Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spännande Schweiz vill cementera svarta häst-stämpeln – Shaqiri: ”Vi skulle inte varit kapabla till det här för några år sedan”

Från 2018
Uppdaterad 27.06.2018 20:46.
Programmet är inte längre tillgängligt

Schweiz kan knipa gruppsegern framom Brasilien med en seger över avsågade Costa Rica. Schweizarna har flugit under radarn men ska nu bevisa att man är ett lag att räkna med också i slutspelet.

Schweiz – Costa Rica, grupp E

Nizjnij Novgorod-stadion, klockan 21.00
Matchen sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 20.50 och i repris i TV2 klockan 23.10 med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Schweiz utgångsläge: Självförtroendefyllt

Schweiz har inte ännu säkrat sitt avancemang, men är storfavoriter att ta sig vidare. Oavgjort mot jumbon Costa Rica i den sista gruppspelsmatchen säkrar platsen i åttondelsfinal, och även förlust kan räcka om Brasilien samtidigt besegrar Serbien.

Med seger kan Schweiz till och med lägga beslag på förstaplatsen. Huruvida det lönar sig då det kan betyda Tyskland istället för Mexiko eller Sverige i åttondelsfinal (grupp F avgörs med start kl. 17) är sedan en annan femma.

Steven Zuber gjorde mål mot Brasilien i premiären.
Bildtext Schweiz överraskade självaste Brasilien i öppningsmatchen.
Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press

– Vi vill vinna över Costa Rica och ha chansen att vinna gruppa, slog förbundskaptenen Vladimir Petkovic fast inför kampen och proklamerade att han knappast gör några större förändringar i uppställningen.

Schweiz har inlett VM med oavgjort (1–1) mot Brasilien och seger (2–1) över Serbien, och världsrankingsexan har bara en förlust på 24 matcher sedan hösten 2016. Nu vill man för första gången sedan 1954 också överleva åttondelsfinalskedet.

Costa Ricas utgångsläge: Intetsägande

Om Schweiz har uppvisat strålande resultatform på sistone stämmer motsatsen in på Costa Rica. Kvartsfinalisten från VM 2014 har bara två segrar på de tolv senaste matcherna, och har lämnat planen mållös i sex av de nio senaste framträdandena.

Costa Rica laddar upp på VM-arenan.
Bildtext Costa Rica är enda mållösa lag kvar i turneringen.
Bild: TATYANA ZENKOVICH / EPA / AOP

Costa Rica har frustrerat såväl Serbien och Brasilien – som laget höll på noll ända fram till stopptid – men varit tama och uddlösa framåt och förlorat med 0–1 respektive 0–2.

– När resultaten kommer är allting bra men när de uteblir börjar människor ifrågasätta vad vi gör. Jag är ändå nöjd med vad vi presterat, konstaterar backen Cristian Gamboa efter de dubbla förlusterna.

Costa Rica måste vässa sin offensiv betänkligt för att kunna tampas om seger mot svårbesegrade Schweiz – och lämna Ryssland med ens ett litet leende.

Håll koll på:

Schweiz: Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiri och lagkamraten Granit Xhaka har varit i rubrikerna sedan matchen mot Serbien. Inte för målen de gjorde, utan för sina politiskt laddade målgester. Duon klarade sig undan avstängning – och det tackar hela Schweiz för.

Den oberäkneliga raketen Shaqiri har hört till turneringens mest sevärda spelare hittills och gjorde hattrick han senast mötte centralamerikanskt motstånd i VM, då han på egen hand sänkte Honduras i gruppspelets sista match 2014.

Xherdan Shaqiri avgjorde matchen mot Serbien.
Bildtext Shaqiri har varit på fint spelhumör både mot Brasilien och Serbien.

Schweiz har hamnat i underläge i bägge matcher i Ryssland och det vill Shaqiri nu undvika. Samtidigt har alplandet bevisat sin styrka genom att ändå kriga till sig poäng.

– Sättet vi kom tillbaka på efter det tidiga baklängesmålet berättar mycket om det här laget. Att vända en VM-match på det sättet är något vi inte skulle varit kapabla till för några år sen, sa Shaqiri efter Serbiensegern.

Costa Rica: Keylor Navas

Keylor Navas står i rampljuset inte bara för att han är Costa Ricas överlägset bästa spelare – utan också för att han tydligen vet sin plats i laget. Det vill säga ovanom alla andra.

Keylor Navas.
Bildtext Den här mannen är Costa Ricas i särklass namnstarkaste spelare.
Bild: AFP7/All Over Press

Rapporter från det costaricanska lägret vittnar om inre stridigheter, men anfallaren Marco Ureña vill inte belasta Real Madrid-målvakten Navas.

– Vi måste förstå Keylor. Han är på en annan nivå än oss andra, men det betyder inte att han inte skulle vara en fin lagkompis. Vi måste tacka honom för att han överlag kommer hit och hjälper oss.

Referentens tips: Shaqiris show

Schweiz lämnar inget åt slumpen och ger aldrig Costa Rica en chans att utmana. Xherdan Shaqiri leker med det ålderstigna motståndarförsvaret och gör två mål när Schweiz vinner med 3–0.

Citat: Fifa.com och AFP.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln