Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlandssvenskt kommunmästerskap i e-sporten Counter-strike:GO - "Målsättningen är att alla ska trivas"

Från 2018
Uppdaterad 30.06.2018 15:16.
spelare på Assembly där en massa människor sitter i publiken i bakgrunden.
Bildtext Det är första gången som Finlands Svenska Ungdomsförbund ordnar ett e-sportevenemang.
Bild: Yle / Juha Lahti

Enkla regler som är lätta att lära sig. Det är orsaken att Counter-strike: Global Offensive (CS:GO) ännu i dag är ett av de populäraste onlinespelen, säger Tony Karlsson, ordförande för Pargas Gaming Community.

Det är första gången som Finlands Svenska Ungdomsförbund ordnar ett e-sportevenemang och Pargas Gaming Community (PGC) står för det tekniska arrangemanget.

Det vinnande laget får 2 500 euro och lagdeltagarna på andra och tredje plats får varsitt tangentbord respektive headset.

Deltagare från alla regioner i svenskfinland

Det är tio lag som tävlar i mästerskapen, som kallas "CS:GO Kommunkampen" officiellt. Lagen består av sju registrerade spelare varav fem spelar i turneringen.

Vad är Counter-Strike: Global Offensive?

Lagen kommer från hela Svenskfinland, berättar Tony Karlsson, ordförande för Pargas Gaming Community.

Ett lag är från Vasa, två är från Åbo och ett är från Raseborg. Från Mariehamn har också ett lag anmält sig och även ett finskspråkigt lag från Lahtis.

Ett lag är från Esbo och resten är från huvudstadsregionen.

- Det har gått som vi ville, att Kommunkampen har anmälda lag från alla regioner. Gällande de finskspråkiga lagen har vi inte satt några gränser. Alla är välkomna, men språket är ändå svenska, säger Karlsson.

Av alla tio anmälda lag är endast en av dem en kvinnlig deltagare, och det stämmer nog ganska bra överens med de proportioner som finns på liknande e-sportevenemang, tyvärr

― Tony Karlsson

Finalen direktsänds på Arenan på söndag kväll

Kommunkampen är en del av det större 48 timmars långa LAN-partyt "FACKLAN" som ordnas i Helsingfors nu i helgen.

Finalen spelas sedan på söndag kväll och direktsänds på Yle Arenan.

Det är Björn Karlsson från Yle Spel och John Kronberg från PGC som refererar finalen, där man ska försöka reda ut vilket som är det bästa CS:GO-laget i Svenskfinland, säger Karlsson.

- Målsättningen är också att det ska bli ett intressant evenemang för de som är där på plats för att följa med. Att man själv kan spela många matcher och även följa med andra som spelar matcher.

"Vi har nog chans att klara oss riktigt bra, till och med vinna"

Från Åbo deltar lagen Resonant Kings, där Lukas Blomquist är lagkapten och Coastal Kings, med Nikke Saarinen som lagkapten.

Saarinen tror att hans lag har goda chanser att vinna hela mästerskapet.

- Vi har helt bra chanser. Vi vet de flesta lag som deltar, så vi har nog en chans att klara oss och riktigt bra, till och med vinna.

Overpass-kartta
Bildtext Det var för fyra år sedan som Coastal Kings började spela CS:GO tillsammans, säger lagkapten Nikke Saarinen: "Det är nu bara det bästa skjutspelet som finns där ute".
Bild: Valve Corporation

Saarinen berättar att de har förberett sig genom att spela CS:GO och genom att försöka räkna ut vad som är deras största problem.

Enligt honom är lagets styrka det att deltagarna spelat länge tillsammans och också känner varandra i verkliga livet.

- Vi vet ganska bra hur alla spelar, hur alla reagerar, vad alla ska göra. Vi har bra samspel och alla har sina egna positioner som de ska spela från.

Saarinen säger att de gärna fortsätter spela så länge motivationen finns kvar.

- Vi kan nog bli betydligt bättre. Och nog skulle det vara en upplevelse att delta i större turneringar, men det är nog otroligt svårt.

CS:GO fungerar väldigt bra som åskådarsport

CS:GO kom ut 2012 och kan därför inom spelvärlden beskrivas som ett relativt gammalt spel. Ändå är det fortfarande väldigt populärt.

Varför?

- Jag tror det har mycket att göra med det att tröskeln att börja spela CS:GO är väldigt låg. Reglerna är väldigt enkla, det är lagspel, du ska eliminera det andra laget, säger Tony Karlsson, ordförande för PGC.

- Det är också en av de få spelen som fungerar väldigt bra som åskådarsport. Även om man inte alls skulle vara insatt i e-sport och inte har sett CS:GO tidigare, så om det är rätt person som recenserar matcherna så kan du sätta på en match på Arenan eller i en tv-sändning och faktiskt förstå vad som händer, fortsätter han.

dizLown voitti mestaruuden
Bildtext Det ordnas årligen flera CS:GO-turneringar runtom i världen.
Bild: Joel Tainio

"E-sporten i hela Finland mår riktigt bra"

Enligt Tony Karlsson är e-sport väldigt populärt och mår precis lika bra på finlandssvenskt håll som på finskt håll.

LAN-partyn har länge ordnats och förutom PGC i Pargas finns också Malax IT-förening i Österbotten som sysslar med samma koncept: ordnar e-sportturneringar och LAN-partyn.

Även i universitetslivet i både Åbo och Helsingfors finns det studentföreningar som sysslar med det.

- Så det finns nog ett aktivt föreningsliv och vi har också ganska mycket kontakt sinsemellan. Det finns ett litet nätverk mellan arrangörerna för LAN- och också e-sportsevenemang som på finlandssvenskt håller kontakt med varandra.

Kalla fakta: fortfarande lite tjejer inom spelvärlden

Karlsson tycker också att e-sporten nu för tiden får mer uppmärksamhet inom media.

- Den har väl varit lite i skymundan, men nu börjar den nog synas mera. E-sporten i Svenskfinland och hela Finland mår nog absolut bra.

Enligt Karlsson har språket inte så stor betydelse när det gäller att skapa lag i Finland, så länge man har bra lagkamrater och kan fungerar i team.

- Man söker lag som fungerar bra, och då har språk, ålder och kön mindre betydelse.

Sanningen är ändå att det finns väldigt få tjejer och kvinnor inom spelvärlden, säger Karlsson.

- Av alla tio anmälda lag är endast en av dem en kvinnlig deltagare, och det stämmer nog ganska bra överens med de proportioner som finns på liknande e-sportevenemang, tyvärr.

en massa datorspelare sitter tillsammans på ett LAN-party.
Bildtext Få kvinnor är synliga inom spelvärlden, speciellt inom e-sporten.
Bild: Yle / Mattias Erkkilä

Female Legends i Sverige vill öppna upp spelvärlden för tjejer och icke-binära

Det finns ändå initiativ som jobbar för att komma bort från det stereotypiska, att det enbart är tonårspojkar som spelar inom e-sporten, säger Karlsson.

- I Sverige finns det en grupp som heter Female Legends. De vill öppna upp spelvärlden för kvinnor, och också icke-binära.

Det tycker Karlsson är ett riktigt bra initiativ, och säger att PGC välkomnar alla som vill försöka med liknande initiativ i Finland.

- Det skulle vara trevligt att se mera tjejer och inte bara tonårspojkar inom e-sporten.

"Alla ska vara välkomna"

Men det är ett stort jobb, säger Karlsson.

Spelvärlden är väldigt hård mot alla som avviker från gruppen och det finns ett problematiskt beteende bland många då det till exempel kommer till tjejer som spelar.

Men hos Pargas Gaming Community råder det i alla fall nolltolerans, säger Karlsson.

- Vi har inte haft sådana situationer, men om det skulle uppstå något sådant inom vår verksamhet, exempelvis kvinnohat, så funderar vi inte ens två gånger innan vi diskvalificerar de personerna och meddelar att de inte är välkomna.

- Vår verksamhet ska inte vara en sådan som är sluten och riktad till en viss grupp, utan alla är välkomna.