Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Mikael Jantunen bli världens första finlandssvenska NBA-spelare?

Från 2018
Basketspelare Jantunen
Bildtext Mikael Jantunen sträcker sig mot skyarna.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Mikael Jantunen är en 18 år gammal finlandssvensk basketspelare som redan nu är med i herrlandslaget och VM-kvaltruppen. Allt har gått otroligt fort för Jantunen som ännu har ett år kvar av studier i Backasbrinkens idrottsgymnasium samt spel i HBA Märsky.

Jantunens debut i herrlandslaget kom mot Estland som Finland besegrade i två repriser inför VM-kvalmatcherna mot Tjeckien och Island. I dubbelmötet stod Jantunen för sammanlagt 11 poäng samtidigt som han drog ner sex returer.

En intelligent spelare

Jantunens viktigaste egenskap är en som inte går att lära ut. En egenskap som tyder på hög basketboll iq, säger landslagets chefstränare Henrik Dettmann.

– Mikael är alltid på rätt plats i rätt tid. En spelare kan bara lära sig den egenskapen om motivationen är på hög nivå. Det är någonting som Jantunen har jättestor fördel av.

Mycket talar för att motivationen inte kommer att vara det som kan sätta stopp för Mikaels framfart. Själv talar killen som fostrats i Wartti Basket hela tiden om hur han kan och skall bli bättre.

– Det dagliga arbetet för att få snabbhet och styrka håller mina fötter på jorden. Att sedan få klä på sig landslagsdressen är ett intyg på att grovjobbet har lönat sig.

– Att på nära håll få se världsstjärnan Lauri Markkanen och de europeiska toppspelarna Petteri Koponen och Sasu Salin ger hela tiden besked om hur mycket arbete som ligger framför för att kunna nå den internationella toppen.

Basketspelare Jantunen
Bildtext Kan Markkanen i framtiden vara i Jantunens skugga?

En som tror att Jantunens högt uppsatta mål är möjliga är Markkanen. Han liksom många andra påminner Mikael hela tiden om att hård träning är den enda vägen till framgång.

– Att han som så ung har kommit så här långt bevisar hur bra spelare han är. Han har en ljus framtid om han orkar jobba på. Det är roligt att se att Finland har sådana här killar på gång.

– Med ett litet smil på läpparna säger Markkanen att Jantunen säkerligen kommer att spela i NBA. Mera allvarligt konstaterar Lauri att allt är möjligt för den 204 centimeter långa stortalangen.

Basketspelare Jantunen
Bildtext Jantunen är en ypperlig försvarsspelare.

Jantunen skall nästa vår ta studenten och sedan är han redo för nya utmaningar. Ännu är inget beslut hugget i sten men i dagens läge tror Mikael att han vill gå samma väg som Markkanen, det vill säga spela i universitetsserierna i USA.

Det är ytterst sällsynt att en basketspelare som 18-åring spelar på den här nivån.

― Henrik Dettmann.

Också Dettmann anser att det är viktigt att skaffa sig en ordentlig utbildning men när han får frågan om Jantunen möjligtvis kan bli den första finlandssvenska NBA-spelaren i världen glimtar hans ögon till.

– Wow, det där är en svår fråga! Jag tycker att han nu skall få njuta av att ha nått herrlandslaget och att det har skett så här tidigt. Det är ytterst sällsynt att en basketspelare som 18-åring spelar på den här nivån.

Baskettränaren Henrik Dettmann
Bildtext Dettmann litar på 18-åringen Jantunen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

– Det att han dessutom spelar så bra är exceptionellt. Han är först och främst en fantastiskt bra försvarsspelare som kan basket. Bara han blir en vass skytt så kan han gå riktigt långt.

Att Jantunen fick debutera i landskamperna mot Estland är redan en överraskning för den stora publiken. Att han nu valts till VM-kvalmatchen mot Tjeckien trodde väl få, åtminstone inte Mikael själv.

Självförtroendet stiger givetvis och ribban ligger redan nu på högsta höjd.

– Vi får se. Jag jobbar för att nå högsta nivå. Kanske jag får spela med Markkanen eller så på hög europeisk nivå. Jag arbetar varje dag för att nå NBA.

Diskussion om artikeln