Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trots sena supersmällen: Sverige vet att seger säkert räcker

Från 2018
Uppdaterad 27.06.2018 16:27.
Programmet är inte längre tillgängligt

Hur reser man sig från det förlustmål i VM-historien som kommit allra senast in i matchen? Sveriges svar är sällsynt klart: genom att slå Mexiko och gå till åttondelen.

Mexiko–Sverige, grupp F

Jekaterinburg, klockan 17.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och expertkommentator Jonatan Johansson.

Sveriges läge:

Ett mer svidande sätt att förlora på finns faktiskt inte, men trots 1–2 mot Tyskland med förlustmål i den 95:e minuten räcker det med seger för att säkra svenskt avancemang. Någon anledning att räkna målskillnad finns inte, vinner Sverige över Mexiko är laget vidare, oavsett siffror.

Förutsättningarna är hur som helst nya för ett lag som försvarat sig till VM mot Italien och försökte försvara sig till poäng mot Tyskland i lördags. Nu är det anfall som gäller. Har Sverige detta i sig?

Mexikos läge:

Lite i skymundan var Toni Kroos sena tyska kvittering också ett massivt bakslag för Mexiko. Hade Sverige plockat poäng hade mexikanerna varit klara för avancemang, nu krävs antagligen poäng i sista omgången.

Men mexikanerna litar på att de fixar detta. Självförtroendet är på topp efter segrarna mot Tyskland och Sydkorea och Sverige är inget motstånd som skrämmer ett av turneringens charmigaste lag.

Håll koll på: Offensiva profilerna

Emil Forsberg, Sverige

Förväntades bli blågults nyckel i anfallsspelet, en svensk Christian Eriksen. Men Leipzigs ytter har inte varit direkt inblandad i något mål än. När Sverige nu måste anfalla och vinna vänds blickarna mot ”Mini-Foppa”.

Emil Forsberg.
Bildtext Emil Forsberg är Sveriges namnstarkaste spelare i VM.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hirving Lozano, Mexiko

En av VM:s kultspelare efter målet mot Tyskland och Mexikofansens sång (den här turneringens Will Griggs, för er som kan era läktarvisor). Snabb och skicklig, kan gott skicka hem Sverige.

Hirving Lozano jublar efter ett mål mot Tyskland
Bildtext Hirving Lozano tillhör turneringens absolut bästa spelare så här långt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Snackisen 1: Svenska bytesbänken

De totalt förkastliga påhoppen på Jimmy Durmaz har dominerat snacket efter Tysklandsmatchen, men rent idrottsligt visade lördagsthrillern tydligt att Sverige saknar bredd. En fungerande elva hittas, men en uppsjö av alternativ som kan ändra matchbilden till det bättre finns helt enkelt inte.

Bytena gick snett senast. Hur resonerar lagledningen i dag? Vågar den slänga in Durmaz på nytt efter veckans debatt?

Snackisen 2: Mexikos uppställning

Hur ändrar Mexiko i sin elva? Det enda som känns säkert är att laget gör det. Förbundskaptenen Juan Carlos Osorio sägs som klubblagstränare ha gjort över 200 matcher utan att köra med samma elva två gånger i rad.

Referentens tips:

Mexiko fortsätter charma fotbollsvärlden, Sverige saknar extraväxeln som krävs. 1–0 till mexikanerna. Minst.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln