Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem dödsfall efter skjutning på nyhetsredaktion i USA - "Gärningsmannen sköt genom kontorets glasdörr och öppnade eld mot flera anställda"

Från 2018
Uppdaterad 29.06.2018 14:08.
Stort antal poliser utanför tidnignen Capital Gazettes byggnad efter en skjutning.
Bild: EPA-EFE/JAY FLEMING

Fem personer har dödats och två skadats i en skjutning på en nyhetsredaktion i Annapolis, Maryland. Den misstänkte gärningsmannen har gripits och åtalats för fem mord.

Efter klockan två på eftermiddagen lokal tid vandrade en beväpnad man in på tidningen Capital Gazettes redaktion i Annapolis, Maryland. Han kastade rökgranater vid ingången, säger polisen.

Karta över USA där Annapolis, Maryland är märkt lika som New York för referens.

Polisen kände till gärningsmannen

Mannen öppnade eld och sköt ihjäl fem personer, uppger den lokala polischefen. Vapnet har inte identifierats av polisen, men uppges vara ett hagelgevär. De två skadade personernas skador uppges vara lindriga.

Gärningsmannen verkar ha letat efter sina offer i byggnaden. Samtliga fem dödsoffer är anställda hos Capital Gazette.

Den misstänkta gärningsmannens identitet är känd för polisen. Han är bosatt i Maryland och polisen förbereder en husrannsakan i hans hem.

Vid kvällens sista presskonferens vägrade polisen kommentera ryktet om att han hade ett tidigare arbetsförhållande vid tidningen.

Den 38-årige misstänkta gärningsmannen ska ha dragit tidningen inför rätta för förtal år 2012, men målet lades ner.

Enligt rättsliga dokument stämde mannen tidningen för förtal efter att tidningen publicerade en artikel om att han trakasserat en kvinna på sociala medier.

Fallet lades ner 2015 efter att Marylands nästhögsta rättsinstans gav tidningen rätt i fallet.

Mannen ska ha uttryckt negativa åsikter om tidningen på sociala medier.

Vädjan via sociala medier

På Twitter gick praktikanten Anthony Messengers bön ”hjälp oss snälla” ut där han angav redaktionens adress mitt under pågående skottlossning.

Dussintals polisbilar och ambulanser ryckte ut till platsen, tätt följda av USA:s federala polis för bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel, ATF.

På lokala tv-kanaler kunde man se över 100 anställda lämna kontorsbyggnaden med händerna i vädret när polisen gjorde sig redo att rycka in i byggnaden. I tidningshuset jobbade ett femtiotal anställda.

Polis och räddningspersonal uppges ha varit mycket snabbt på plats.

Poliser till flera mediehus

Till följd av skottlossningen på Capital Gazette har poliser skickats till flera mediehus i New York. Det uppges röra sig om en extra säkerhetsåtgärd.

Poliser utanför New York Times redaktionshus i New York.
Bildtext Poliser har kallats till flera mediehus som en säkerhetsåtgärd.
Bild: EPA/ Peter Foley

USA:s president Donald Trump har informerats om skottlossningen och kommenterat den på Twitter.

- Innan jag åkte från Wisconsin informerades jag om skjutningen på Capital Gazette i Annapolis. Jag ber för offren och deras familjer. Tack till räddningspersonalen som fortfarande är på plats, skriver Trump på Twitter.

Marylands guvernör Larry Hogan uppger sig vara "förkrossad över tragedin".

Tidningen Capital Gazette ägs av Baltimore Sun och är en av USA:s äldsta tidningar.

"Ingenting lika skrämmande som att höra skytten ladda om"

Phil Davis jobbar på Capital Gazette och uppger sig ha varit på redaktionen när skjutningen började. Han beskriver händelseförloppet på Twitter.

- En ensam skytt sköt flera personer på mitt kontor. Vissa av dem är döda, skriver han.

- Gärningsmannen sköt genom glasdörren till kontoret och öppnade eld mot flera anställda. Jag kan inte säga något mer och vill inte dödförklara någon, men situationen är hemsk.

- Det finns inget lika skrämmande som att höra flera personer bli skjutna medan du gömmer dig under ditt bord och hör skytten ladda om.

Enligt CNN kommer fredagens nummer av Capitol Gazette att komma ut, med hjälp av kollegor från Baltimore Sun.

Artikeln uppdaterad efter polisens presskonferens, samt 14.07 med information om att gärningsmannen åtalas för fem mord .

Källor: AP, Fox News, WJLA, AFP, CNN, Reuters

Diskussion om artikeln