Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Soptunnor svämmar över på Sarvsalö: ”Beror på tekniskt fel”

Från 2018
En stor brun resväska i en hög med kartong och annat skräp.
Bild: Yle/Lone Widestam

Återvinningsstationen på Sarvsalö är proppfull och människor har lämnat sina sopor utanför soptunnorna. En märkbar sophög har bildats på marken bredvid soptunnorna.

- Det har vait så här proppfullt sedan midsommarveckoslutet, säger sarvsalöbon Jan-Eric Björkell.

Sopstation med överfulla soptunnor.
Bildtext Soptunnorna på Sarvsalö svämmar över.
Bild: Jan-Eric Björkell

Enligt Björkell tömde avfallsservicen soptunnorna före midsommaren. Men under midsommaren har det kommit så mycket nytt avfall att Björkell trodde att de skulle tömmas igen på måndagen. Det hände inte.

Beror på tekniskt fel

Servicechef Tuija Klaus på Rosk'n Roll avfallsservice är medveten om situationen. Hon säger att de fulla soptunnorna beror på ett tekniskt fel. Egentligen skulle soptunnorna på Sarvsalö tömmas på måndagskvällen.

– Alla punkter som fanns på beställningslistan kom inte till förarens kännedom så vi märkte på tisdagen att soptunnorna i Sarvsalö inte hade tömts på måndagen som de skulle.

Klaus berättar att under sommaren och i synnerhet vid midsommar kommer det många människor till Sarvsalö och då ökar också avfallsmängderna.

– Många tror dessutom att soptunnorna är allmänna och lägger därför sina sopor där i stället för att föra dem till avfallshanteringen, säger Klaus.

Porträtt på Tuija Klaus, Servicechef för Rosk N Roll i Borgå.
Bildtext Tuija Klaus.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Egentligen är soptunnorna till för människor som bor i området och för sommargäster. När obehöriga människor för sina sopor till avfallstationerna blir de snabbt överfulla.

– En del människor bor ute på öar dit avfallsbilen inte kan ta sig så avfallstationerna är till för dem och andra som bor i området, säger Klaus.

Soptunnorna på Sarvsalö ska tömmas idag. Om en liknande situation uppstår igen uppmanar Klaus människor att ringa till Rosk'n Roll och göra dem medvetna om situationen.

– Det hjälper oss att snabbare åtgärda problemen, säger Klaus.

Diskussion om artikeln