Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle vill erbjuda högklassig tv-bild för alla och inleder konkurrensutsättning av HD-distributionen i marknätet

Från 2018

Yle inleder en ny konkurrensutsättning av HD-distributionen, det vill säga distributionen av högupplöst bild, för sina tv-kanaler i det markbundna nätet från och med januari 2019.

“Yles tv-kanaler har funnits tillgängliga i HD-kvalitet via olika nät redan från år 2011, men inte heltäckande. Närmare en miljon hushåll finns inom sådana marknät som HD ännu inte täcker. Med konkurrensutsättningen vill vi försäkra oss om att Yles tjänster och HD-tv finns tillgängliga i hela Finland – också på glesbygden”, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

Yle avbröt den tidigare konkurrensutsättningen eftersom distributionsoperatören DNA i mars besvärade sig över Yles offertbegäran till marknadsdomstolen.

“Vi vill göra övergången till HD-sändningar för finländarna så smidig som möjlig. Yle har en lagstadgad skyldighet att erbjuda innehåll till alla, och det innebär att det måste vara möjligt för alla att motta Yles tv-kanaler på ett enkelt sätt”, säger Kivinen.

Marknätet i Finland omfattar ca 1 177 000 hushåll, och av dem har 900 000 marknätet som enda alternativ. Utöver det tittar man på tv via marknätet i över 600 000 fritidsbostäder.

De finländska tv-aktörerna fattade redan år 2016 beslut om en gemensam övergång till den nya sändningstekniken i mars 2020. Yles program har producerats i HD-format redan i flera år.

“Det är hela tv-verksamhetens gemensamma vilja att helt och hållet övergå till HD-sändningar i det markbundna nätet år 2020. Yle vill för sin del säkra den gemensamt överenskomna övergången och göra Yles tv-innehåll tillgängligt i HD-kvalitet i hela Finland. Vi måste förbereda oss för förändringen redan nu så att övergången går enligt planerna .När distributionsnätet är i skick kan alla tv-aktörer göra sitt utbud tillgängligt i HD i hela landet”, konstaterar Kivinen.

Yles tv-kanaler finns redan omfattande tillgängliga som HD:

  • Alla Yles HD-kanaler i marknätet: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD och Yle Teema HD syns i DNA:s VHF-nät
  • För att kunna följa Yles HD-kanaler i marknätet behövs för tillfället en VHF-antenn som är riktad mot DNA:s VHF-nät
  • Alla Yles tv-kanaler finns tillgängliga i HD-format i de finländska kabel- och IPTV-operatörernas kanalutbud samt som satellitdistribution till Canal Digitals kunder
  • Yles tv-kanaler syns i HD-format på Yle Arenan.

Övergången till HD handlar om en världsomfattande utveckling av produktions-, sändnings- och mottagningsteknik för tv. Den nya tekniken ger ännu bättre bildkvalitet än tidigare plus flerkanalsljud.

  • Tevens DVB-T-sändningsteknik ersätts med DVB-T2 som är en teknik som utnyttjar frekvensbanden effektivare. Med den är det möjligt att distribuera HD-kanaler även i det markbundna nätet. Samtidigt ersätts komprimeringstekniken MPEG-2 med den effektivare MPEG-4.
  • Övergången till HD innebär att alla hushåll i Finland som mottar markbundna sändningar behöver HD-mottagare. Sådana är tv-apparater med T2-tuner eller T2-adapter.
  • Tv-sändningarna i de markbundna näten fortsätter med nuvarande kvalitet till våren 2020.

På andra språk

Diskussion om artikeln