Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hemma hos Jens kan det bli 27 grader varmt – avigsidan med energisnåla hus är svettiga somrar och kyliga vintrar

Från 2018
Jens Nyström.
Bildtext Jens Nyström bor på Byholmsgränden i Helsingfors. I hans lägenhet kan det bli upp till 27 grader varmt.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Lågenergihus är väl isolerade, har täta fönster och minimal ventilation för att hålla värmen inne och kylan ute. Husen är miljövänliga men baksidan är att temperaturen inomhus lätt kryper över 25 grader. För invånarna på Byholmsgränden i Helsingfors gäller det att vädra som ett proffs, annars blir sommaren en svettig historia.

Att ordna fest på Byholmsgränden sommartid innebär ofta att gästerna får räkna med ett ofrivilligt bastubad. Temperaturen stiger lätt över 25 grader och om man bor på solsidan kan man få det riktigt hett om öronen.

Hur kan man bo i en så här varm lägenhet?

Det är någonting man får leva med, konstaterar Jens Nyström som bor i en kompisbostad på Byholmsgränden. När Yle Huvudstadsregionen besöker honom en solig förmiddag i slutet av juni visar termometern i köket 26 grader.

– 27 är det mesta jag har uppmätt, då var vi fyra personer här.

Termometer som visar 26 grader C.
Bildtext På förmiddagen är det 26 grader varmt i lägenheten.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Det har inte varit så här varmt på ett tag eftersom Nyström har hittat på ett bra system för att kyla ned lägenheten. Men i maj då vädret var fint och solen gassade på fönstren flera veckor i rad blev det riktigt varmt hemma hos Nyström och hans rumskompis.

Efter lunch framtill sju på kvällen är det extra varmt. Det är en hörnlägenhet vilket gör att solen kan värma upp väggarna ännu mer än i de andra lägenheterna.

Nyström upplever inte hettan som ett alltför stort problem, eftersom han under sin uppväxt hade det varmt inomhus om vintrarna.

– Min bostadskompis som själv har vuxit upp i ett ganska svalt hem köpte en fläkt för han tycker att det är alldeles för varmt.

Fläkten har gjort det mycket bättre och nu kan Nyström få det ganska svalt i sovrummet. Dessutom följer han samma rutiner varje dag för att inte lägenheten ska förvandlas till en bastu.

Jens Nyström öppnar ett fönster.
Bildtext Fönstret måste vara uppe dygnet runt, annars blir det alltför varmt.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Fönstret är ständigt uppe, både på natten och dagen. På dagen drar jag ner gardinerna. Fläkten är på, min egen dörr lite på glänt och jag har en ihoprullad tidning i brevinkastet så att den hålls uppe. Det brukar komma luft in med god fart från fönstret och sen genom köket ut i trappan.

Tricket med tidningen i brevinkastet tycks ha anammats av flera grannar. Nyström berättar ändå att disponenten sagt att det inte är bra på grund av brandfara.

– Om det börjar brinna här i trappan så fungerar mitt rum som en syreinmatare, säger Nyström.

32 grader är för varmt

Men finns det några gränser för hur varmt det får vara inne i en lägenhet?

– På sommaren får temperaturen inomhus inte överstiga 32 grader. Samtidigt räcker det inte att temperaturen någon enstaka gång överstiger 32 grader, utan det är frågan om en längre period, säger rådgivningsjurist Tapio Haltia på Fastighetsförbundet.

De här reglerna har Social- och hälsovårdsministeriets slagit fast i en förordning om boendehälsa, och det gäller alla lägenheter.

Tapio Haltia.
Bildtext Tapio Haltia är rådgivningsjurist på Fastighetsförbundet.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Enligt förordningen ska temperaturen under uppvärmningsperioden ligga mellan 18 och 26 grader. Under sommaren ska temperaturen inte stiga över 32 grader.

Förutom den ganska breda ramen som förordningen dikterar upp så finns det andra regler för nybyggen.

– I nybyggen strävar man enligt planerna efter en temperatur på 21 grader. Med tanke på energi som går till nedkylning ska temperaturen inte överstiga 27 grader i mer än 150 gradtimmar mellan första juni och sista augusti, säger Haltia.

Om temperaturen överskrider 27 grader med 1 grad i en timme så talar man om 1 gradtimme. Om temperaturen överskrider 27 grader med tre grader i en timme blir det tre gradtimmar.

Gällande hus som byggts under de senaste åren så bör temperaturen inomhus alltså inte överstiga 27 grader under en längre tid på sommaren.

– Man kan vända sig till byggherren eller entreprenören och diskutera om det ligger på deras ansvar att åtgärda problemet eftersom temperaturer över 27 grader inte anses okej enligt reglerna.

Planering är a och o

Huset på Byholmsgränden är ett energisnålt hus som blev färdigt i slutet av 2012. Det här innebär att temperaturen inomhus inte borde överstiga 27 gader i mer än 150 gradtimmar under sommaren.

På Fastighetsförbundet känner man till att nya energisnåla hus ibland kan vålla problem för invånarna.

– Det är ett dilemma att försöka hålla inne värmen och samtidigt inte ha för varmt. Det är en fråga man nog blir tvungen att tampas med i frågan om lågenergihus, säger Haltia.

För att undvika problem är noggrann planering a och o.

– Ventilationssystemen och ett eventuellt nedkylningssystem ska vara planerade så att de motsvarar behovet och förstås också volymen och storleken av byggnaden.

De här frågorna dyker upp då och då i Fastighetsförbundets juridiska rådgivning. Överlag har Fastighetsförbundet en hel del att göra med frågor kring lågenergihus eftersom det också sysslar med energirådgining.

Men vad ska man då göra om man konstant går omkring och svettas hemma?

– Det lönar sig att först vända sig till disponenten, fastighetsunderhållet eller hyresvärden och meddela om problemet för det kan ju hända att det går att åtgärda med enkla justeringar i ventilationen eller nedkylningen. Om det är ett större problem finns det inte direkt en skyldighet för fastighetsägaren eller hyresvärden ifall gränserna inte överskrids. Då är det upp till den goda viljan att åtgärda saken.

Det sista alternativet man har är att kontakta hälsoinspektionen i den egna kommunen om inomhustemperaturen i hemmet överskridit gränsvärdena under en längre tid och problemet inte åtgärdats.

Flera klagomål till disponenten

Invånarna på Byholmsgränden har skickat flera klagomål om inomhustemperaturen till disponenten.

– Det är många som har skickat klagomål men jag har inte själv gjort det för jag är boenderepresentant i husbolagets styrelse. Vi har diskuterat det på möten och det här med hetta går inte riktigt att ändra. Man borde ha gjort någonting annorlunda när man byggde huset.

Studentbostäderna på Byholmsgränden.
Bildtext Många studerande på Byholmsgränden har klagat över den höga temperaturen inomhus.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Jens Nyström konstaterar att han hellre bor i en aningen varm lägenhet än betalar högre hyra.

– Jag kommer att bo här i typ tre år till. Man får leva med det.

Jörgen Wiik, vd för Fastighets Ab Arcada Nova som har hand om bostäderna i Majstranden berättar att orsaken till hettan är de krav som ställdes i bygglovet. Huset ska vara så energisnålt som möjligt.

För att uppnå kraven måste man planera ett tätt hus som är väl isolerat och har täta fönster. För att minska värmespillet och spara energi planerade man ventilationen så att luftflödet är minimalt.

En man i kostym och skjorta utan slips blickar bort åt fjärran. I bakgrunden syns en reflektion av tak i fönster.
Bildtext Jörgen Wiik.
Bild: Cecilia Heikel/ Yle

Enligt uppgifter fastighetsbolaget fick i byggskedet lär det räcka med värmen från en 60 watts glödlampa att hålla en 29 m2 etta varm.

Dessutom finns det många andra värmekällor i bostaden, som till exempel kylskåp och spis.

Wiik berättar också att han för tillfället håller på att reda ut om någonting kan göras åt de höga inomhustemperaturerna.

Eftersom huset är ett lågenergihus krävs det väldigt lite energi för att värma upp det under vintern. På husets infotavla kan man läsa följande text:

"Vi har mottagit ett flertal förfrågningar angående inomhustemperaturen i fastigheten. Fastigheten är byggd enligt dagens direktiv och är ett så kallat lågenergihus, detta innebär att det är tjockare isolering i väggarna, fönsterytornas optimerade samt selektiva samt ventilationen minimerad för att minimera värmeförlusterna. Fastighetens energiförbrukning är mycket låg eftersom det är byggt energisnålt, nackdelen med detta är naturligtvis att det blir varmare inne i fastigheten fastän man inte värmer onödigt. Som information kan jag informera om att en etta på Byholmsgränden hålls varm med användandet av en 40 watts glödlampa! Utgående från detta kan ni förstå varför det blir så varmt, inne i bostaden avger hyresgästen värme, kylskåpet, matlagning, tv, datorer mm. Så ni kan trots den höga innetemperaturen vara lugnt medvetna om att ni bor i ett energisnålt och miljövänligt hus."

Jens Nyström håller med om att det känns bra att huset är ekologiskt, även om det är varmt på sommaren och kallt på vintern.

– Det är trevligt att kunna säga att man bor i ett ekologiskt hus. Men här är svinkallt på vintern. Min kompis trivs bra, han tycker om när det är kallt medan jag går omkring i ylletröja och sockor.

Diskussion om artikeln