Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Gudfruktig kvinna gjorde livet till ett helvete för Henrik - i nätbedragarnas hårda grepp

Från 2018
Uppdaterad 15.09.2018 16:35.
Tangentbord, kvinnoansikte. Illustration.

Gudfruktig kvinna gjorde livet till ett helvete för Henrik

Henrik är en vanlig finländsk man, med ordnad ekonomi, fritidsintressen och fast jobb. Det som gör att han skiljer sig från mängden är att han skickat tiotusentals euro till en kvinna han aldrig träffat öga mot öga. En kvinna som sannolikt inte finns på riktigt.

– Jag var ur balans efter några tunga år och jag ville tro att en förändring i mitt liv var möjlig. Och visst förändrades mitt liv, men inte i den riktning jag ville, säger han.

När han listar de motgångar som gjorde att han var ur balans, tar de inte slut i första taget.

Han hade separerat från sin hustru. Han hade upplevt flera dödsfall i den närmaste kretsen. Husbolaget där han bodde misslyckades med en renovering och det kostade mycket pengar och krävde en hel del energi att reda ut.

Till och med hunden blev sjuk. Han kände att allt i livet gick fel.

- Men jag stannade aldrig upp och kände efter hur jag mådde, det gjorde mig till ett lätt offer, berättar han.

Det hela började oskyldigt. Henrik såg en annons på dejtingsidan Suomi Treffit 24.

illustrerande bild av kvinnans annons

Hon beskrev sig också som en kristen och jordnära människa som det är lätt att trivas med. Han var också troende och en del av honom ville tro att mirakel kunde ske.

Kvinnan hade bott i Finland, men nyligen tvingats flytta till London. Därför kunde de inte träffas genast.

– I början skrev vi mest små trevliga meddelanden, inga direkta djupsinnigheter. Men jag inser att jag blev kartlagd för att man senare skulle kunna mjölka mig på pengar.

illustrerande bild av SMS av kvinnan

Då Henrik fick det första meddelandet om att låna ut pengar, hade han en bild av att hon var en trevlig kvinna. Även om han anade att det kanske inte handlade om hans livs stora kärlek.

- Men jag ville tro att mitt liv kunde bli bättre efter alla motgångar, så på det sättet var jag ändå intresserad av att se vart det leder.

"Jag hade hört talas om Nigeriabrev"

Han hade också fått veta att hon väntade på ett arv efter sin avlidne make, som hade finländska rötter. Det kan väl inte vara så farligt att låna lite pengar till en människa som väntar på ett miljonarv, tänkte han.

– Jag hade hört talas om Nigeriabrev, där arv används för att lura människor på pengar. Men jag anade inte att nu drabbar det mig. Det handlade bara om ett lån, säger han.

Men slutresultatet blev det samma som när det gäller Nigeriabrev. Han var i händerna på bedragare och de visste hur de skulle agera. Men Henrik visste inte vad han gett sig i på.

- De hade en armé, men jag var ensam. Jag berättade inte åt någon om vad jag höll på med och det var ett misstag.

illustrerande bild av SMS av kvinnan

Psykologiskt skickliga bedragare

Professorn i cyberpsykologi Monica Whitty vid universitet i Melbourne har undersökt människors beteende på nätet.

Hon har bland annat forskat i så kallade kärleksbedrägerier, alltså bedrägerier som bygger på att inge den andra parten en romantisk förhoppning för att sedan lura dem på pengar.

– De flesta vi talar med som råkar ut för romantiska bedrägerier har hört talas om dem, men ändå går de på dem. Kunskap om bedrägerier hindrar inte en person från att bli bedragen, säger Monica Whitty.

Bedragarna är skickliga och har ett gott psykologiskt öga. De har finslipat tekniken i många år.

– De skapar förtroende och tillit med offret. Sen ber de om pengar. Är det för stor summa de ber om och får ett nej, kan de sänka priset. Det är prissättningsstrategi helt enkelt, säger Monica Whitty.

Tvivlet kom snabbt

Människor som blir bedragna på nätet kämpar ofta med skuldkänslor, eftersom "alla vet" att man inte ska lita på främlingar på nätet. Det här gör offren ännu mer isolerade vilket gör det svårare för dem att ta sig ut ur bedragarnas grepp.

– Efter att jag skickat pengar första gången började jag tvivla men också skämmas. Jag insåg att det fanns en risk att jag höll på att bli lurad.

Men han hade ingen som han vågade vända sig till. Redan som barn hade han lärt sig att ta hand om sig själv.

– Jag har blivit uppfostrad till att inte be om hjälp och klara mig själv, säger Henrik.

Utmattar offren

Enligt Whitty gör nätet det lättare för bedragare att kontrollera sina offer och isolera dem socialt.

– De skapar en djup relation på en mycket kort tid, vilket inte vore möjligt i den riktiga världen. Sedan inleds ett bombardemang av meddelanden och samtal.

Det här kan pågå dag och natt under en lång tid.

- Offren blir till slut utmattade och trötta människor är lättare att manipulera.

Återfallsrisken är stor

En tredjedel av offren blir lurade fler än en gång. De blir en sorts stamkunder.

– Det finns listor på offer som brottslingarna delar med varandra. De som blivit lurade får nya erbjudanden, säger Monica Whitty.

Det är svårt att hitta exakta siffror på hur allmänt fenomenet med kärleksbedrägerier är. Alla drabbade anmäler inte, så mörkertalet är sannolikt stort.

Kärleksbedrägerier omsätter hundratals miljoner euro.

Det är svårt att veta hur stora summor går till kärleksbedrägerier.

I Finland uppskattar Nordea att finländare skickar ungefär 15 miljoner euro till nätbedragare årligen. Ungefär 5 miljoner euro är relaterade kärleksbedrägerier.

I Norge beräknades 181 människor ha blivit lurade på ungefär 21,5 miljoner euro.

I Storbritannien är motsvarande siffra 46 miljoner euro och det är 3600 personer som har fallit för falsk kärlek på nätet.

I Australien uppskattas omkring 26 miljoner euro gå till kärleksbedrägerier.

Enligt FBI, den federala polismyndigheten i USA, omsätter romantiska bedrägerier och andra brott där en persons förtroende missbrukas stora summor. I USA räknar man med att det finns över 15 000 offer och att de betalade 211 miljoner dollar till bedragarna.

Monica Whitty har undersökt om det finns egenskaper som gör en person mer benägen att falla för nätbedrägerier. Åtminstone är de mer romantiskt lagda.

– De personer som är övertygade om att det finns “den rätta” för dem, att det bara gäller att hitta honom eller henne, löper större risk att falla för romantiska bedrägerier, säger Monica Whitty.

Utbildning skyddar inte

Andra egenskaper som gör en person till ett möjligt offer är impulsivitet, dålig självkontroll, äventyrslystnad samt en benägenhet att söka starka upplevelser.

Det är inte så förvånande att personer med dessa egenskaper kan reagera snabbt och med svagt omdöme när en bedragare kommer med en en vädjan om pengar för att kunna lösa en besvärlig situation.

I Whittys studie framgår det också att hög utbildning inte skyddar från bedrägerier.

Jakten på att få tillbaka pengarna

Henrik säger att kärleksbedrägeriet blev väldigt oromantiskt för hans del snabbt.

Illusionerna rasade och istället blev han närmast besatt av att få tillbaka pengarna han hade "lånat ut".

När han uttryckte sitt missnöje över att bedragarna betedde sig illa, fick han empatiska meddelanden och lärdomar ur populärpsykologin som svar.

– De uppmanade mig att se möjligheter och tänka positivt. Att tro att allt ordnar sig. De talade som om de läst många böcker i positivt tänkande, säger han.

illustrerande bild av SMS av kvinnan

I ett skede skulle kvinnan komma till Finland med pengarna. Efter en lång dag på flygfältet insåg Henrik att hon inte skulle komma.

Han var alldeles nedbruten. Han insåg att pinan skulle fortsätta och hans krafter började ta slut.

– Jag kommer ihåg att jag sände henne tiotals meddelanden. Jag frågade, vill du att jag tar livet av mig?

Meddelandet bemöttes med en lång tystnad. Sedan anklagades han för att vara ointresserad av problemen hon haft på flygfältet som gjorde att hon inte kunde komma till Finland.

Länder med flest nätbedragare

Graf över de största länderna: Nigeria, Ghana, Malaysia, Sydafrika, Storbritannien och USA

Sexutpressning på Linkedin

Bedragarna rör sig på många sociala medier och dejtingsajter. Något förvånande rör sig digitala sol-och-vårare även på Linkedin.

– Linkedin har blivit populär bland bedragarna. Det finns en version av sexutpressning där de får offret att begå en sexuell handling framför en kamera. Efter det hotar de med att dela den till alla kontakter, berättar Monica Whitty.

Monica Whitty påminner om att det handlar om organiserade brottslingar som ständigt utvecklar sina metoder.

När människor lär sig googla bilder på nätet börjar bedragarna använda bilder som inte hittas av Google eller andra sökmotorer.

– Det handlar om skickliga brottslingar som ständigt utvecklar sin verksamhet och hittar på nya metoder att bedra människor, säger Monica Whitty.

Offer för kärleksbedrägerier drabbas förutom ekonomiskt även väldigt hårt psykiskt. Hör mer om "Anna" som miste tiotusentals euro till en person hon träffat på Linkedin i Dokumenterat: I nätbedragarnas hårda grepp.

Får offer att begå brott

Förutom det psykiska lidande och ekonomiska förluster finns det offer som har övertalats att begå brott.

I Australien har offer för nätbedrägerier dömts för till exempel penningtvätt och narkotikasmuggling. En domstol i Malaysia dömde en australiensisk kvinna till döden för narkotikasmuggling i maj 2018.

Det var en person hon träffat på nätet som fick henne att begå brottet.

Maria Exposto anklagades för narkotikasmuggling i Malaysia. Hon dömdes till döden. Exposto sade att hon smugglade droger på uppdrag av en man hon träffat på nätet.
Bildtext Maria Exposto dömdes till döden för narkotikasmuggling i Malaysia. Enligt Exposto var det en man hon träffade på nätet som fick henne att göra det.
Bild: EPA-EFE

Henriks erfarenhet blev dyr, allt som allt räknar han med att han gick back på 30 000 till 40 000 euro. Det psykiska lidande var ännu tyngre än det ekonomiska bakslaget.

– När jag ser tillbaka ser tillbaka på det som hänt är det som att det var någon annans liv. Men det var ju mitt liv och det är det värsta jag har varit med om.

Förväntade sig mänsklighet

Att det gick så långt beror på att han inte insåg vad han gav sig in på. Ett svar på en dejtingsida ledde honom in i värld där ingen nåd gavs.

– Jag förväntade mig en viss mänsklighet. De var ju trots allt människor, trodde jag. Men de var helt hänsynslösa. De skinnade mig och lämnade inget kvar, säger han.

illustrerande bild av SMS av kvinnan

Den nästan maniska viljan att få tillbaka de pengar han lånat ut förvärrade läget.

Enda sättet att inte förlora kontakten med bedragarna var att skicka mer pengar.

– Jag önskar att jag hade lämnat den digitala omgivningen ens i två veckor. Att jag bara struntat i mejlen. Då hade jag fått perspektiv på mitt agerande. Men jag kunde inte tänka klart i det skedet.

Han borde också ha talat med andra människor om det han höll på med. Att skicka tusentals euron till främlingar är inte normalt.

– Jag var inte redo att medge att jag hade blivit lurad och jag var för ensam, säger han.

Henrik gjorde en polisanmälan. Polisutredningen lades ned eftersom det var osannolikt att gärningsmännen skulle kunna gripas.

Hur undvika att bli lurad?

Det viktigaste är att inte skicka pengar till någon du inte känner eller har träffat. Inte ens en liten summa som de beskriver som ett lån. Efter den första betalningen är det svårare att dra sig ur. Då kommer bedragarna att använda väldigt mycket tid och energi på att få mer pengar.
De kan beskriva ändamålen som dina pengar kommer att gå till på ett övertygande sätt.
Att tveka eller be om tilläggsinformation för syftet med betalningen är att ge dem överhanden.
Då signalerar du att du kanske är med.
Med lite bearbetning kan de få dig att tro att en betalning är nödvändig och livsviktig, trots att det endast handlar om en bluff. De kan även få dig att tro att dina pengar kommer att kunna betalas tillbaka, kanske mångfaldigt.
De kan till exempel skicka bankkoder, med dem kommer du in på ett konto vars saldo är hundratusentals euro. Och du är en av ägarna till kontot. Men i verkligheten finns kontot inte.
Om du har blivit lurad kan det löna sig att kontakta Brottsofferjouren.
Brottsofferjouren har också publicerat anvisningar om hur man kan upptäcka nätbedragare och kärleksbedrägerier.

Henrik, är inte personens riktiga namn. Vi har valt att skydda hans identitet eftersom han är ett brottsoffer

Dokumenterat: I nätbedragarnas hårda grepp berättar om hur Anna och Henrik råkade ut för ett kärleksbedrägeri, men också hur de tog sig ut.

Kärleksbedragare - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln