Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paket med mat droppades in i grotta i Thailand - räddningsarbetarna hoppas att fotbollsjuniorerna ännu är vid liv

Från 2018
Uppdaterad 01.07.2018 09:48.
Räddningsarbetare vid Tham Luang-grottan i Thailand
Bild: PONGMANAT TASIRI

Räddningsarbetarna i Chiang Rai i norra Thailand kämpar mot tiden i försöken att rädda de fotbollsjuniorer som är instängda i en grotta.

I morse gjordes ett nytt försök av dykarna att ta sig fram till den plats tre kilometer längre inne i grottan där man antar att de instängda befinner sig. Försöket misslyckades dock, dykarna lyckades inte ta sig igenom den vattenfyllda passagen.

De 12 pojkarna i åldern 11-16 år samt deras 25-åriga tränare försvann för åtta dagar sedan då huvudmynningen till Tham Luang-grottan plötsligt blockerades under ett kraftigt regn.

Pojkarna hade sannolikt gått in i grottan för att få skydd mot det hårda regnet efter en fotbollsmatch i närheten.

Räddningsarbetare har försökt pumpa bort vattnet ur den thailändska grottan.
Bildtext Räddningsarbetarna har försökt sänka vattennivån genom pumpning.
Bild: PONGMANAT TASIRI

Räddningsarbetarna har nu lyckats släppa in överlevnadspaket genom de olika mynningarna till grottan. I paketen finns bland annat mat och dryck, mobiltelefoner och ficklampor.

Massivt räddningspådrag

Över tusen personer, bland dem dykare från militärens specialtrupper, har deltagit i räddningsförsöken.

Ösregnen upphörde temporärt under gårdagen och internationella grotträddningsgrupper från USA, Kina och Australien har kunnat ta sig till platsen.

Australiska räddningsarbetare vid grottan.
Bildtext Australiska räddningsarbetare utanför grottan.

Räddningsarbetarna har haft mycket svårt att ta sig fram i grottsystemet eftersom regnen fått vattennivån inne i grottan att stiga och jordmassor att förflytta sig.

Trots olika åtgärder, bland annat pumpning och borrning av hål, har man inte lyckats få ner vattennivån inne i grottsystemet.

Laget kommer från orten och spelarna uppges vara bekanta med grottsystemet som sträcker sig omkring tio kilometer in i berget.

Förtvivlade anhöriga väntar fortfarande vid grottan i hopp om goda nyheter.

Räddningsmanskapet har inte gett upp hoppet och i går övades bland annat ambulansräddning för att operationen ska gå så smidigt som möjligt om pojkarna påträffas levande.

Källor: AP, AFP, Reuters