På söndag säger många taxichaufförer tack och adjö till sin bransch – ”Nya lagen inget att hänga i julgranen”
Kurt Eksten är förbannad. Orsaken är den nya taxilagen som träder i kraft på söndag. Därför vill han inte längre fortsätta som taxichaufför.
– Jag har kört i sjutton års tid men från och med första juli är det slutkört. Den nya taxilagen är inget att hänga i julgranen. Den är ryslig.
Både han och många av hans kolleger har valt att avsluta sin karriär vid månadsskiftet. Med andra ord har Eksten bara några arbetsdagar kvar i branschen.
De som vill fortsätta är osäkra om sin framtid.
– Många undrar hur de ska gå när man i fortsättningen kan köra utan taxiskylt och mätare. Med flera taxibilar på gatorna kommer också lönsamheten att försämras.
"Den första juli öppnas Pandoras ask och efter det vet ingen hur det kommer att bli."
”Det är kunderna som avgör, inte jag”
Trots att den nya taxilagen ska gynna konsumenterna, har de kunder som Eksten talat med inte sett några ljusglimtar i avregleringen.
I stället har de varit oroliga över sin säkerhet och undrat hur de ska göra i fortsättningen om de vill åka taxi.
– Jag har bara konstaterat att från och med första juli är det ni som avgör, inte jag. När ni åker taxi måste ni vara varsamma. Det är ni som ska veta allt och vilken bil som är den rätta att sätta sig i.
I och med avregleringen av taxibranschen får taxichaufförerna och -företagen prissätta sina resor själva.
Också det ser Eksten som negativt eftersom en ovarsam kund kan hamna betala extra avgifter för tjänster som hittills hört till priset.
– Allt från att öppna dörren till att sätta rullatorn in i bakluckan eller bära väskorna till fjärde våningen kan kosta fem euro extra om chauffören så bestämmer. Från och med första juli är allt möjligt.
Att vara taxichaufför är inte så lätt som man kanske tror
Enligt den nya lagen räcker det med en kopia av den originala licensen. Det är en förändring med många brister, enligt Eksten.
– Hur lätt är det inte att sälja licensen på nätet eller ta tio kopior på den? Och om licensen hamnar i fel händer, vad händer sen? Hur ska myndigheterna hålla koll på vilka licenser är lagliga och vilka inte?
Han ifrågasätter också de nya taxichaufförernas färdighet för sitt yrke. Att jobba som taxichaufför kräver mera än en bil och ett körkort.
Eksten tycker att man inte har informerat tillräckligt om de olika kostnaderna som kommer med yrket.
Han nämner som exempel försäkringar, skatter och pensionsavgifter men också skötseln av bilen samt investeringarna i navigerings- och kortbetalningsapparater.
Utöver det ska chauffören känna till sitt område där man kör.
– Man kan inte bli en taxichaufför bara för att ”det känns som att jag kan det här”. När man har över tre tusen gator och gränder i Åbo och S:t Karins och ska bland dem hitta till Murkiogatan så har man nog något att tänka på, säger Eksten.
”Alla förlorar på förändringen”
Avsikten med den nya taxilagen är att förbättra tillgängligheten och göra priserna mer flexibla inom taxibranschen.
Om det faktiskt händer är Eksten osäker på.
Oavsett hur det blir tycker han att alla förlorar på förändringen, allra mest det finska folket.
– Den första juli öppnas Pandoras ask och efter det kan ingen veta hur det blir.
Inom några dagar ska Eksten bli pensionerad taxichaufför. Han kommer att sakna den sociala sidan av yrket, alla de trevliga kunder och kolleger han har lärt känna under sin tid.
Vad ska du göra nu efter att din karriär som taxichaufför har kommit till sitt slut?
– Jag har två små hundar och en vit Cadillac så jag har gott om tid för dem.