Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-topparna nådde kompromiss om migrationen efter utdragna förhandlingar – Conte: "Italien inte längre ensamt"

Från 2018
Uppdaterad 29.06.2018 11:24.
Italiens premiärminister Guiseppe Conte i bakgrunden, EU-flaggor i förgrunden.
Bildtext Italiens premiärminister Guiseppe Conte.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU-ledarna lyckades efter långa och svåra förhandlingar till slut enas om en kompromiss i migrationsfrågan i samband med toppmötet i Bryssel.

Kompromissen innebär att EU går vidare med planerna på att inrätta så kallade landstigningscentra i Medelhavsområdet. Till dessa centraler skickas båtflyktingar som plockas upp på Medelhavet.

Tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR ska EU i dessa centra göra en första bedömning ifall en person som vill till EU har asylskäl eller inte.

Det är tillsvidare oklart vart centren skulle placeras. Utgångspunkten är ändå att det skulle finnas landstigningscentraler både inom och utanför EU.

EU-ledarna kom också överens om att ge mera pengar till Afrika för att stoppa migranter från att ta sig till Europa.

Tuffa förhandlingar drog ut till morgonen

Förhandlingarna var inte lätta: Det krävdes fem olika förslag och åtta timmar av förhandlingar innan EU ledarna kunde komma överens.

Migrationsdiskussionen inleddes på kvällen under dramatiska förhållanden då Italiens nya premiärminister, den politiskt oerfarne juristen, Giuseppe Conte ställde ett ultimatum till de övriga EU-ledarna.

Conte meddelade att han kommer lägga in sitt veto och därmed blockera mötets slutsatser om han inte får igenom sina krav i migrationsdiskussionen.

Italien inte längre ensamt

Efter mötet var det en synbarligen nöjd Conte som uttalade sig till pressen.

- Vi är nöjda. Förhandlingarna var långa men från och med i dag är Italien inte längre ensamt, sade Conte.

Statsminister Sipilä var för sin del nöjd med att man lyckats lösa de svåraste knutarna inom EU.

- Med de här åtgärderna strävar man efter att rädda människoliv, minska på människosmugglingen och minska på asylsökandes möjligheter att röra sig vidare från ett EU-land till ett annat.

Sipilä tror att människosmugglingen över Medelhavet kommer att minska om landstigningscentralerna blir verklighet.

Men Sipilä betonar ändå att EU-ledarna nu dragit upp de stora riktlinjerna, men nu gäller det för EU att börja utreda detaljerna.

Nödrop från Italien

Den nya italienska regeringen, som består av populistiska femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, är trött på att Italien får bära det största ansvaret för flykting- och migrationsströmmen till Europa.

Italien har upprepade gånger begärt mer hjälp av övriga Europa, men den italienska begäran har klingat för döva öron.

Istället har den nya italienska regeringen skärpt sin flyktingpolitik. Landets inrikesminister Matteo Salvini vill att flyktingar och migranter som plockas upp i Medelhavet inte ska föras till europeiska hamnar utan skickas direkt till Libyen.

Italien har visat prov på sin nya tuffare linje när landet de senaste veckorna flera gånger vägrat låta fartyg med räddade flyktingar ombord anlöpa italienska hamnar.

Hela listan med de beslut som EU-ledarna fattade finns här.

Diskussion om artikeln