Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Serbien en munsbit för Brasilien – Schweiz vidare trots dramatiskt skrällkryss mot Costa Rica

Från 2018
Uppdaterad 27.06.2018 23:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Brasilien gruppetta efter seger över Serbien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Brasilien knep gruppsegern i grupp E efter en övertygande 2–0-seger över Serbien. Schweiz får ladda om för att möta Sverige i åttondelsfinalen – trots att matchen mot Costa Rica slutade 2–2 efter straffdramatik under tilläggsminuterna.

Trots att Brasilien var klar förhandsfavorit inför den avgörande gruppspelsomgången fanns det vissa farhågor. Serbien, som uppträtt piggt under fotbolls-VM kunde med en seger till och med fälla brassarna ur VM.

Men Brasilien var på hugget från start.

Efter några halvfarliga lägen var det Paulinho med ett snyggt avslut som pangade in 1–0 – segermålet – redan i den 36:e spelminuten.

– En läcker passning och ett delikat avslut, summerar Yle Sportens referent Chriso Vuojärvi.

I den andra halvleken var Serbien nära att kvittera, men Aleksandar Mitrovic lyckades pricka en brasiliansk försvarare med sin nick mot ett gapande tomt mål. Istället slog Brasilien till på nytt, den här gången i form av mittbacken Thiago Silva.

Ytterligare mål bjöd matchen inte på utan Brasilien tog segern med 2–0. Men någon automatisk gruppseger blev det inte.

Sen straffdramatik räddade Costa Ricas heder

Schweiz kunde ha hotat Brasilien om förstaplatsen i gruppen, men Costa Rica bjöd upp till dans. Till slut stod det 2–2 mellan lagen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Costa Rica fixade kryss mot Schweiz efter dramatiska tilläggsminuter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var Schweiz som slog till först då Blerim Dzemaili pangade in 1–0 med tio minuter kvar av den första halvleken. Kvitteringen kom tjugo minuter senare i form av Kendall Jamaal Waston Manley.

Med några minuter kvar av ordinarie speltid gav Josip Drmic Schweiz ledningen igen och matchen kändes avgjord. Men skam den som ger sig.

Costa Rica fixade fram två straffdomar. Den första omvandlades till en schweizisk frispark efter videogranskning men den andra höll måttet. Bryan Ruiz prickade ribban, men bollen träffade Schweizkeepern Yann Sommer – och studsade in i målet. Slutresultatet: 2–2.

Costa Rica blev samtidigt också det sista laget i VM att öppna sitt målkonto.

Resultaten innebär att Brasilien slutar etta i gruppen medan Schweiz kniper andraplatsen. Brasilien ställs mot Mexiko i åttondelsfinalen, medan Schweiz möter Sverige.

Diskussion om artikeln