Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superlöftet Eveliina Summanen tränade flera år med pojkar: Jag tvingades utanför bekvämlighetszonen

Från 2018
Eveliina Summanen på HJK:s träningar.
Bildtext Eveliina Summanen på HJK:s träningar.
Bild: Yle

I fjol blev Eveliina Summanen vald till Finlands mest lovande damspelare och i år har den 20-åriga mittfältaren visat upp sin potential på allvar.

Summanen fick spela sina första landskamper i VM-kvalmatcherna mot Österrike och Serbien i början av juni.

Summanen spelade från start i båda matcherna i Emmi Alanens frånvaro och imponerade till den grad att det är märkligt ifall hon inte är med igen då chefstränaren Anna Signeul plockar ut sin följande trupp mot Spanien i slutet av augusti.

Summanen är defensivt stark på mittfältet men visade också upp sin fina skotteknik då hon pangade in Finlands 2–0-mål mot Serbien från nästan 30 meter.

Eveliina Summanen sköt in Finlands andra mål i VM-kvalsegern över Serbien.
Bildtext Eveliina Summanen sköt in Finlands andra mål i VM-kvalsegern över Serbien.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Hon har också fått spelet att fungera på HJK:s centrala mittfält tillsammans med Linda Ruutu så pass väl att Helsingforslaget som inte vunnit FM-guld sedan år 2005 toppar Damligan efter tolv spelade omgångar.

– Hon är väldigt motiverad och fokuserad. Hon tänker på spelet på ett väldigt fint sätt. Hon kan göra vad hon vill på mittfältet när hon är på sitt bästa spelhumör, hyllar HJK-målvakten Minna Meriluoto.

Enligt Meriluoto har Summanen allt som krävs för att bli en toppspelare. Den rutinerade HJK-mittbacken Maija Saari håller med.

– Hon har blivit modigare under den här säsongen och tagit lite större ansvar. Hon visar vägen för laget.

Eveliina Summanen i Finlands VM-kvalmatch mot Österrike.
Bildtext Eveliina Summanen landslagsdebuterade i VM-kvalmatchen mot Österrike.
Bild: EPA

– Det var jättekul att se att hon fortsatte på samma sätt i landslaget. Det syntes inte att hon skulle ha varit nervös fast hon fick spela från start, fortsätter Saari.

De viktiga åren med B-pojkar

Summanen är nu inne på sin tredje säsong med HJK:s damlag. Före det spelade hon hemma i Villmanstrand med Pepo:s B-pojkar. Det är där hon utvecklade sin tuffhet och spelförståelse.

– Jag har sagt att de två åren med B-pojkarna har varit de viktigaste i min utveckling. Jag var tvungen att gå utanför bekvämlighetszonen varje dag för att hänga med, berättar Summanen för Yle Sporten.

Idén till att träna och spela med pojkar kom från juniorlandslagstränarna.

– Flickfotbollskretsarna i Villmanstrand är inte så stora. Först tränade jag med lite yngre killar men föreslog sedan själv att jag skulle få utmana mig själv mig mot äldre pojkar.

– Jag hoppade med i en turnering och spelade med B-pojkarna efter det.

Utvecklas i HJK – ingen brådska utomlands

I Summanens situation börjar flera spelare blicka utomlands. 20-åringen har ändå ingen brådska bort från en organisation där hon trivs och bevisligen utvecklas väl.

– Ifall någon bra möjlighet öppnar sig kan jag fundera på saken men just nu har jag det bra här i HJK. Jag har ingen orsak att byta klubb, säger Summanen.

Hennes rutinerade lagkompisar vill gärna hålla henne kvar i HJK men anser också att Damligan erbjuder en lämplig utmaning för en 20-åring med potential att bli en mångsidig mittfältare av världsklass.

– Vi har väldigt fina förhållanden i HJK. Man har möjlighet att träna morgon och kväll på en bra nivå. Det måste vara ett bra lag om hon ska någon annanstans nu, säger Minna Meriluoto.

Minna Meriluoto och Maija Saari.
Bildtext Minna Meriluoto och Maija Saari tillhör HJK:s rutinerade garde.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Maija Saari med nio års erfarenhet av spel i Sverige och Norge håller med om det tidigare Sverigeproffset Meriluotos analys.

– Det är bra att lära sig att ta hand om hela biten (även utanför planen) här innan man flyttar utomlands för då blir ansvaret ännu större för spelaren.

– Alla spelare, spelsystemet och språket kan bli nytt så man måste vara ganska mogen för att det ska löna sig att flytta utomlands, anser Saari.

HJK tackar och tar emot. Med Summanen i laget kan Klubis damer mycket väl få fira FM-guld i höst efter en paus på 13 år.