Skvaller, riddare och glädje över fred - medeltiden intresserar i Åbo
Den här helgen kan man stiga in i år 1400 på Gamla stortorget i Åbo. Den traditionella medeltida marknaden har ordnats sedan 1996 och lockar besökare år efter år.
I år är temat laetitia - alltså glädje. Året är 1400 och det råder fred. Det berättar Bettina Westerholm, en av de som jobbar frivilligt under evenemanget.
- Meningen är att lyfta fram att medeltiden inte var så mörk som man kanske tror. År 1400 var ett glatt år i Åbo på det sättet att det inte fanns några krig eller konflikter. Man kunde släppa loss och det märks också i marknadsskådespelet.
"Fin stämning på marknaden"
Enligt Westerholm är stämningen på marknaden fin. Därför har hon ställt upp som frivillig i flera år.
Den här gången hjälper hon till vid marknadens informationstält.
- Det är alltid jätteroligt, man känner sig välkommen och väl omhändertagen. Det är helt fantastiskt att få vara med i ett så här stort evenemang. De som besöker marknaden är glada och intresserade, säger Westerholm med ett leende.
Stort talkoarbete - tiotals frivilliga skapar stämningen
Evenemanget ordnas till stora delar med hjälp av frivilliga.
Tiotals hjälper till med skådespelen, så att besökarna kan stöta på pigor, drängar, soldater, nunnor eller självaste biskopen.
Besökarna kan dras in i en ringlek med barn och unga, lyssna på skvaller från år 1400 eller ta en bild av sig i skampålen.
Därutöver behövs det frivilliga som exempelvis städar, lagar mat åt talkoarbetarna eller svarar på besökarnas olika frågor.
Dessutom är ungefär hundra försäljare på plats som säljer bland annat hantverk och matprodukter.
Evenemanget lockar tusentals besökare årligen och fram till lördagen hade redan tiotusentals besökare varit på plats. Marknaden pågår ännu på söndag.
Medeltidsevenemang också på Åbo slott
Medeltiden var på tapeten också på Åbo slott på lördag, där medeltidsdagen ordnades.
Evenemanget var riktat till både stora och små, och exempelvis kunde barnen prova på tornerspel eller följa med hur man gör då man skjuter med pilbåge.
- Meningen är att göra göra historian levande. Vi försöker skapa en stämning så att man ska få en uppfattning om hur det kan ha sett ut här på slottet under medeltiden, säger forskare Bengt Selin.
Få var riddare - Åbo slott presenterar hur vardagen såg ut
Många besökare är intresserade av historier om riddare, men Åbo slott försöker också bredda temat och berätta om slottets vardag, berättar Selin.
Trots allt så var rätt få personer riddare under medeltiden.
- Vi berättar om hur slottet byggdes och vilka som arbetade här. Här har ju funnits drängar, pigor, kockar och byggarbetare - alltså mycket mer än bara soldater och riddare, fortsätter Selin.
Hur man berättar om medeltiden för barn varierar lite beroende på barnens ålder.
- Det är en felaktig bild att hela medeltiden skulle ha varit blodig. De flesta levde en helt vanlig vardag.