Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska valet överskuggar allt under Almedalsveckan, men på tisdag vinner fotbollen över politiken

Från 2018
Två unga killar står uppe på en husfasad och fäster banderoller med SD-logga.
Bildtext Almedalen firar 50-års jubileum i år och stämningen förväntas bli ovanligt intensiv på grund av valåret.
Bild: Yle, Ingemo Lindroos

Politikerveckan Almedalen i Visby sparkar igång med Moderaterna i dag. Alla politiska tal och utspel kommer att handla om hur det egna partiet ska vinna riksdagsvalet i höst, men på tisdag hejar alla politiker på samma lag: de vill se Sverige vinna över Schweiz.

Årets upplaga av Almedalsveckan förväntas slå nya rekord: 45 000 besökare och över 4 300 evenemang. Samtidigt firar Almedalen 50-årsjubileum och de senaste åren har alla nordiska länder hämtat inspiration i Almedalen och startat egna politikerveckor.

Almedalsveckan på Gotland
Bild: AOP/Göran Johansson / www.gejo.se/IBL

Valåret gör att intresset för Almedalen är extra stort. Varken politiker, lobbyister eller journalister vill missa Sveriges viktigaste vecka för politiska tal, seminarier och debatter om aktuella samhällsfrågor.

Varje dag tillägnas ett av riksdagspartierna och då står det partiet i fokus. Varje kväll klockan 20 finsk tid håller partiledaren sitt tal, som sedan analyseras och debatteras.

Antagonister och nazister tävlar om uppmärksamhet

Det blir särskilt intressant att se hur de traditionella antagonisterna Socialdemokraterna och Moderaterna ska hävda sig gentemot Sverigedemokraterna.

DN/Ipsos opinionsmätning i juni visar att Sverigedemokraterna igen har gått om Moderaterna och att SD nu är näst största parti, efter Socialdemokraterna.

De senaste åren har nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen väckt mycket kritik. I år får NMR inte någon egen plats på själva Almedalsveckan, men de får ändå hålla tal på en allmän plats som ligger alldeles intill området där politikerveckan hålls.

Sannolikt kommer NMR:s närvaro att debatteras också i år. Politikerna kommer att fördöma att nazister sprider sitt budskap under en vecka som handlar om demokrati, men samtidigt ger fördömandet just den mediala uppmärksamhet som NMR vill ha.

Olof Palme startade i misstag ett koncept som hela Norden vill ha

Almedalen fick sin start den 25 juli 1968 då dåvarande utbildningsminister Olof Palme höll ett improviserat tal på ett lastbilsflak. Palme fortsatte hålla sommartal i Almedalen och småningom hakade andra partiledare på.

Olof Palme på Almedalsveckan.
Bildtext Olof Palme på Almedalsveckan.
Bild: Hans Hemlin/Region Gotland

Konceptet med att under sommaren samla alla samhällspåverkare på samma ställe har spridit sig till de övriga nordiska länderna.

I Finland har vi Finlandsarenan i Björneborg, Norge har Arendalsuka, Danmark har Folkemötet på Bornholm och Island har Fundur Folksins i Reykjavik.

Almedalen får ofta kritik för att vara elitistiskt, medan de andra nordiska politikerveckorna har en folkligare prägel.

I fjol startades Järvaveckan i Stockholmsförorten som en motpol till rosévinsminglet i Almedalen.

Inga evenemang vill krocka med VM-matchen

På tisdag får Liberalerna under sin dag oväntad konkurrens från fotbollen. Sverige spelar åttondelsfinal mot Schweiz och antingen åker Sverige ut från VM eller så går de vidare till kvartsfinal.

Flera arrangörer i Almedalen planerar att möblera om i programmet så att evenemangen inte krockar med matchen. Några av arrangörerna har meddelat att de kommer att visa matchen på storbildsskärm.

Andreas Granqvist och Albin Ekdal jublar
Bildtext Sverige vann 3-0 mot Mexiko och gick vidare till åttondelsfinal.
Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Matchen startar klockan 17 finsk tid och är avslutad innan Liberalernas partiledare Jan Björklund ska hålla sitt tal klockan 20.

Dagens Nyheter spekulerade tidigare i veckan om att Björklunds tal måste skrivas om så att det passar matchresultatet.

Om Björklund lyckas formulera talet rätt kan fotbollen ge några extra politiska poäng. Om Sverige vinner matchen är risken dock stor att jublet överröstar Björklunds tal.

Diskussion om artikeln