Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sipilä pessimistisk inför svåra migrationsförhandlingar: ”Kan bli den svåraste toppmötesnatten under min tid som statsminister”

Från 2018
Lång natt väntas i Bryssel
Bildtext Lång natt väntas i Bryssel

Det pågående EU-toppmötet i Bryssel tog på kvällen en dramatisk vändning då Italiens nya premiärminister Giuseppe Conte meddelade att han blockerar mötets slutsatser om han inte får igenom sina krav i migrationsdiskussionen som inleddes i samband med middagen.

- Mötet hade en god stämning, men mot slutet fick vi en indikation om att det kan bli den svåraste kvällen jag har upplevt här under min tid, säger statsminister Juha Sipilä till finländska journalister efter toppmötets första session.

Juha Sipilä
Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press

Under eftermiddagen diskuterade EU-ledarna försvarssamarbetet, digitalisering och handelsfrågor men några slutsatser kunde de inte enas om eftersom Italiens Conte säger att han inte går med på en enda fråga om inte han får som han vill om migrationen.

- För första gången hörde jag ordet veto användas vid Europeiska rådets möte. På basis av det kan man vänta sig svåra förhandlingar, uppger Sipilä.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte
Bild: EPA

Att ett land lägger in sitt veto är mycket sällsynt i toppmötessammanhang. För att kunna godkänna mötets slutsatser krävs det att alla EU-ledare undertecknat slutdokumentet.

- Jag tror att det blir en svår kväll, natt och morgon, säger Sipilä.

Sipilä: Fått flera frågor om Putin-Trump mötet

I Finland har dagens stora nyhet handlat om mötet mellan presidenterna Trump och Putin, som kommer att ordnas i Helsingfors den 16 juli.

Enligt statsminister Sipilä har det instundande mötet inte diskuterats vid själva toppmötet. Däremot har han fått en hel del frågor om saken.

- I korridorerna är det många som frågat och gratulerat över att Finland får stå värd för mötet.

Sipilä betonar att Finland agerar värd i egenskap av ett västligt EU-land.

- Vår position är klart i väst och i EU. Men vi har också alltid försvarat betydelsen av dialog under alla omständigheter Jag tror att det (mötet) är ett erkännande för denna linje.

Diskussion om artikeln