Moderatledaren Ulf Kristersson vill bli Sveriges nya statsminister - säger nej till att regera med Sverigedemokraterna
Borgerliga Moderaterna vill bilda regering med Alliansen efter höstens riksdagsval, men partiets opinionssiffror dalar och Alliansen är splittrad. Sverigedemokraterna fick mycket kritik och stor plats i Ulf Kristerssons partiledartal under Almedalsveckan på söndag kväll.
Moderatledaren Ulf Kristersson ger fortfarande inga tydliga besked om hur Moderaterna ska samarbeta med populistiska Sverigedemokraterna (SD), om Moderaterna (M) får regeringsmakten efter valet i september.
- Mitt mål är att bilda en ny regering tillsammans med Alliansen och jag inser att det sannolikt blir en minoritetsregering. En sådan regering måste vara pragmatisk och ytterst förstå att det är riksdagen som bestämmer, inte regeringen, säger Kristersson.
Kristerssons besked om hur han förhåller sig till SD blir dubbeltydigt, då han dels vill ge SD ordförandeposter i utskotten, men absolut inte ha med dem i regeringen
Om Kristersson bildar en minoritetsregering blir han beroende av Sverigedemokraternas stöd i riksdagen, men det nämnde han inte i partiledartalet i Almedalen. Däremot är han tydlig med att inte ta med SD i regeringen.
- Vi kommer inte att regeringsförhandla eller regera med Sverigedemokraterna. Jag förstår varför Sverigedemokraterna har vuxit. Under lång tid fanns det bara ett parti som pratade om den fråga som engagerade mest.
Kristersson syftar på invandringen som är Sverigedemokraternas hjärtefråga. Hittills är invandringen det tema som har dominerat valdebatten i Sverige
- Vi har gott om problem som har funnits länge, och som vi måste lösa oavsett invandring. Konkurrensen, globaliseringen, digitaliseringen och klimathoten tar inte paus för att Sverige grälar om migration, sa Kristersson.
Bråk inom Alliansen och sjunkande väljarstöd
Men Kristersson har många avgörande problem att lösa för att bli aktuell som statsminister. Stödet för Moderaterna är igen på samma låga nivå som förra hösten, då tidigare ordföranden Anna Kinberg-Batra fick avgå - dels på grund av lågt väljarstöd.
Senaste mätningen från Dn/Ipsos visar att Sverigedemokraterna har gått om Moderaterna och att Moderaterna igen är tredje största parti. Socialdemokraterna är fortfarande störst, men de tre största partierna är alla nästan lika stora.
Men Kristersson har också problem med sitt borgerliga block Alliansen. Alliansen är splittrad bland annat då det gäller invandringsfrågor och hur partierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.
I fredags sprack Alliansens överenskommelse om att förespråka att SD ska få några av ordförandeposterna i riksdagens utskott. Liberalerna och Centern drog sig ur uppgörelsen.
Kristerssons besked om hur han förhåller sig till SD blir dubbeltydigt, då han dels vill ge SD ordförandeposter i utskotten, men absolut inte ha med dem i regeringen. En tolkning är att M är rädda att SD vinner riksdagsvalet och då gör anspråk på betydligt fler ordförandeposter, och att det därför hade varit bäst att komma överens om ordförandeposterna på förhand.