Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan det omöjliga ske? Brasilien en förlust från att bli utslaget ur VM

Från 2018
Uppdaterad 27.06.2018 20:45.
Programmet är inte längre tillgängligt

Brasilien förväntades dansa samba genom gruppspelet. Verkligheten har varit en annan och nu kan Serbien med en seger skicka den femfaldiga världsmästaren ut ur VM-turneringen.

Brasilien–Serbien, grupp E

Spartak-stadion, klockan 21.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Chriso Vuojärvi.

Brasiliens läge: Stabilt, trots allt

La Seleção har inte tänt på alla cylindrar i VM, men det finns ingen större orsak till panik. Värt att minnas är att Brasilien är obesegrat i sina tretton senaste matcher (nio segrar och fyra oavgjorda) och man har bara släppt in tre mål under den sviten.

Efter oavgjort mot Schweiz och en svettig seger över Costa Rica är oavgjort mot Serbien nog för att föra Brasilien till åttondelsfinal.

Brasiliens förbundskapten Tite kommer inte att revidera lagets spelsätt och enligt rapporter i brasiliansk media kommer startelvan att vara den samma som mot Costa Rica.

Tite har betonat att laget inte står och faller med superstjärnan Neymar, som sett en smula rostig ut i Ryssland.

– Vi lägger ingen extra press på Neymar. Det är hela laget som vinner eller förlorar, säger Tite.

Neymar har varit delaktig i 18 mål i sina 17 senaste landskamper i form av tio mål och åtta assist.

Närbild på Neymar.
Bildtext Neymar öppnade sitt målkonto i VM mot Costa Rica.
Bild: imago / Fotoarena / All Over Press

I VM har emellertid Philippe Coutinho varit den vassaste brasilianska anfallspjäsen. Coutinho har gjort mål i sina tre senaste landskamper.

Serbiens läge: “Vi mot världen”

Seger är det enda som duger för Serbien i kväll i Moskva. Serberna anser att de blev orättvist behandlade av domarna i förlusten mot Schweiz och förbundskaptenen Mladen Krstajic har använt det som tändvätska inför ödesmatchen mot Brasilien.

– Vi är inte rädda för Brasilien, men vi måste ha tålamod. Vi har inget att förlora, säger Krstajic.

Serbiens kapten Aleksandar Kolarov, som varit med om mycket under sin långa och framgångsrika karriär, tar till stora ord då han beskriver betydelsen av kvällens match.

– Det här är finalen i min karriär. Det här är den viktigaste matchen i mitt liv. Med den inställningen kommer jag att gå in i matchen, säger Kolarov.

Aleksandar Kolarov jublar efter segern över Costa Rica.
Bildtext Aleksandar Kolarovs frisparkar är ett vapen för Serbien.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Serbiens offensiva hot i matchen är anfallsspelaren Aleksandar Mitrovic. Det serbiska kraftpaketet har gjort 18 mål på sina 28 matcher sedan årsskiftet.

Snackisen: Uppstår Jesus?

De brasilianska anfallsspelarna har noll mål på två matcher. Varken Gabriel Jesus eller Roberto Firmino har övertygat, trots att Brasilien dominerade mot både Schweiz och Costa Rica.

Gabriel Jesus i trångt läge i VM.
Bildtext Gabriel Jesus har inte kommit till sin rätta i Ryssland.
Bild: All Over Press

Enligt brasiliansk media är Tites plan B att använda Neymar som den centrala offensiva pjäsen. Detta ifall spjutspetsarnas måltorka fortsätter.

Håll koll på: Den serbiska backlinjen

Det är finess mot styrka och rutin då Brasilien anfaller. Fiorentinas mittback Nikola Milenkovic är bara 20 år, men de övriga tre i Serbiens backlinje har en sammanlagd ålder på över 100 år.

Rutin ska inte underskattas, men Branislav Ivanovic hade svårt att hänga med i svängarna redan mot Schweiz. Hur ska han, Aleksandar Kolarov och Dusko Tosic klara av att hantera de än mer flyfotade brasilianska anfallsspelarna?

Referentens tips: Serbien packar trunken

Brasilien är för bra och för rutinerat att halka på det serbiska bananskalet. Jag förväntar mig inget målkalas, snarare en stabil 1–0-seger för Tites manskap.

Diskussion om artikeln