Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringslivet i Österbotten: Gör riksväg 8 till en av stomvägarna

Från 2018
Uppdaterad 14.09.2018 05:16.
Riksväg 8 i Vikby.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Riksväg åtta är i dagsläget i sämre skick än landets andra viktiga vägar. Då riksåttan är en så viktig transportled för landets export, vill näringslivet i Österbotten att riksåttans status stärks.

Det här arbetar man aktivt för nu, när kommunikationsministeriet drar upp riktlinjer för vägarna i landet.

Man planerar för ett nationellt viktigt transportnät, som skulle kallas stomnät. Och i detta nät, anser man, bör riksväg åtta ingå.

Handelskammaren i Österbotten har därför låtit göra en utredning om riksåttans betydelse till stöd för stomvägsplanerna.

- Alla som har åkt riksåttan vet hur det är. Den är smal, det är en ständig ström av tunga långtradare och det finns just inga omkörningsfiler, säger handelskammarens vd Juha Häkkinen. Det borde finnas omkörningsfiler och man borde kunna köra i 100 kilometer i timmen hela vägen. Den måste vara trygg och bra.

Juha Häkkinen på Österbotten handelskammare poserar i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Juha Häkkinen
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Rädsla för storolyckor

Anders Östergård är överdirektör på NTM-centralen håller med.

- Nog hör man klagomål alltid då och då. Det är så länge sen man har gjort något större åt riksåttan mellan Vasa och Karleby även om trafiken ökar hela tiden.

Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur vid Södra Österbottens NTM-central
Bildtext Anders Östergård
Bild: Yle/Filip Stén

Enbart specialtransporterna är 10 000 om året. Flera av landets största tillverkare av färdigmonterade hus verkar längs riksåttan. Dessutom en strid ström av tunga långtradarekipage.

Många näringsidkare är rädda för storolyckor mellan person- och godstrafik, som i Konginkangas 2004. Eller mellan långtradare, som i Kronoby 2016.

Man borde inte bara räkna antalet bilar

― Jorma Mäntynen

40 procent av exporten via västkustens hamnar

- Riksväg åtta är mycket viktig för ekonomin. Det säger professor Jorma Mäntynen, vd för WSP som gjort utredningen för Österbottens handelskammare. Den är viktig för företagens ekonomi, men också för nationalekonomin.

40 procent av landets export går via hamnarna på västkusten. Karleby och Åbo är de viktigaste exporthamnarna. 75 procent av industrins produktion i Österbotten går på export. Till det här behövs riksåttan.

- Man kan inte bara räkna mängden bilar när man planerar för trafiknätet, säger Jorma Mäntynen. Man måste binda trafiken till dess rätta sammanhang och inte bara räkna bilar. Den tunga trafiken uträttar ett viktigt trafikarbete för exportindustrin.

Varför är det då så viktigt att höra till ett stomnät?

- Om man bestämmer att vissa vägar i Finland ska höra till ett stomnät, så berättar man att det här är de viktigaste vägarna i Finland. Så nog kan jag föreställa mig att om man har ont om slantar så är det nog stomnätet man satsar på i första hand, säger Anders Östergård.