan tala om för dem att man gärna vill ha dem med till stugan eller till båten. Kanske kunde de ta med sig en kompis om föräldrarnas sällskap känns tråkigt, funderar Anne.

Som nyskild kan sommarensamheten komma som en överraskning

Efter en separation kan de första somrarna vara ångestfyllda av flera orsaker. Sommarstugan, där man tillbringat de senaste femton somrarna, kanske gick till partnern eller måste säljas i skilsmässan.

Att resa ensam känns inte speciellt lockande och att bjuda in sig till någon familj känns obekvämt och påträngande.

en kvinna sitter ensam på en strand
Bild: Pixabay

Ensamhetskänslan kan kännas ännu större i och med sociala medier där man ser bilder på de lyckliga familjeresorna.

- Blir man medbjuden på fester får man kanske stå ut med att folk ser snett på en och tror att man ska slå klorna i deras partner, lyfter Anne Bjaerre fram.

Även om man har människor omkring sig kan man känna en inre ensamhet. Såret efter skilsmässan är så öppet och oläkt.

Ta inte hela sommaren på en gång

― Anne Bjaerre

Det kan vara sorgen som finns där, det kan vara ilska och förlorad självkänsla, besvikelse och oro för hur allt praktiskt ska ordna sig.

- Just för att så många olika känslor är aktiva på samma gång uppstår känslan av att ingen i hela världen kan känna lika, och därför känns ensamhetskänslan påtaglig.

Det är viktigt att man inte isolerar sig. Enligt Anne Bjaerre får de flesta hjälp i sin ensamhetskänsla genom att umgås med människor i samma situation.

Tungt att ensam ha barnen men tomt då de är hos partnern

Efter skilsmässan blir det ofta aktuellt med delad vårdnad om barnen. Att handskas med känslor från ena ytterligheten till den andra blir i regel rätt tungt: då man har barnen hos sig önskar man egentid, och då de åker iväg saknar man dem oändligt.

- Jag tycker att det är viktigt att hålla kontakten med barnen regelbundet. Antingen via telefon eller skype, hellre än bara via textmeddelanden eller chat, säger Anne.

Hon anser att kontakten inte får brytas även om barnen befinner sig i den andras hem.

Håll kontakt med barnen via telefon eller skype också då de är hos den andra föräldern

― Anne Bjaerre

Både som förälder och som barn går man om och om igenom känslan att ta avsked och känna saknad då det är dags att byta hem.

Anne Bjaerre menar att det därför är viktigt att dels göra bytena så angenäma som möjligt och dels att hålla kontakten hela tiden.

Det här blir förstås svårt om föräldrarnas relation är väldigt inflammerad.

- Men varje förälder borde tänka på barnens bästa och försöka skuffa undan sin egna frustration.

Lär känna dig själv i skilsmässan

För tillfället är det väldigt inne att skryta med hur stor vänskapskrets man har och det ser bra ut då hundratals följer dig på Instagram och Facebook. Många fejkar och lägger ut halvsanningar på sociala medier för att inte se ensamma och ynkliga ut.

- Men skilsmässan kan vara en vändning till något nytt där man hittar sig själv, säger Anne.

Under en skilsmässoprocess som pågått en längre tid kan det hända att man kommit långt ifrån sitt eget jag. Det har kanske rått undantagstillstånd och saker och ting har inte riktigt fungerat.

Kvinna sitter på brygga, i bakgrunden en båt.

När är ensamheten skadlig?

Ensamheten är skadlig då man börjar medicinera den med alkohol eller andra drogande medel, anser Anne.

Då man är nedstämd går det ofta så att man tänker att man borde ta sig ut men samtidigt mår man så dåligt så man inte orkar göra något åt sin situation. Då kommer ofta skammen och skuldkänslorna som matar varandra och man konstaterar att "jag orkar inte ens med det här".

För en del kan det till kännas övermäktigt att städa hemma eller ta sig till butiken eller jobbet.

- Då kan det vara bra att någon i ens nära krets får veta om situationen och kan erbjuda hjälp med helt praktiska saker eller ta dig med till en läkare. Eller bara lyssna till hur du känner.

Gör varje sommardag så bra som möjligt

Då man är i en dalgång och känner sig ensam är det många gånger svårt att njuta av sommarledigheten eller av sommarmånaderna överhuvudtaget. Man ser med fasa mot hösten då kollegorna brunbrända och glatt berättar om sina resor och sommarstugefester i glada vänners lag.

- Ta inte hela sommaren på en gång, ger Anne som råd. Ta en dag i taget och gör det bästa av varje dag.

De allra flesta kommer vidare efter att de kämpat sig genom besvikelsen, sorgen och mörkret som en skilsmässa ofta innebär. Och då man tagit sig igenom det hela känner man sig starkare och mer bekant med sig själv.