Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionärer beskattas lika som förut, men köpkraften har försvagats

Från 2018
Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen
Bild: All Over Press

Under den här regeringsperioden har beskattningen på medelstora pensioner hållits på samma nivå, visar en undersökning som Skattebetalarnas Centralförbund har gjort.

En pensionär som får en medelstor pension betalar i år lika mycket inkomstskatt som i fjol, visar utredningen. I snitt drygt 300 euro i månaden.

I snitt 300 euro i skatt i månaden

I Finland är en pension i medeltal 1664 euro i månaden, varifrån det dras 18,8 procent i inkomstskatt. Det här är över åtta procentenheter mindre än i början av milleniumet.

Under den pågående regeringsperioden har däremot beskattningen för dem som lyfter minst pension och dem som lyfter mest pension lättat en aning. Medan beskattningen hållits i praktiken oförändrad för dem som lyfter en medelstor pension, visar Skattebetalarnas undersökning.

Köpkraften har tillfälligt försvagats

När man tittar på pensionärernas köpkraft under de senaste 18 åren, har det skett en klar förbättring.

Köpkraften för pensionernas del har ökat med 17 till 19 procent, främst på grund av att inkomstbeskattningen har sjunkit till och med 8,4 procentenheter under samma tidsperiod.

Under den här regeringsperioden har köpkraften däremot sjunkit på alla inkomstnivåer, om man beaktar inflationen och indexjusteringarna av pensionerna.

Den försvagade köpkraften bland pensionärer uppskattas ändå vara tillfällig.

Diskussion om artikeln