Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smart hemelektronik skapar otrygghet - en tidigare partner kan spionera med hjälp av en sensor i sängen och en kamera i kylskåpet

Från 2018
Förföljande.
Bild: Henry Lämsä / Yle

En expert på digital förföljelse uppskattar att betydligt fler personer övervakas i sina hem nu jämfört med för bara några år sedan. Det är viktigt att skydda sig mot det här, säger hon.

– Förföljelse med hjälp av teknik får en större och större roll hela tiden i vårt klientarbete, berättar Jonna Brandt, expert på Viola, en stödförening för personer som drabbats av förföljelse efter en skilsmässa.

Hon är socialarbetare och skrev också i fjol sin pro gradu-avhandling om just den här typen av förföljelse.

– Det går att ta reda på en hel del information om en person med hjälp av digital teknik, på ett effektivt sätt, påpekar Brandt.

När tekniken utvecklas och upptar en allt större del av våra liv så innebär det också att det blir mer lockande för vissa personer att missbruka olika smarta apparater för övervakning och för att retas.

Polisen uppger att den som förföljer med hjälp av teknik oftast är en tidigare partner, och oftast man. Förövaren har för det mesta varit ganska så kontrollerande också under själva parförhållandet.

Kvinna som använder surfplatta.
Bildtext Det kan också vara kvinnor som förföljer digitalt, men experterna tror att det är mindre vanligt.
Bild: Mostphotos

Till exempel kan personen ha ringt videosamtal för att kolla att partnern faktiskt är på det ställe han eller hon säger sig vara på. Kontrollbehovet ökar sedan stegvis, och kan ta sig andra uttryck efter en skilsmässa.

Digital förföljelse drabbar också offentliga personer, enligt polisen.

Det finns inga exakta uppgifter om hur vanlig digital förföljelse är eftersom polisen inte bokför fenomenet skilt för sig. Det faller i stället in under brottsrubriceringen förföljelse.

I fjol anmäldes 767 fall, jämfört med 706 fall år 2016 - en ökning med cirka nio procent. Mörkertalet tros också vara stort.

Hittills har det getts mer än 300 domar för förföljelse. Straffet för det här brottet är böter eller som mest två års fängelse.

Enligt Brottsofferjouren och stödföreningen Viola handlar digital förföljelse oftast om störande beteende i telefon eller sociala medier samt spårande av var en mobiltelefon befinner sig.

Men Jonna Brandt på Viola uppger också att en trend är att smarta apparater i hemmet används i förföljandet, till exempel för att spåra, spionera och irritera.

Förföljelse.
Bild: Frank Peters

Den som förföljer har vanligen skött om det tekniska i hemmet och har tillgång till nödvändiga användarnamn och lösenord.

– Efter en skilsmässa har den som bor kvar i hemmet kanske inte kommit att tänka på att olika apparater där kan kontrolleras på distans, påpekar Brandt.

Nio åklagare lät meddela Svenska Yle att de inte har hanterat sådana rättsfall där hemelektronik skulle ha använts i förföljelsesyfte. Ytterligare fyra svarade inte den här veckan; troligen för att de redan är på semester.

Åklagarnas okunskap om fenomenet kan tyda på att offren inte anmäler digital förföljelse i så stor utsträckning.

Sakernas internet.
Bildtext En massa apparater kan nuförtiden vara uppkopplade till internet.
Bild: Roberto Rizzo

Brandt påpekar att den tidigare partnern kan ha installerat särskilda uppkopplade spionapparater i hemmet, samt spionprogram i mobiler och datorer, just med tanke på att kunna ha koll på vad som sker där efter att han eller hon har flyttat ut.

Det är mycket skrämmande och skapar en hel del ångest hos offren

socialarbetare Jonna Brandt

Förföljandet sker ofta för att samla in information och för att visa makt så att förövaren kan ha inflytande i offrets liv.

– Det är nog mycket skrämmande och skapar en hel del ångest hos offren, samtidigt som det också kan försvåra deras vardag och irritera.

Digital förföljelse kommer alltså lätt in i det egna hemmet och påverkar trygghetskänslan där.

Smart tvättmaskin
Bildtext En smart tvättmaskin.

Brandt säger att mobiltelefoner, datorer, surfplattor och smarta tv-apparater kan styras på distans. Detsamma gäller för allt från internetuppkopplade lås och termostater till belysning, tvättmaskiner och kameror.

Till exempel kan en uppkopplad högtalare plötsligt spela musik på hög volym eller så kan inomhustemperaturen höjas rejält.

– Det förekommer att internetuppkopplade övervakningskameror i hemmet används för olovlig övervakning. Och kameror i smarta kylskåp, påpekar hon.

Övervakningskamera i hemmet
Bildtext En övervakningskamera.
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Dessutom kan olika sensorer som berättar hur folk rör sig i hemmet läcka information på distans. Sådana sensorer är egentligen menade för att på ett lagligt sätt ha koll på äldre personers vardag, för deras egen säkerhets skull.

Brandt känner också till att en persons aktivitet övervakades med hjälp av en liten apparat som installerades i sängen.

– En apparat kan installeras i en säng eller en stol, och kan till exempel ge information om när och hur möbeln används.

beddit
Bildtext En sömnmätningsapparat (arkivbild). Vanligtvis används det under lakanet.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Det verkar nästan bara vara fantasin som sätter gränser för hur tekniken kan missbrukas.

Ofta är förföljelsen mer eller mindre osynlig. Men det finns några tecken på att man kan vara förföljd är att lösenord byts eller slutar fungera.

Till exempel att någon känner till saker om dig som han eller hon inte borde veta, att en apparat i hemmet slås på av sig själv, eller gör något oväntat, och att e-postmeddelanden har markerats som lästa fastän du inte har läst dem.

Socialarbetaren Jonna Brandt säger ändå att tekniken inte är ond i sig själv.

– Det är hur vi använder tekniken som avgör hur säker den är, betonar hon.

Så här kan du skydda dig

Ett knep för att förebygga digital förföljelse är att inte dela så mycket privat information eller privata bilder på nätet.

instagram
Bild: Nadine Mabinda

Dessutom borde man använda tillräckligt starka lösenord, som man inte kan gissa sig fram till, samt olika lösenord på varje webbtjänst.

Efter en skilsmässa är det bra att byta lösenord på smarta apparater i hemmet och på viktiga webbtjänster. Man kan också kolla att det inte finns oväntade övervakningsapparater eller spionprogram på dator eller mobiltelefon.

Brandt påpekar att om man tror att man är övervakad så ska man inte tveka att be om hjälp av någon som kan teknik, om man inte kan det själv.

– Be om hjälp direkt när du märker sådant här. IT-företag kan undersöka apparaterna och komma fram till hurdan övervakning som har pågått och om det går att öka säkerheten på något sätt.

Anmäl och be om att det ska ta slut

Polisen säger också att man inte ska tveka att göra en polisanmälan, och vid behov ansöka om ett besöksförbud.

– Man kan säga åt den som förföljer en att sluta göra det, men det är inte att rekommendera i alla fall eftersom det kan leda till mer besvär, menar Brandt.

Förföljandet kan i många fall vara tvångsmässigt och slutar då inte bara med en uppmaning om att göra det.

Det finns många föreningar som kan hjälpa personer som råkar ut för förföljelse - till exempel Förbundet för mödra- och skyddshem, Viola och Kvinnolinjen.

Diskussion om artikeln