Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Luna tar metron till naturen – ekologiskt resande en växande trend

Från 2018
Luna tar metron ut i naturen - Spela upp på Arenan

Går du 400 meter från metrostationen i Nordsjö är du redan i skogen. På metrolinjen mot öster finns det gott om naturområden, som till exempel Nybondas eller Kallvik i Nordsjö.

För Luna Lagercrantz är det viktigt för den mentala hälsan att få vara i naturen, och det är viktigt att den ligger nära.

- Naturen för mig är mindfulness. Du kommer ut och går och du hör att fåglarna kvittrar. Luften är underbar och det luktar inte avgaser. Allt är grönt och solen skiner. Du känner när du går i skogen att all stress bara rinner av dig.

Bara i Helsingfors finns sammanlagt 4 800 hektar skog och kustlinje som invånarna kan använda sig av.

I Esbo finns också mycket naturområden nära metron i synnerhet när hela västmetron är färdig. År 2023 uppskattas metron sträcka sig ända till Stensvik.

En växande trend

Det är trendigt att resa ekologiskt utomlands. Men man kan också turista ekologiskt i sitt hemland och till och med i sin hemstad.

I huvudstadsregionen kan man lämna bilen hemma och ta metron till skogen då metron för en till skogs i både Esbo och Helsingfors.

- Man har ju natur omkring sig konstant. Och man kanske inte alltid kommer på att ta metro till naturen eller att gå. Bor man mitt i centrum kan man gå till Brunnsparken. Jag har inget körkort och har aldrig behövt ett, säger Luna.

Närmare 80 procent av alla resor inom Finland gjordes med bil år 2017. Sedan 2016 har användningen av kollektivtrafik som buss, tåg och flyg ökat.

Diskussion om artikeln