Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Onödiga räddningsuppdrag på Mount Everest mjölkar pengar ur försäkringsbolag

Från 2018
Mount Everest
Bild: EPA

På världens högsta berg, Mount Everest i Nepal, pågår omfattande försäkringsbedrägerier där turister erbjuds dyra evakueringar med helikopter. Mellanhänderna har lyckats skrapa ihop en smärre förmögenhet på till synes onödiga räddningsuppdrag, visar en kartläggning gjord av nyhetsbyrån AFP.

Det hela går till som så att guider tar med sig turister till berget, eller andra närliggande höga berg i Himalaya, och erbjuder sedan sina trötta kunder en dyr helikopterskjuts ner tillbaka från berget.

Men kunderna behöver inte betala hela summan, eftersom resan bokförs som räddningsuppdrag. Därmed blir försäkringsbolag tvungna att betala åtminstone en del av kostnaderna.

Guiderna utlovas en provision om de får turisterna att ta en helikopterresa, medan mellanhänder tar hand om största delen av pengarna.

Det finns också exempel på situationer där tvivelaktiga aktörer ansökt om flera ersättningskrav för en enskild helikoptertur, eller pressat vandrare som ådragit sig mindre skador att åka helikopter.

En helikopterpilot vittnar om att han utförde räddningsuppdrag dagligen i april och maj, men endast tre av de räddade verkade på riktigt vara i dåligt skick.

Vandrare på Mount Everest
Bild: EPA

I oktober 2017 befann sig australiensaren Jessica Reeves i närheten av baslägret på Mount Everest när hon uppmuntrades av sin guide att bli hämtad med helikopter. Reeves hade då en helt vanlig förkylning.

– Han (guiden) fortsatte säga till mig att jag ska ta en helikopter. De sade att om jag fortsätter kunde det bli väldigt riskfyllt så det var bättre att lämna nu istället för att riskera något, berättar Reeves för AFP.

Himlen är en motorväg

Enligt det brittiska bolaget Traveller Assist, som utför evakueringar på uppdrag av försäkringsbolag, betalade försäkringsbolagen ut en rekordstor summa för turister i Nepal under år 2017. Det är ett rekord som ser ut att bli slaget i år.

– Det är ett otyg som är likvärdigt med bedrägeri, och det sker i stor omfattning runtom i Nepal, säger Jonathan Bancroft på Traveller Assist.

Det har gått så långt att ett brittiskt försäkringsbolag med flera olika filialer har övervägt att inte längre erbjuda reseförsäkringar för resor till Nepal.

Mount Everest
Bild: EPA

Himlen ovanför Mount Everest har under de senaste sex åren också allt mer börjat likna en motorväg för helikoptrar.

– Vi brukade se kanske en helikopter varannan eller var tredje dag. Nu ser vi runt tio per dag, säger Thanishwar Bhandari som jobbar i bergsregionen.

Ram Sapkota, som äger ett av helikopterföretagen, skyller i stället mängden helikopterturer på lata vandrare och hypokondriker.

Läkare: En trygghet med helikoptrar nära till hands

Samtidigt kämpar guiderna och researrangörerna i hård konkurrens vid Himalayas fot. Uppskattningsvis 2 000 mindre aktörer försöker locka med sig turister på en tur i bergen.

En tur på 14 dagar till baslägret på Mount Everest kan gå för mindre än 1 000 dollar, vilket inte ens täcker utgifterna.

Det är här, för att täcka kostnadsgapet, som guider uppmuntras att erbjuda dyra helikopterturer till turisterna.

Läkare i Everestregionen ser det ändå som en stor trygghet att det alltid finns helikoptrar nära till hands, speciellt för patienter i kritiskt tillstånd.

Men beslutet vem som ska evakueras med helikopter fattas av guiderna och turisterna, inte läkarna.

Nepals ministerium för turism har påbörjat en utredning gällande bedrägerierna, men arbetet kan ta månader på grund av omfattningen.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln