Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förgiftade köttbitar gör hundägarna oroliga – ”Den människan måste vara fruktansvärt sjuk”

Från 2018
dansk- svensk gårdshund
Bildtext Hundägaren ska ha koll på sin hund på promenader så att den inte plockar i sig något från vägkanten.

På torsdag kväll förra veckan uppdaterade en privatperson på sin Facebooksida om att en hund hade ätit förgiftade korvbitar i Vårdbergsparken i Åbo.

Hundägarna var oroliga över sin hund som fördes till sjukhus på magsäckstömning. Som tur var slutade allt väl för hunden. Men hundägarnas oro över sina djurs trygghet släpper inte.

– Att lämna köttbitar som är förgiftade eller har vassa krokar i sig är så sjukt beteende. Det är ju ett stort brott man gör där, säger Pargasbon Aya Lundsten.

Här är inlägget som publicerades på Facebook på torsdag:

Facebook: I inlägget varnades för förgiftade köttbitar som hittades i Vårdbergsparken i Åbo.

Ögonvittnet till händelsen publicerade ett inlägg på sin Facebooksida för att varna andra om "hundmobbaren" som hade gömt förgiftade korvbitar i Vårdbergsparken.

Hon uppmuntrade alla att dela inlägget för att varna så många hundägare som möjligt.

"Hunden borde inte behöva lida"

Lundsten och hennes hundar har inte hamnat ut för förgiftade köttbitar men hon är ändå bekant med problemet. Mest undrar hon över motivet, vad som är orsaken till de så kallade ”hundhatarnas” beteende.

– Jag är säker på att de här människorna försöker komma åt hundägarna men måste hunden lida för det? Hundar är hundar, de måste få sniffa runt och vara nyfikna.

Lundsten säger att en orsak till beteendet kunde vara frustrationen över lata hundägare som inte plockar upp efter sin hund.

– Eller sedan är personen upprörd över hundarnas beteende på något sätt. Men det är inte hundens fel och då borde den inte behöva lida för det heller.

Råttgift det vanligaste giftet

För att undvika att hunden plockar i sig främmande köttbitar i naturen ska ägaren hålla hunden kopplad och iaktta sin omgivning noggrant. Det säger chefsveterinären Mikael Granholm på djursjukhuset Vettori i Reso.

Men om det ändå händer – vad gör man då?

– Om man som hundägare tror att hunden har ätit något konstigt ska man direkt ta hunden till veterinären för magsäckstömning.

Granholm säger att det vanligaste giftet hundar får i sig är råttgift. Symptomen på förgiftning syns nödvändigtvis inte genast, och det kan ta flera dagar innan ägaren märker att något är fel.

– Råttgiftet orsakar blödningar både på in- och utsidan av hunden. Om det är inre blödningar kan symptomen vara att hunden är nedstämd, illamående och låg på energi, säger Granholm.

I sådana fall ska man ta kontakt med veterinären för att kolla om det handlar om en förgiftning.

Sociala medier kan vara vilseledande

För många kan det kännas som att förgiftningsfallen har blivit fler, men Granholm har inte märkt att det skulle stämma. Enligt honom har de inte haft liknande fall på sistone.

Tack vare sociala medier är det i dag lättare att sprida information om liknande fall som det på torsdagskvällen för att varna andra. Inlägget hade delats över 1 500 gånger på måndagsmorgon.

En liknande uppdatering av en annan privatperson i slutet av förra året delades också över 1 500 gånger.

- Det är bra att många delar inlägget och diskuterar problemet. Men samtidigt kan det bygga upp en felaktig tro att problemet är mer utspritt än det på riktigt är, säger Lundsten.

Aya Lundsten.
Bildtext Aya Lundsten har blivit tvungen att uppmana nya hundägare att se upp i naturen för förgiftade köttbitar.

Men varje fall är oroväckande.

– Den människan som gör det här måste vara fruktansvärt sjuk, säger Lundsten.

– Jag har blivit tvungen att varna nya hundägare om problemet med förgiftade köttbitar och jag tycker det är synd att måsta göra det.

Förebygg problemet: plocka upp efter din hund

Granholm påminner om att ägaren ska hålla ett öga på sin hund när den sniffar runt i sin omgivning.

Men för att få kål på det riktiga problemet – det vill säga att det överlag inte skulle finnas förgiftade köttbitar – är en utmaning. Lundsten tycker att alla ska göra sin del för att hjälpa lösa problemet.

Enligt henne borde alla hundägare se till att plocka upp efter sin hund varje gång de är ute på promenad.

– På det sättet kunde man förebygga problemet. Som hundägare borde man inte behöva vara rädd för förgiftade munsbitar när man är ute och rastar sin hund, säger Lundsten.

Diskussion om artikeln