Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingemar Tåg är nästan året runt i skärgården: "När du kommer iland försvinner all stress"

Från 2018
Uppdaterad 15.07.2018 08:47.
Ingemar Tåg kör båt.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Så länge det är öppet vatten eller isen är tillräckligt stark åker Ingemar Tåg och hans hustru ut till deras stuga på Skutskärsören, strax norr om Replotbron i Korsholm. Det är faktiskt härligt också på vintern, säger Tåg.

Det finns många som har svårt att hitta tiden för att ta sig ut till skärgården så ofta som man skulle vilja. Ingemar Tåg hör inte till dem.

- Den senaste vintern var vi här från början av januari till mitten av april och i början av maj började säsongen igen och förra året var vi här ända till november. Så året runt är vi här så mycket som möjligt beroende på väder, vind och isläge, berättar Tåg.

När du sätter dig i båten, kör över hit och kommer iland försvinner all stress och alla tankar på arbetet

Intresset för skärgårdsliv kommer via hans fru. Hon har vistats på Skutskärsören sedan hon var ett år gammal, när hennes föräldrar började vara där.

- Nu är hon snart pensionär, så det blir drygt 60 år, säger Tåg.

- Frun och jag köpte det här av svärfar. Han byggde sin första sommarstuga här 1955 av trälådor som man hade importerat Moskvitj-bilar i. På samma ställe byggde vi sedan en ny stuga 2002.

Ingemar Tågs svärfars stuga från 1955.
Bildtext En bild på den gamla stugan som Tågs svärfar byggde utav trälådor han kommit över och som man importerat Moskvitj-bilar i.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Lugnet lockar

För Tåg är det avkopplingen som lockar ut honom till skärgården.

- När du sätter dig i båten, kör över hit och kommer iland försvinner all stress och alla tankar på arbetet. Då är du här för dig själv, lugnar ner dig och funderar bara på vad det är för vedhuggning, gräsklippning och annat smått och gott som ska fixas.

Ingemar Tåg på sin terrass med utsikt mot Replotbron.
Bildtext Ingemar Tåg njuter av lugnet som finns i skärgården.
Bild: YLE/Markus Bergfors

För en del kan just skötseln av villan bli ett stressmoment, speciellt ifall man har en gård till att sköta. Enligt Tåg är knepet att ha ett lättskött fastlandsboende.

- Det ska vara ett lättskött hus som inte tar så mycket tid, eller en lägenhet inne i stan. Då funkar det bra att ha det som vi har det.

Har ni funderat på att flytta ut till skärgården på heltid?

- Nä, nog ska vi ha ett vanligt hem i stan. Det är många som säger "varför flyttar ni inte ut hit?". Men det går inte riktigt. Det finns ju menförestiden när man inte kommer ut och då man borde ha en svävare, större förvaringsutrymmen och så vidare.

Ingemar Tågs villa.
Bildtext Från tornet i Tågs villa kan man titta ut mot Replotbron.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Lever enligt vädrets makter

När man spenderar så mycket tid i skärgården som Tåg gör, blir vädrets och naturens makter också mer påtagliga. Något som Tåg märkte nu senast på midsommaren.

- På midsommarafton var det ju väldig storm och när vi kom hit på midsommardagen var det två granar som låg alldeles på gaveln vid huset, men som tur var så föll de inte på huset.

Ingemar Tågs villa.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Vad paret Tåg sysselsätter sig med i skärgården förändras också mycket under de olika årstiderna. På sommaren är det till exempel vedhuggning och jobb med trädgården som gäller. På vintern ser det annorlunda ut.

- På vintern tycker vi mycket om att vinterbada. Jag brukar också ha ett skidspår runt omkring Skutskärsören som jag drar upp med spårkalle. Det är faktiskt härligt också på vintern.

- Vi tycker också om hösten när vi till exempel plockar en massa bär, eller frun plockar om man ska säga som det på riktigt är.

Trädgårdsbåt.
Bildtext På somrarna är det bland annat jobb med trädgården som gäller, till exempel med deras "trädgårdsbåt".
Bild: YLE/Markus Bergfors

Skäriliv – två frågor

Vilket är ditt bästa skäriminne?

- Det bästa är när du kommer en fredagskväll och vet att du har hela helgen för dig själv och ser ut över härligheten och naturen.

Vad betyder skärinostalgi för dig?

- Det är just att åka ut i naturen, leva på naturens villkor och ta vara på vad naturen ger dig, konstaterar Tåg.

Artikeln är en del av Yle Österbottens sommarserie Skäriliv. Det blir åtta avsnitt med olika perspektiv på stugliv som sänds live på onsdagar kl 9.30-10 fram till 15 augusti.

Skäriliv: Ingemar Tåg bor på villan året runt

7:55

Diskussion om artikeln