Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Björn Skifs avslöjar: Vi trodde vi hade Scotland Yard efter oss

Från 2018
Björn Skifs i sin trädgård med Molly Malone
Bildtext Björn Skifs i sin trädgård med katten Molly Malone som hatar husses låt Kram dig.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Han var den första svenska artisten som toppade listan i USA men hans låtar är också populära på begravningar och bröllop. Björn Skifs har en CV som artist som få kan konkurrera med men så har han också varit med i svängen i över 50 år. Och trots den gulliga imagen har han nog några skelett i garderoben.

Då jag stiger av tågstationen söder om Stockholm får jag genast uppleva hur folklig och populär han är bland allmänheten. Han lovade att möta mig för intervjun görs hemma på den gamla prästgården.

Men just då jag skall hälsa på honom är det en annan man som absolut vill växla några ord med Skifs
.
- Jag köpte din gamla vita BMW, säger mannen till Björn.

Det är antagligen en lokal bilförsäljare som använt det som ett försäljningsargument att Björn Skifs har ägt bilen, som en garanti för att den blivit bra omskött.

Skifs konstaterar att han aldrig har haft en sådan bil.

Kärlek till hemorten

Då vi anländer till prästgården visar han stolt upp den gärdsgård som han fick i present då han ifjol fyllde 70 år. Och då vi stiger in i huset kan jag se att man varken har sparat på tid eller pengar då det renoverades.

Golvtiljorna, som är över 250 år gamla, skulle säkert ha en och annan intressant historia att berätta. Men det har nog också Björn Skifs.

Han kom tidigt i kontakt med teaterlivet på den lilla orten Vansbro i Dalarna där han föddes. Pappan brukade skriva lokalrevyer och då var det bara för hela familjen Skifs att ställa sig på scenen och sjunga och spela teater.

Och kärleken till Vansbro finns fortfarande kvar hos Björn.

- Alltid då jag besöker orten så känns det som att komma hem, säger han.

Björn Skifs och Bengt Palmersi i Los Angeles 1974
Bildtext Björn Skifs och producenten Bengt Palmers i Los Angeles i samband med lanseringen av Hooked on a feeling
Bild: Privat

Etta i USA

Men musiken tog honom med ut i världen. Och säkert mycket längre än han någonsin kunde ana då han tog sina första stapplande steg i karriären tillsammans med gruppen Slam Creepers.

Så där står jag i min clowndress som jag hade i musikalen Gospel och i andra ändan är det en skivbolagskille som skriker och skränar att vad gör du i Sverige

Björn Skifs om telefonsamtalet från USA

Den 6 april 1974 gick Hooked on a feeling upp på första plats i USA. Låten var egentligen en cover på en låt som ursprungligen hade spelats in av B. J. Thomas 1968.

Eventuellt hade Elvis Presley också planer på att spela in den men valde i stället Suspisious minds av Mark James som skrivit båda låtarna.

Då skivan började klättra upp på listan var Björn Skifs på turné i Sverige och han minns fortfarande den där kvällen någonstans i Norrbotten då en vaktmästare kommer och säger att det är telefonsamtal till honom just innan han skall stiga in på scenen.

Men jag hinner inte, hade Skifs svarat. Jo, jag tror nog du skall ta det här samtalet, det är från Amerika hade vaktmästaren sagt.

- Så där står jag i min clowndress som jag hade i musikalen Gospel och i andra ändan är det en skivbolagskille som skriker och skränar att vad gör du i Sverige? Du måste komma över hit nuuuuu, ni går upp på fjärde plats nuuuuuu, det här är sensation, va´ f-n gör du Västerås, berättar Skifs och skrattar gott åt den absurda situationen.

Björn Skifs tittar ut genom sitt fönster i den gamla prästgården där han bor.
Bildtext Björn Skifs trivs ute på landet.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Det kan bero på att jag är från Dalarna, jag kände att jag inte hörde hemma i den världen på något sätt

Björn Skifs om artistlivet i USA.

Kände sig inte hemma i USA

Men trots succén bestämde sig Skifs för att slutföra turnén i Sverige först och då det var dags att åka till USA hade intresset redan svalnat där. Men det är ingenting som han ångrar idag.

- Det är för mycket smile och det är för mycket cocktail partys och det är för tillgjort. Allt är så great och så där. Det kan bero på att jag är från Dalarna, jag kände att jag inte hörde hemma i den världen på något sätt, säger Skifs och kisar mot solen som tittar in genom fönstret i den gamla prästgården.

Dessutom var kravet att han skulle flytta och bosätta sig i USA. Skivbolaget hade redan planer på hur han skulle se ut. De ville blondera håret på honom och de krävde också att något skulle göras åt hans tänder. Det var då han bestämde sig för att tacka nej.

Vi tittade hela tiden i backspegeln att kommer Scotland Yard nu eller hur går det.

Björn Skifs om flykten från London då de backade på en Rolls Royce

De preskriberade misstagen

Men trots den svärmorsdröm som han en gång i tiden var så har han inte gått helt och hållet fläckfri genom artistkarriären. Hans första grupp Slam Creepers hade ett rykte i branschen att vara rena rama gullgossarna som aldrig gjorde något olagligt.

Men söker man tillräckligt länge så dyker det upp i alla fall en episod som kunde ha blivit riktigt dyr för dem.

De hade varit på turné i England och efter en spelning i London så backade de sin buss rakt in i kylaren på en Rolls Royce.

- Å jävlar va´ snabbt vi lastade in utrustningen och körde mot färjan för att komma hem. Vi tittade hela tiden i backspegeln att kommer Scotland Yard nu eller hur går det. Men vi klarade oss den gången, berättar Björn Skifs och skrattar gott idag åt det preskriberade brottet.

Seriestart Fokus på Björn Skifs i Yle Vega lördag klockan 13.03 och repris på onsdag klockan 21.03 samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln