Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkan aktiv under pridevecka trots att kyrkan vägrar viga samkönade par

Från 2018
Helsinki Pride
Bildtext Bicca Olin och Tomas Ray möttes på Domkyrkans trappor för att prata om kyrkan och könsminoriteter.
Bild: Heidi Finnilä

Den här veckan firas Prideveckan i Helsingfors för att uppmärksamma könsminoriteters rättigheter. Också kyrkorna är aktivt med under prideveckan, även om kyrkomötet i maj beslöt att inte viga samkönade par. För många var det här beslutet en orsak till att lämna kyrkan.

Utanför Helsingfors Domkyrka samlas måsar, flanörer och turister. Jag har stämt glassträff med Regnbågsankans ordförande och en präst. Också glassförsäljaren Liina Aulanko flaggar för prideveckan och har en regnbågsfärgad fluga runt halsen.

Helsinki Pride
Bildtext Liina Aulanko säljer glass på Senatstorget och flaggar för Pride.
Bild: Heidi Finnilä

- För mig handlar Pride om att sprida kärlek och att fira både kärlek, jämlikhet och minoriteters rättigheter, säger Liina medan hon serverar glass åt Bicca Olin, ordförande för Regnbågsankan och prästen Tomas Ray.

Tomas Ray, som arbetar som stiftssekreterare vid Borgå stift för mission och internationellt arbete, säger att det känns väldigt jobbigt och besvärligt för honom att hans kyrka inte viger samkönade par. Själv är han en präst som jobbar för att kyrkan ska viga alla människor oberoende av kön.

Enligt statistik från sidan Eroa kirkosta (Träd ut ut kyrkan) lämnar cirka 50 personer kyrkan varje dag. Samma dag som kyrkomötet den 18 maj beslöt att inte viga samkönade var antalet 200. Efter det har takten fortsatt ungefär som förr. I går var antalet som lämnade kyrkan 85.

Helsingfors domkyrka
Bild: Heidi Finnilä

Bicca Olin, som i det här samtalet uttrycker sina egna åsikter och inte Regnbågsankans, berättar att hon själv haft en kristen bakgrund och redan som barn gått i församlingens barnklubb i sin hemstad Borgå där kyrkan också hade en viktig roll i ungdomsarbetet.

Varför betalar jag kyrkoskatt till en institution som inte vill viga sådana som jag?

Bicca Olin

- Men nu kan jag inte längre motivera varför jag fortfarande hör till kyrkan. Varför betalar jag den där kyrkoskatten till en institution som inte vill viga sådana som jag? frågar sig Olin.

Tomas Ray poängterar att kyrkan ändå har en stark roll under Prideveckan i Helsingfors i år.

- Församlingarna här i Helsingfors gör ett fantastiskt jobb när det gäller regnbågsarbete och ställningstaganden för sexuella minoriteter, säger Ray och tillägger att eftersom kyrkan är så stor och finns i hela landet s kan andan inte vara likadan överallt som den är i den rödgröna bubblan i Berghäll några kvarter härifrån.

Kyrkan är stor och finns i hela landet, därför kan andan inte vara likadan överallt som i den rödgröna bubblan i Berghäll

Tomas Ray

- Men därför känns det som en våt trasa i ansiktet att vi nu är med på Pride fast vi för några veckor sedan beslöt att vi inte viger er som vi nu demonstrerar för, säger Olin.

Tomas Ray har full förståelse för känslan av svek, men förklarar att kyrkan upplever det som viktigt att värna om sin enhet och att se till att så många som möjligt hör till kyrkan. Det är därför som kyrkan rör sig så försiktigt när det kommer till värdefrågor.

Bicca Olin och Tomas Ray samtalar på en trappa på Helsinki Pride
Bildtext Kyrkans agerande känns som en våt trasa i ansiktet - att nu är vi med på Pride fast vi för några veckor sedan beslöt att vi inte viger er som vi nu demonstrerar för, säger Bicca Olin
Bild: Heidi Finnilä

- Samtidigt tänker jag att det i den lutherska kyrkan finns ett drag av ständig reformation. Det finns en reformator i alla lutheraner, säger Tomas Ray och hoppas att kyrkan ganska snabbt tar ställning för att viga också samkönade.

Ray tror inte heller att det ställningstagandet ligger så långt borta.

Om frågan om kvinnliga präster nu skulle finnas på bordet skulle den inte gå igenom i det här kyrkomötet

Tomas Ray

- Kyrkomötet sköt ärendet till biskopsmötet. Om det här kyrkomötet har det sagts att det är väldigt konservativt. Det har också sagts att om frågan om kvinnliga präster nu skulle finnas på bordet skulle den inte gå igenom i det här kyrkomötet som sitter ännu detta år, förklarar Tomas Ray.

I höst blir det val och Tomas Ray önskar att så många som möjligt skulle rösta på liberala folkkyrkemedlemmar för att få en förändring.

Helsinki Pride
Bild: Heidi Finnilä

Bicca Olin tänker i alla fall inte ännu lämna kyrkan.

- Min nuvarande tanke är att jag gärna skulle rösta i kyrkovalet i höst och därför har jag inte ännu skrivit ut mig, säger Olin

– Förra gången hade jag just fyllt 16 och fick första gången rösta i ett val och det var jätteroligt. Jag röstade på en person som har lika liberala värderingar som jag själv och som kom in och det kändes så bra.

Men för Olin känns det som att det är ännu svårare och trögare att påverka i kyrkan än i resten av samhället. Enligt Olin är kyrkan inte så demokratisk som den borde vara.

mås
Bild: Heidi Finnilä

- I Regnbågsankan har vi både personer som har en komplicerad relation till kyrkan och personer som arbetar aktivt för att förändra kyrkan inifrån och båda grupperna har goda motiveringar, förklarar Olin.

mås
Bild: Heidi Finnilä

- Så klart skulle det ha varit en lättnad om kyrkan den här våren hade tagit ett steg framåt i frågan om vigsel av samkönade par. Jag tror ändå starkt på att ju mer demokratisk kyrkan blir, desto bättre fungerar kyrkan också för alla som vill uppleva gemenskap i kyrkan, säger Olin.

Bicca Olin funderar ändå allvarligt på att själv lämna kyrkan eftersom hon känner att hon inte har någon tro, men tillägger att hennes förståelse för att inte skriva ut sig stiger när hon talar med personer som har en annan syn på saken.

Helsingfors domkyrka
Bild: Heidi Finnilä

Diskussion om artikeln