Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lärarutbildningen vid Åbo Akademi får över en miljon euro för utvecklingsprojekt

Från 2018
Åbo Akademis logo på en glasdörr
Bild: Yle/Andy Ödman

Undervisningsministeriet stöder lärarutbildningar runtom i Finland med totalt 12,7 miljoner euro.

Genom projektet förnyar man lärarnas grundutbildning, introduktionsutbildning och fortbildning samt stärker samarbetet mellan högskolor och utbildningsanordnare.

De 25 projekt som finansieras är en del av programmet för förnyandet av lärarutbildningen.

"Tacksamt att ministeriet stöder utvecklingen av lärarutbildningen"

Åbo Akademi fick 750 000 euro för projektet ”Ämnesövergripande pedagogik i det nya gymnasiets verksamhetskultur” och 300 000 euro för projektet ”Koulun pedagogisen toimintakulttuurin kolmitasoinen johtaminen – KOPETI JO”.

Vicerektor Christina Nygren-Landgärds är mycket tacksam för att ministeriet stöder utveckling av utbildning med olika projekt.

– Vår personal gör ett omfattande och krävande arbete med projektansökningar och det är fint då det även ger utdelning, säger Nygren-Landgärds.

Enligt henne förbättrar understöden till det pedagogiska utbildningsområdet Åbo Akademis möjlighet att arbeta för högre pedagogisk kompetens på utbildningssystemets alla utbildningsnivåer.

Omfattande projekt att förnya lärarutbildningen

För att förnya lärarutbildningen tillsattes ett lärarutbildningsforum av Undervisnings- och kulturministeriet för några år sedan.

Det var våren 2016 som lärarutbildningsforumet började förnya lärarutbildningen som ett omfattande samarbete och de första understöden, totalt 15 miljoner euro, beviljades våren 2017.

Diskussion om artikeln