Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drar USA bort sina trupper från Tyskland och flyttar dem till Polen?

Från 2018
Uppdaterad 01.07.2018 20:12.
Natosoldater i Lettland
Bildtext Natosoldater i Lettland
Bild: EPA-EFE/Toms Kalnins

USA:s försvarsministerium Pentagon överväger att kalla hem sina soldater från Tyskland, rapporterar The Washington Post

Den största soldatreserven - 35 000 aktiva soldater - som USA har utanför sina gränser finns i Tyskland. Det är möjligt att styrkan flyttas till Polen i stället.

Kostnadseffekter av olika alternativ utreds som bäst.

Enligt tidningen är planerna på omplacering av soldater en följd av den spändare relationen mellan USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Trump har varit speciellt irriterad på Angela Merkel i försvarsfrågor.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritiska i ett gemensamt uttalande med Italien
Bildtext Donald Trump och Angela Merkel
Bild: EPA/ARMANDO BABANI

Trump uppges i början av året ha uttryckt sin förvåning över att USA har en så stor armébas i Tyskland.

Trump har också upprepade gånger sagt att han tycker att det är orättvist att alla Natoländer inte bidrar lika mycket till finansieringen av den gemensamma säkerhetsverksamhet som Nato bedriver.

Förhandlingsteknik inför Natos toppmöte i juli?

Frågan är om omplaceringen av trupper är något som ska tas på allvar eller om det är fråga om en förhandlingsteknik inför Natos toppmöte i Bryssel i juli.

Anonyma källor i USA har uppgett för WP att det inom Pentagon för tillfället pågår en preliminär intern bedömning av olika alternativ.

En talesman för det nationella säkerhetsrådet (NSC) i Vita huset säger ändå att NSC inte har bett försvarsministeriet göra någon analys av en omfördelning av militärstyrkan i Tyskland.

Den här typens analyser görs helt rutinmässigt

Enligt talesmannen är det inte ovanligt att "Pentagon kontinuerligt utvärderar stationeringen av trupper". Han säger att den här sortens utvärderingar inte är ovanliga.

Pentagons talesman Eric Pahon avvisar påståenden om ett tillbakadragande av trupper från Tyskland. Också han säger att den här typens analyser görs helt rutinmässigt.

- Analyser av kostnader och positioner görs regelbundet - det är ingenting nytt, säger han.

- Tyskland står värd för USA:s största styrka i Europa. Vi är fortsättningsvis djupt rotade i gemensamma värderingar, och relationerna mellan länderna är starka. Vi förbinder oss helt till våra Natoallierade.

Men även rutinmässiga åtgärder skapar nu ständigt tvivel i Europa eftersom president Trumps inställning till Nato är aningen vacklande.

Natoövning i Tyskland den 8 juni 2018
Bildtext Natoövning i Tyskland den 8 juni 2018
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

USA har länge varit militärt närvarande i Tyskland

Tyskland som förlorade andra världskriget indelades efter kriget i fyra ockupationszoner av segrarmakterna.

Den amerikanska militära närvaron i Tyskland har setts som ett slags mur mot en potentiell rysk invasion.

USA:s trupper i Tyskland har också utgjort basen för USA:s operationer i Afrika och Mellanöstern.

USA har ändå kraftigt minskat sin militärstyrka i Tyskland i jämförelse med läget under kalla kriget. Också på andra håll i Europa har den amerikanska militära närvaron trappats ner under årens lopp.

Då Rysslands annekterade Krim och började agera i Ukraina i början av 2014 förändrades situationen.

USA och dess allierade började placera ut roterande styrkor i de östliga medlemsländerna. USA stationerade även stridsvagnar och militärhelikoptrar till Europa.

Polen viktigare

Ledarna i Polen och USA står i dag politiskt närmare varandra än vad Trump och Merkel gör.

Polen uppfyller också de finansieringskrav som ställs på Natoländerna, och har erbjudit till och med ytterligare polskt stöd för amerikanska baser.

Natos toppmöte äger rum 11-12 juli. USA hoppas att Natoländerna ska komma överens om att bidra till försvaret med den utlovade andelen på minst 2 procent av bruttonationalprodukten.

Källa: The Washington Post

Diskussion om artikeln