Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Säkerhet och logistik avgörande ifall Helsingfors blir mötesplats för Trump och Putin

Från 2018
Vladimir Putin och Donald Trump
Bildtext Presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är ett enormt maskineri som drar igång ifall Finland och Helsingfors står värd för ett toppmöte mellan presidenterna Trump och Putin. Trots att varken själva mötet eller mötesdatumet är bekräftat är troligen planeringen i full gång, säger personer med insyn i hur presidentens kansli och Utrikesministeriet jobbar.

Anonyma källor i den amerikanska administrationen säger till nyhetssajten Politico att Helsingfors står värd för ett toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Det är presidenten och presidentens kansli som står värd för ett eventuellt möte.

En bild på president Sauli Niinistö.
Bildtext President Sauli Niinistö
Bild: imago/newspix/ All Over Press

- Det blir i så fall inställda semestrar för rätt många, konstaterar Maria Romantschuk som var presschef hos president Tarja Halonen och har lång erfarenhet av toppmöten på hög internationell nivå.

Presidentens kansli är en mycket liten organisation och blir mötet av får de anställda kavla upp ärmarna. Men Utrikesministeriet bistår också.

En veterandiplomat, som vill vara anonym, säger att Helsingfors både logistiskt och säkerhetsmässigt är en ideal mötesplats. Han tror inte att Wien, som har nämnts som det andra alternativet, är realistiskt.

Diplomaten säger till Svenska Yle att det troligen finns två platser som är tänkbara för mötet. Den ena är hotell- och kongresscentret Fiskartorpet i Munksnäs i Helsingfors och den andra är presidentens slott. Båda är lätta att stänga av från alla håll.

Han tippar också att det blir ett endagsmöte, där en artighetsvisit hos president Sauli Niinistö ingår.

Det är finska staten som i egenskap av mötesvärd står för alla kostnader som uppkommer.

Maria Romantschuk.
Bildtext Maria Romantschuk var presschef hos president Tarja Halonen
Bild: Maria Romantschuk / Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

- Det här är en jättestor prövning för säkerheten. Om det bara finns en liten aning om att toppmötet blir av får en stor del av alla Finlands poliser kallas in från sina semestrar och komma till huvudstadsregionen, säger före detta presschefen Maria Romantschuk.

Poliserna skyddar dels själva toppmötet men får också dirigera om stora mängder trafik när Helsingfors till delar blir helt avstängt.

De båda ländernas delegationer har dessutom med sig en enorm säkerhetspersonal.

Skyddspolisen och militären blir också inkopplad.

Helsingfors-Vanda flygplats blir en viktig kugge i toppmötesmaskineriet. De båda presidenternas flygplan ska landa där och det kräver ett massivt säkerhetspådrag och tillfälligt stopp för all annan flygtrafik.

Donald Trump omgiven av livvakter går upp för trappan till sitt flygplan
Bildtext Den amerikanska presidenten reser i Air Force One
Bild: AFP / Lehtikuva

Hur mycket önskemål har då toppmötesdelegationerna själva på arrangemangen?

Romantschuk har erfarenhet av ryska presidentbesök i Finland och säger att ryssarna ofta är förvånade över att våra utrymmen är så små.

- Det kommer oerhört mycket krav från den gästande partens sida, men vi har det vi har i Finland och det är bara det vi kan erbjuda, konstaterar Romantschuk.

- Vi erbjuder professionalitet och erfarenhet, det som behövs. Och Finland kommer att klara av det här galant, men visst är det en enorm uppgift, säger Romantschuk.

Hon konstaterar att man nog sätter in alla krafter för att det ska bli så lyckat som möjligt eftersom det vore en historisk möjlighet för lilla Finland att få synlighet i världen.

Finland erfaren värd för toppmöten

Finland har en lång erfarenhet av toppmöten, börjande med den Europeiska säkerhetskonferensen KSSE 1975 då Urho Kekkonen var president.

I september 1990 möttes president George Bush den äldre och dåvarande Sovjetunionens president Michail Gorbatjov i Helsingfors på mycket kort varsel.

George Bush och Michail Gorbchev i Helsingfors 1990.
Bildtext George Bush den äldre och Michail Gorbatjov i Finlandiahuset i Helsingfors 1990
Bild: ullstein bild / AOP

Avsikten med det mötet var att diskutera läget vid Persiska viken då Iraks president Saddam Hussein hade invaderat Kuwait. Bush fick under mötet klartecken från Sovjet att gå till motattack och driva ut Irak ur Kuwait.

1997 var det dags igen, men då hette presidenterna Bill Clinton och Boris Jeltsin. Då handlade toppmötet om säkerhetsläget i Europa och den utvidgning österut som försvarsalliansen Nato då planerade.

Bill Clinton och Boris Yeltsin i Helsingfors 21.3.1997.
Bildtext Bill Clinton och Boris Jeltsin på toppmötet i Helsingfors 1997
Bild: All Over Press