Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälften av finländarna tror att Andersson lyfter sitt parti, över 40 procent att Sipilä underminerar sitt

Från 2018
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson talar på partiets valvaka på restaurang LeBonk i Helsingfors.
Bildtext Li Andersson.
Bild: Lehtikuva

En gallup som kommunbranschens utvecklingsstiftelse Kaks har låtit göra mätte förtroendet för partiledarnas inverkan på valresultatet. Överlägset flest tror att Vänsterförbundets Li Andersson egenhändigt lyfter stödet för partiet.

51 procent av de tillfrågade ser Andersson som en synlig faktor i Vänsterförbundets resultat. På andra plats med 38 procent kommer finansministern, Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo, medan Kristdemokraternas Sari Essayah med sina 29 procent är trea.

Sämst i den jämförelsen placerar sig de Grönas Touko Aalto: endast 15 procent tror han är en lyftande faktor. Sfp-basen Anna-Maja Henriksson är också i bottenskiktet, 19 procent anser att hon höjer sitt partis stöd.

Frågan som ställdes är alltså "Hur påverkar partiledarna sina partiers väljarstöd?". Drygt tusen människor på fastlandet intervjuades och felmarginalen är tre procentenheter.

Sipilä, Halla-aho, Rinne får dåliga betyg

Om vi vänder på steken kan vi utläsa två saker ur gallupen. Den första är att våra kvinnliga partiledare får ett rent ut sagt utmärkt betyg, det andra är att regeringen och de två motpolerna Gröna och Sannfinländarna får ett relativt dåligt sådant.

Trots att Anna-Maja Henriksson inte anses ha en särdeles drivande inverkan på understöd, har hon inte heller en negativ effekt. Bara 12 procent tycker att hon kan påverka på stödet negativt.

Också Andersson anses sakna negativ effekt: 14 procent av de svarande tror Vänstern kan tappa röster på grund av henne. Essayah är klassens primus - endast tio procent tror hon ses som en orsak att inte rösta på KD.

Andra bullar är det då vi kikar på betygen för politikens ledande gubbsextett.

Visserligen får Petteri Orpo ett gott betyg; 38 procent tror han lyfter partiet, och "bara" en dryg femtedel tror att han skrämmer bort väljare. Men därefter är det skräckinjagande läsning för partifolket.

Vihreät puheenjohtajaehdokkaat Lahdessa
Bildtext Touko Aalto.
Bild: Toni Määttä / Yle

De Grönas Aalto, som alltså 15 procent tror att höjer sitt partis stöd, får ett ganska uselt resultat också här. 38 procent tror att Aalto minskar på väljarstödet för de Gröna.

Sampo Terhos (Blå) stöd i sin tur är 17 procent för och en fjärdedel emot.

Oppositionspatriark Antti Rinne får också sämre betyg än han hoppats på: en femtedel tror han höjer väljarstödet, men dubbelt så många tror han är en black om foten på Socialdemokraterna.

Värsta fågelskrämmorna är enligt gallupen ändå statsminister Juha Sipilä (C) och oppositionens adjutant Jussi Halla-aho (Sannf). Såväl Halla-aho som Sipilä får helt okej stöd - 25 respektive 24 procent tycker de kan höja sina partiers understöd - men andelen som tror de avskräcker väljare är dubbelt så höga: 41 procent tror att Halla-aho minskar på Sannfinländarnas stöd och 44 procent att Sipilä minskar på Centerns.

Kvinnorna och Orpo på plus

Summa summarum av Kaks gallup är att enbart fyra partiledare stannar på ett positivt resultat, om man tar andelen som tror att X höjer stödet minus andelen som tror att hen sänker det.

Då slutar Andersson på +37 procent, Essayah på +19, Orpo på +16 och Henriksson på +7.

I bottenskrapet är Aalto sämst med -23 procent, Rinne med -20 följer tätt inpå och gubbarna går i mål med Rinne och Sipilä på -20, Halla-aho på -16 och Terho på -8 procent i vad vi kanske kan kalla förtroende för partiledarna.

Diskussion om artikeln