Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Senegal vill att reglerna ändras – skickade in protest till Fifa

Från 2018
Uppdaterad 02.07.2018 14:03.
Besvikna spelare lämnar planen
Bild: /All Over Press

Senegal vill att Fifa ska se över fair play-reglerna i VM. Det här på grund av att Japan vägrat anfalla och på så vis säkrat en andraplats i gruppen och avancemang till åttondelsfinal.

Senegal var det sista afrikanska landet som hade chansen att gå till slutspel i VM. Inför den sista omgången i grupp H låg laget på samma poäng, målskillnad och gjorda mål som Japan.

Senegal missade till slut avancemang från gruppen då laget föll med 0–1 mot Colombia. Samtidigt besegrade också Polen Japan med 1–0.

Under slutskedet av matchen mellan Japan och Polen vägrade japanerna anfalla eftersom spelarna visste att man skulle gå vidare om resultatet i Senegal–Colombia stod sig. Japan hade fair play-regeln på sin sida eftersom man inte hade tagit lika många gula kort som Senegal.

Nu har Senegal skickat in en protest till Fifa angående fair play-regeln.

– Vi anser att Japan vägrade spela när de fick information om att Colombia hade tagit ledningen. Det gynnade Japan och det rimmar illa med fotbollens principer. Fifa borde i framtiden bestraffa ett lag som spelar på det sättet.

– Fifa har infört ett nytt system men löser den här regeln alla problem? Efter matchen hände inget för varken Japan eller Polen. Man borde kunna straffa spelare, tränare eller lag för en sådan attityd, skriver det senegalesiska fotbollsförbundet enligt Reuters.

Fifa har tidigare försvarat fair play-regeln och för några dagar sedan sade förbundet att man inte har några planer på att sluta använda den.

Diskussion om artikeln