Diabeteshunden Pepe är familjen Häggmans livförsäkring – här ser du hur han jobbar
I en familj där tre personer har diabetes är hypohunden Pepes hjälp ovärderlig. Han känner lukten av blodsockerfall och säger genast till när det är dags för ett glas saft eller lite mat.
Hunden Pepe är egentligen som vilken hund som helst. Han älskar att jaga pinnar, bada och leka med barnen.
Men Pepe har också en enorm pliktkänsla och skulle därför aldrig glömma bort att meddela när han känner av att en persons blodsocker blir för lågt.
Familjen Häggman består av pappa Christian, mamma Jonna, barnen Maiu, Iia, Nana, Lilli och lillebror Halle. Jonna, Nana och Lilli har alla tre diabetes typ 1.
Började träna när han var några månader gammal
Pepe har bott hos familjen i snart två år. När de fick honom var han sju veckor gammal och efter några månader började hans träning för att bli en diabeteshund, eller hypohund som det också kallas.
- Det var Jonna som fick idén. Vi var på diabetesläger och en familj visade upp sin hund. Hypohundar blev också allt mer vanliga då så efter att jag läst på lite var jag ganska snabbt med på idén, säger Christian.
De funderade på flera olika raser men valet föll sedan på labrador. Familjen har sedan tidigare också hunden Chico som är en Golden retriver, så de passar bra ihop.
- Det var någon som hade bokat Pepe, men som sedan ångrade sig, så då visste vi genast att han var vår. Vi är jättenöjda med honom och han är riktigt smart och snäll, säger Jonna.
Hundskolan finns i Karis
Träningen för att bli diabeteshund sker i Karis och dit har delar av eller hela familjen åkt med jämna mellanrum.
För ungefär en månad sedan fick de slutligen lön för mödan: Då klarade Pepe sitt slutprov och blev äntligen officiellt en diabeteshund.
En avklarad examen innebär att han får bära en blå väst och att han får röra sig på ställen där hundar kanske inte annars släpps in, som till exempel i mataffärer och restauranger.
På utflykter har Pepe på sig sin blåa väst
Den mesta av tiden är Pepe ett helt vanligt husdjur, även om han är i tjänst dygnet runt.
Det är bara när familjen åker iväg, till exempel till centrum och han har på sig sin väst, som man inte får leka eller gosa med honom.
- Visst försöker han ändå bli klappad, men vi brukar säga till folk att man inte ska röra honom när han jobbar, säger Jonna.
Många som möter dem när de är ute i staden är intresserade av vad den blåa västen innebär.
- Det är inte bara en eller två gånger vi blivit stoppade i till exempel butiken. Folk brukar fråga vad det är för en sorts hund, säger Christian.
Pepe märker när blodsockret sjunker under en viss nivå
Alla diabetiker som har diabeteshund har själva bestämt vad gränsvärdet för sin hund ska vara. Pepe reagerar när blodsockret sjunker under 4,2.
Blodsockerfallet orsakar en doft som utsöndras från huden och andedräkten, och det är den doften som hunden reagerar på.
I frysen hemma hos Häggmans finns små lappar i plastpåsar som familjen samlat på sig.
Lapparna har de strukit över halsen och händerna när de haft lågt blodsocker, och doften håller sig sedan kvar så de kan öva med Pepe när de vill.
Buffar på låret och svänger med svansen
När Pepe märker av att någon har lågt blodsocker buffar han med nosen på personens lår. Han svans börjar också snurra som en propeller.
- Oftast börjar svansen snurra genast han känner doften. Då brukar alla tre mäta sitt blodsocker för att se vem han reagerar på, säger Christian.

Pepe ger inte upp trots att den med lågt blodsocker ignorerar honom eller kanske till och med ilsket buffar bort honom. Dåligt humör hänger ofta ihop med lågt blodsocker, så han är van.
Först när man tackat Pepe för varningen slutar han markera och snurra på svansen.
- Pepe är guld värd eftersom du själv inte behöver fundera på hur allt står till hela tiden. Han har koll på situationen. Han kan komma efter mig och försöka få min uppmärksamhet när han märker att någon av flickorna har lågt blodsocker – ifall de själva inte bryr sig om hans varningar, säger Christian.
Mäter blodsockret med en scanner
Innan Pepe kom mätte de regelbundet blodsockret genom att sticka sig i fingrarna.
- När Pepe kom till oss hade bara jag och Lilli diabetes. Nana fick det senare. Men då mätte vi 15 till 20 gånger per dag från fingret. Nu har vi också många andra hjälpmedel, som till exempel en Libre som är en scanner som mäter nivåerna.
Pepe får inte vara med i skolan, men både Lilli och Nana har assistenter som hjälper dem att hålla koll på blodsockernivån när de är borta hemifrån.
Jonna är tacksam över all ny teknik
Jonna har haft diabetes i 34 år så hon har hunnit vara med om flera nära ögat-situationer. Hon är tacksam över all ny teknik som hjälper diabetiker att hålla koll på läget.
Tidigare kunde hon ofta få hypochocker där hon inte ens kunde dricka saft själv utan bara skakade i kroppen. Oftast hände de på natten.
Pepe har ännu inte lärt sig att vakna av blodsockerfallsdoft på natten, men planen är att han ska göra det i framtiden.
För att sova säkert har familjen istället en sändare som skickar en signal till Jonnas mobiltelefon ifall blodsockret sjunker på Lilli eller Nana.
Får belöning när han lyckas
Ibland, men sällan, har Pepes nos känt av fel och blodsockret är okej. Då får han ingen belöning. Men när han lyckas får han något riktigt gott, som till exempel ett torkat grisöra som han tycker är en riktig delikatess.
Också familjens andra hund Chico får lite godis samtidigt som Pepe, och familjen tror att Chico kanske snappat upp vilken lukt det är som gör att Pepe får godis.
- Pepe gör sig väl förtjänt av alla euron som farit i honom. Han har kostat runt 5000 euro, men det är en billig livförsäkring, säger Christian.