Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 1 miljon finländare får högre elräkning för tredje året i rad – elöverföringspriserna väntas stiga ännu i tio år

Från 2018
Uppdaterad 30.06.2018 12:05.
en man sätter ner elkablar i marken.
Bildtext Caruna installerar elkablar i Vanda. Att gräva ner elnät som tidigare vilat på elstolpar hör till de vanligaste projekten elnätsboagen höjer sina priser för att utföra.
Bild: Markku Rantala / Yle

Finlands två största elnätsbolag höjer sina priser med drygt 6 procent i juli och augusti. Anledningen är de miljardinvesteringar som krävs för att minska antalet elavbrott på landsbygden. I slutändan är det konsumenterna som står för kalaset.

Elnätsbolagen Caruna och Elenia höjer sina priser med drygt 6 procent i juli och augusti. Det är tredje året i rad som bolagen höjer sina priser och totalt påverkas över en miljon konsumenter.

Orsaken till prishöjningen uppges vara de miljardinvesteringar som krävs för att det finländska elnätet ska uppdateras för att minska och förkorta längden på elavbrott på landsbygden.

- I praktiken handlar det oftast om att plocka ner ett gammalt elnät från stolpar och gräva ner kablarna i jorden, säger Veli-Pekka Saajo, direktör vid Energimyndigheten.

Sähköverkkoyhtiö Carunan rakennus Espoon Keilaniemessä
Bildtext Carunas drygt 670 000 privata kunder finns både i Nyland, Egentliga Finland och Österbotten. På söndag stiger deras elöverföringspriser med 6,5 procent.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

På Energimyndigheten, som ser till att elnätsbolagen verkligen förbättrar sina nät, uppskattar man att projektet kommer att kosta 8,6 miljarder euro mellan år 2014 och 2028.

Högre elräkning långt in på 2020-talet

Priset för elöverföring inklusive skatter har de senaste tio åren fördubblats på flera håll i landet och priserna förväntas fortsätta öka cirka tio år till.

- Priserna kommer att stiga när investeringarna fortsätter fram till 2028, säger Kenneth Hänninen, direktör vid Finsk Energiindustri.

Energimyndigheten är mera optimistisk, men också där förutspår man flera år av högre priser.

- Just nu är våra processer i kraft till år 2023 och då finns det en möjlighet att priserna sänks, eller åtminstone inte längre ökar, säger Veli-Pekka Saajo.

Kunderna betalar rubbet

Det är inte bara de stora bolagen som höjer sina priser. Sedan 2008 har så gott som alla av Finlands drygt 70 elnätsbolag höjt priserna.

- Två stora höjer nu priserna, men andra har också varslat om prishöjningar och flera kommer att göra det, Hänninen.

Sähkömies nostolavalla tolpan päässä
Bildtext Elnätsbolaget Elenia är näst störst i Finland med över 400 000 kunder, bland annat i södra- och norra Österbotten.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Överföringens andel av elräkningen lär alltså fortsätta att växa långt in på 2020-talet.

- Elnätsbolagen har inga egna pengar och i sista hand görs investeringarna med kundernas pengar, säger Hänninen.

Frågan är känslig eftersom elnätsbolagen har monopolställning. Som kund har man inget annat alternativ än att hosta upp pengarna.

Prisjämförelse
Caruna 2008Caruna 2018Elenia 2008Elenia 2018
Höghuslägenhet 2000 kWh/år6,9813,577,4812,62
Hus med elvärme 20 000 kWh/år3,947,914,057,43

På Konkurrens- och konsumentverket är man vana vid att frågorna av upprörda konsumenter börjar strömma in då priserna stiger.

- Konsumentens möjligheter att reagera är ganska få. När det handlar om ett monopol kan konsumenten inte byta och konkurrensutsätta elnätsbolag på samma sätt som man byter elbolag, säger Jukka Kaakkola, jurist vid KKV.

Inga chockhöjningar efter Caruna-skandalen 2016

År 2014 avslöjade Yle att Caruna hade betalat 1,6 procent i skatt på sin 50 miljoner euro stora vinst. Att fallet uppdagades fick inte bolaget att ändra på sin praxis. 2016 gjorde bolaget en vinst på 150 miljoner euro samtidigt som 0,28 gick till skatt.

Caruna hamnade igen i hetluften våren 2016 då bolaget meddelade att man skulle höja sina priser med 30 procent.

Caruna tvingades backa från sin chockhöjning och fick nöja sig med höjningar på 15 procent åren 2016 och 2017.

Som en följd av skandalen infördes en ny lag hösten 2017 som begränsar elnätsbolagens prishöjningar till 15 procent per år.

- Det är en stor höjning ut konsumentens perspektiv. Speciellt om den landar på en räkning som redan från förut är hög, säger Jukka Kaakkola, vid KKV.

Målet: Ingen ska behöva var utan el över 36 timmar

Även om det är lätt att skylla på elnätsbolagen och konstatera att det verkligen har visat sig finnas tvetydigheter i Carunas skatteplanering är det politikerna som bär ansvaret för den stigande elräkningen.

Elledningar och snöiga träd
Bildtext Speciellt på landsbygden vilar en stor del av elnätet fortfarande på kablar i luften. Det gör distributionen känslig för väder och vind. Under vintern 2017 var tusentals hushåll utan el i flera dagar på grund av snön och träd som föll över kablarna.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Det enorma projektet med att gräva ner och förbättra elkablar på landsbygden just nu bygger på den så kallade elmarknadslagen från 2013.

Enligt lagen ska finländarna senast år 2028 garanteras en viss nivå på eldistributionen.

I praktiken får elavbrott inte vara i längre än 6 timmar i tätorter och 36 timmar på landsbygden. I Östra Finland där de största utmaningarna finns var tusentals hushåll utan el i fyra dagar under vinterstormen i december.

För att nå det kravet borde eldistributionen förbättras för runt 1 miljon finländare.