Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Allergiproblem skjuter upp David Söderbergs säsongstart: "När jag tvättade bilen fick jag sätta ner mig och vila två gånger"

Från 2018
David Söderberg.
Bildtext David Söderberg har inte inlett tävlingssäsongen 2018.
Bild: Diego Azubel / EPA / All Over Press

Pollenallergin har orsakat stora bekymmer för David Söderberg i sommar. Han har bestämt sig för att stå över även släggkarnevalen i Kaustby.

– Jag har känt av det sedan början av maj. Det har inte varit rinnande näsa eller ögon utan kroppen bara fick inte syresats, berättar Söderberg för Yle Sporten.

Söderberg har lidit av allergiproblem tidigare men de senaste åren har han varit relativt symptomfri. I år var den varma och torra majmånaden ovanligt problematisk för pollenallergiker, så också för Söderberg.

– Träningsintensiteten i mitten av maj fram till första veckan i juni var ganska låg på grund av problemen.

– Kroppen har varit ganska stockad.

Den värsta pollentiden är förbi och Söderbergs kropp har börjat fungera bättre.

– Kroppen börjar vakna till nu men jag ids inte stressa med tävlingar ännu. Det blir bara värre om kroppen inte återhämtar sig efter en tävling.

Står över släggkarnevalen

Söderberg skulle inleda säsongen i Paavo Nurmi Games och därefter var det meningen att han skulle tävla inkommande lördag i släggkarnevalen i Kaustby – två tävlingar som Söderberg har fått ställa in för egen del.

– Vissa träningar kan gå jättebra men det är stor skillnad mellan en träning och följande träning eftersom kroppen inte återhämtar sig som den brukar göra. En tävling är betydligt mer stressande för kroppen, fysiskt och psykiskt, än en träning.

Enligt Söderbergs ursprunlgiga tävlingsplan ska följande tävling gå av stapeln om tre veckor i Kalevaspelen i Jyväskylä och därefter har han tänkt tävla följande gång i EM i Berlin.

– Nog har jag öppnat någon gång i Kalevaspelen tidigare men det är ju lite stressigt att göra första tävlingen på den nivån.

"Det kan svänga hastigt"

Ifall Söderbergs kropp snart börjar fungera normalt igen kommer han att pricka in en mindre tävling innan de blir dags att kasta om FM-medaljer i Jyväskylä.

– Jag vill ha ett sådant svar från träningarna att det från träning ett till träning två fungerar på ett normalt sätt, så att det inte sjunker tio procent i effekt till följande träning.

– Det kan svänga ganska hastigt. Jag vet det själv efter liknande problem jag haft tidigare. Det kan komma på ett par dagar att kroppen svarar som den ska.

Hur det än går kommer 38-åringen inte att ha många tävlingar på sig att fixa EM-gränsen på 74 meter. I EM i Amsterdam för två år sedan kom Söderberg på sjunde plats med resultatet 74,22.

Diskussion om artikeln