Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskt politikkaos – inrikesministern redo att avgå efter strid om flyktingar

Från 2018
Uppdaterad 02.07.2018 05:45.
CSU ordförande Horst Seehofer
Bildtext Inrikesministern och bayerska kristdemokraternas ordförande Horst Seehofer viker inte en tum. Om inte Tysklands förbundkansler Angela Merkel presenterar en lösning på flyktingkrisen kan samarbetet mellan de två haverera fullständigt.
Bild: EPA/Lukas Barth

Det är kaotiskt inom tysk politik just nu. De två kristdemokratiska partierna CDU och CSU har råkat i häftigt gräl om flyktingpolitiken i landet. Samarbetet de två partierna emellan står nu i vågskålen och sedan i natt kretsar allt kring inrikesminister Horst Seehofer.

Avgå eller inte, det är för tillfället den stora frågan.

I natt meddelade den tyske inrikesministern Horst Seehofer att han är beredd att avgå om hans bayerska CSU inte når en överenskommelse med förbundskansler Angela Merkels CDU i flyktingfrågan.

Förhandlingarna mellan de två kristdemokratiska systerpartierna ska fortsätta idag och om de här diskussionerna inte leder till resultat så kommer inrikesministern att avgå inom tre dagar.

Konflikten mellan CSU och CDU har hela tiden eskalerat och om det kommer till en splittring de två partierna emellan kan det leda till en tysk regeringskris och till och med betyda slutet på Merkels tid som förbundskansler.

EU-lösningar imponerar inte

Konflikten handlar om flyktingpolitiken där CSU med inrikesminister Seehofer i spetsen vill börja direktavvisa asylsökare om de registrerats i andra EU-länder.

Det här vill Seehofer göra mot Merkels vilja. Förbundskanslern å sin sida varnar för att åtgården kommer att få allvarliga följder för EU:s framtid.

De europeiska lösningar i flyktingfrågan som Merkel förhandlade fram vid EU-toppmötet i Bryssel i förra veckan har ändå inte varit tillräckliga för CSU som har fortsatt att sätta press på Merkel.

Om man i de fortsatta förhandlingarna nu kommer att backa eller fortsätta på konfrontationskurs är fortfarande oklart.

Avgång ett alternativ

CSU-chefen Seehofer lade igår fram tre alternativ för partiledningen.
För det första kan man gå in för avvisningarna mot Merkels och CDU:s godkännande och på så sätt riskera en splittring och en regeringskris.

Det andra är att sluta upp på Merkels sida och gå förlorande ur striden.

Det tredje alternativet är att Seehofer tar på sig det politiska ansvaret för hela konflikten och avgår som minister.

Vilket av de tre alternativen man väljer blir eventuellt klart under dagen.

Tills beslutet är fattat råder undantagstillstånd inom tysk politik.

Diskussion om artikeln