Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sevärda samurajer mot en av största flopparna – målglatt Japan går för gruppseger

Från 2018
Uppdaterad 28.06.2018 17:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

Detta skulle vara matchen där Polen beseglar sin gruppseger mot ett turbulent Japan som får packa trunken efter ett tidigt och intetsägande respass ur fotbolls-VM. Verkligheten är det tvärt motsatta. Japan har varit ett positivt utropstecken – Polen en katastrof.

Japan – Polen, grupp H

Volgograd Arena, klockan 17.00
Matchen sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 16.50 och i repris i TV2 klockan 19.10 med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Japans utgångsläge: Kittlande

Detta skulle vara något av ett ”mellan-VM” för Japan. Flera medlemmar i det äldre stjärngardet har svaga säsonger bakom sig, följande generation är inte ännu redo att kliva in och i april fick förbundskaptenen Vahid Halilhodžić sparken.

Men nya chefstränaren Akira Nishino har på kort tid sytt ihop leden, fått alla att dra åt samma håll och återinfört en mer positiv och anfallsglad fotbollsfilosofi. Och det har gett resultat.

Japan har för första gången någonsin gjort mer än ett mål i två raka VM-matcher och har ena foten i åttondelsfinal efter 2–1 mot Colombia och 2–2 mot Senegal.

Japans landslag, VM 2018.
Bildtext Ska Japan fortsätta sin framgångssaga i VM?
Bild: All Over Press

Oavgjort mot Polen ger garanterat avancemang, även förlust kan räcka ifall det inte blir kryss mellan Senegal och Colombia.

– Fyra poäng från två matcher är ett hyggligt resultat, men vi har inte uppnått nånting ännu. När vi stiger ut på planen måste vi tänka enbart på seger. Det blir till ingenting om du tro att oavgjort räcker, slår lagkaptenen Makoto Hasebe fast.

Polens utgångsläge: Förfärligt

Polen kan göra tvivelaktig historia. Aldrig tidigare har ett toppseedat lag lämnat VM-turneringen med noll poäng. Världsrankingåttan har varit turneringens största besvikelse jämte Argentina, som ändå knegade sig vidare.

Polen missade däremot – precis som i sina senaste VM-slutspel 2002 och 2006 – chansen till avancemang efter två inledande förluster. För tolv och sexton år sedan återupprättade man lite av äran genom att sedan vinna match nummer tre.

– Vi måste vara ärliga: Vi har varit ett av de värsta lagen i turneringen. Varför? Det finns inte bara en orsak, det skulle vara en lång diskussion. Vi är alla väldigt besvikna, konstaterar Kamil Glik.

Polens landslag, VM 2018.
Bildtext Polen har bara äran kvar att spela för.
Bild: EPA-EFE

Ett ålderstiget och långsamt Polen har saknat skadade Glik i mittförsvaret och tappat in fem bollar på två matcher (1–2 mot Senegal och 0–3 mot Colombia). Framåt har Robert Lewandowski inte fått någon service överhuvudtaget.

Håll koll på:

Japan: Kollektivet

Det finns lite svenska vibbar kring Japan. Inte så mycket gällande spelstilen, men däremot bristen på stora stjärnnamn, den positiva auran och starka kollektiva känslan.

Japan har inga spelare i centrala roller i Europas största klubblag, men har byggt ett fungerande samspel och en hög trivselfaktor.

– Vi är enade och förstår vikten av samarbete. Jag känner att det är enklare att få ihop det i landslaget än till exempel i mitt klubblag. Det är Japans styrka, säger Southamptons mittback Maya Yoshida.

Sadio Mane och Maya Yoshida.
Bildtext Maya Yoshida är en av Japans viktiga kuggar.
Bild: EPA-EFE

Polen: Robert Lewandowski

Det är omöjligt att inte plocka fram Robert Lewandowski ur den polska kortleken som helt saknat jokrar i detta VM. Överlägsen skyttekung i Bundesligan, skyttekung med sanslösa 16 mål på tio matcher i VM-kvalet, Polens alla tiders målspruta – men oförklarligt tam i mästerskap.

Lewandowski har två mål på tio storturneringsmatcher och efter den otroliga produktionen i kvalet – och sammanlagt 21 mål på de 17 senaste landskamperna – har alla kranar täppts till.

Robert Lewandowski.
Bildtext Robert Lewandowski har inte levererat i VM.
Bild: EPA-EFE

En stor skuld faller givetvis på lagkamraterna som inte hittat sin lagkapten med inspelen, men även Lewandowski har fått motta kritik.

– Givetvis är jag besviken över hur vi spelat. Men det är lagets besvikelse, inte bara min. Å ena sidan känner jag mig ansvarig över förlusterna, men personligen tror jag inte jag kunde gjort nånting mer. Vi har helt enkelt inte tillräckligt mycket kvalitet i laget just nu för att hävda oss i ett VM.

Referentens tips: Målkalas

Det här kan bli en enormt underhållande match – om Polen bestämmer sig för att trycka gaspedalen i botten och ha lite kul före hemresan. Det är i och för sig ett ganska stort om.

Japan kommer däremot knappast att backa. De blå samurajerna har släppt in nio mål på fem matcher under Nishino, som uppmuntrar sina spelare till risker i anfallsväg även om det skulle öppna upp luckor bakåt.

Lewandowski spräcker sin VM-nolla, Polen undviker en tredje förlust i svit och Japan avancerar efter en andra 2–2-match på raken.

Programmet är inte längre tillgängligt

Citat: Fifa.com

Diskussion om artikeln