Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafikverket ger Kasköbanan ett och ett halvt år – sedan upphör underhållet

Från 2018
Järnvägsspår som leder till Kaskö hamn.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Underhållet av banavsnittet mellan Kaskö och Seinäjoki ska upphöra 15 december 2019. Det föreslår Trafikverket i en färsk rapport.

- Det är en sak som jag känt till i några månader, men vi har väntat på att man kommer ut med ett officiellt meddelande. Det här är inget beslut utan ett konstaterande på basis av den utredning man har gjort, säger Kaskös hamndirektör Patrik Hellman.

I Kaskö har man hoppats på en grundrenovering av banan eller åtminstone ett effektiverat underhåll. Kostnaderna skulle vara 130 respektive 22 miljoner euro.

Inte samhällsekonomiskt lönsamt

Men precis som i en tidigare rapport konstaterar Trafikverket att det inte längre är samhällsekonomiskt motiverat att fortsätta driften och underhållet av banavsnittet.

- På grund av banans dåliga skick kan banavsnittet inte längre hållas i trafikerbart skick utan betydande investeringar. Trafikmängderna på banan har sjunkit märkbart under de senaste åren, säger Markku Nummelin, teknisk direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Patrik Hellman står med en gul väst på vid hamnen i Kaskö.
Bildtext Patrik Hellman.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Enligt Hellman har dock trafiken på banavsnittet ökat med 20 procent i år och enligt honom är loppet inte kört ännu.

- Det som jag känner till från Trafikverket är att man lämnar dörren öppen för att omvärdera sakerna ifall vi kan visa på ökad trafik eller andra argument som kan ändra på det här.

Det är Kommunikationsministeriet som i sista hand fattar beslutet om vilka banavsnitt som läggs ned. Enligt rapporten är det endast Kasköbanan som är nedläggningshotat.

Vasabladet var först med nyheten.

Diskussion om artikeln