Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyland vill att staten räddar rörfabriken i Lappvik: "Staten är den näst största ägaren"

Från 2018
Taket på tidigare stålbolaget Ruukki, nuvarande Ssab renoveras. Stålföretaget FN-steel som syns i bakgrunden gick däremot i konkurs för några år sedan.
Bildtext En bild från 2015 när taket vid SSAB renoverades. I bakgrunden syntes då ännu det gamla stålverket i Koverhar som gick i konkurs 2012. Hundratals människor blev då utan jobb.
Bild: Yle/Tove Virta

Staten borde ta sitt ansvar och som ägare sätta stopp för planerna att stänga SSAB:s stålrörsfabrik i Lappvik. Det är budskapet när en västnyländsk delegation uppvaktar näringsministern Mika Lintilä (C).

Lintilä är ministern som ansvarar för statens ägarstyrning.

- Staten är genom sitt bolag Solidium den näst största ägaren i stålkoncernen SSAB, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell. Han leder delegationen som nästa vecka träffar näringsministern.

Det statliga bolaget Solidium äger en tiondel av SSAB.

Förlusterna inom metallindustrin har varit stora och folk flyttar ut

Det är enligt Strandell viktigt att ministern förstår vad en förlust av så många arbetstillfällen skulle betyda för Hangö och hela regionen.

Det handlar om 115 jobb vid fabriken samt ett antal transport- och andra företag som fabriken sysselsätter indirekt.

- Vi vill belysa det här för ministern som via staten har tio procent av rösterna i SSAB.

Förlusterna inom metallindustrin har varit stora. Hangö och Raseborg är utflyttningskommuner

Denis Strandell

Strandell räknar upp flera västnyländska utmaningar som minister Lintilä ska få höra om.

- Västnyland har haft en hög arbetslöshet trots att läget just nu är bättre. Förlusterna inom metallindustrin har varit stora. Hangö och Raseborg är utflyttningskommuner.

Strandell påminner också att de anställda vid SSAB i Lappvik är högt specialiserade yrkesmänniskor som inte lätt hittar motsvarande jobb.

"Vår plan är att bromsa eller stoppa nedläggningen"

Den västnyländska delegationen vill också fästa Lintiläs uppmärksamhet vid allt det goda i Lappvik.

- Fabriken är en lönsam enhet. Det är en växande enhet. Den är innovativ. Den har också satsat mycket på arbetssäkerheten, räknar Strandell upp.

Denis Strandell och Ragnar Lundqvist
Bildtext Stadsdirektörerna Denis Strandell (till vänster) från Hangö och Ragnar Lundqvist från Raseborg ska förklara saker för näringsministern. Arkivbild.
Bild: Yle/Maria Wasström

Känner du till fall där staten som ägare skulle ha ingripit i en motsvarande situation och hindrat en nedläggning?

- Det känner jag inte till. Men i sådana här fall handlar det om konfidentiella diskussioner ägarna emellan, säger han och antyder att sådant inte basuneras ut.


Finns det också andra planer för att lobba för Lappvikfabrikens framtid?

- Just nu är det här vår plan, alltså att bromsa eller ändra nedläggningsplanerna. Om det inte lyckas, måste vi fundera på plan b, det vill säga hur vi kan lindra effekterna av en nedläggning, förklarar Strandell.

Han vill heller inte kommentera sina planer att kontakta SSAB:s styrelse.

Strandell antog tidigare att styrelsen inte vet så mycket om planerna att stänga enheten i Lappvik eftersom den är en så liten del av hela koncernens verksamhet.

De sju från Västnyland

Delegationen besöker näringsministern Mika Lintilä i Helsingsfors på tisdag.

Med i sjumannagruppen finns också Strandells kollega i Raseborg, stadsdirektören Ragnar Lundqvist; riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Thomas Blomqvist (SFP), båda från Raseborg; stadsstyrelseordföranden i Hangö Sture Söderholm (SFP) samt huvudförtroendemannen Timo Jansson och arbetarskyddsfullmäktigen, SDP-politikern i Raseborg Ulf Heimberg som båda jobbar vid fabriken i Lappvik.

Stålkoncernen SSAB meddelade för några veckor sedan om planer att omorganisera rörproduktionen i Finland. Som en del av planerna meddelade koncernen att fabriken i Lappvik kanske stänger eftersom verksamheten överlappar med det som koncernens andra enheter i Finland gör.

Diskussion om artikeln