Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällarnas VM fortsätter – men Brasilien kan väl ändå inte falla i åttondelen?

Från 2018
Uppdaterad 02.07.2018 16:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Åttondelsfinal: BRA - MEX (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mexiko har förlorat sex åttondelsfinaler i rad och har 0–11 i målskillnad på fyra VM-matcher mot Brasilien. Samtidigt har det brasilianska spelet blivit bättre för varje match. Visst, det är skrällarnas VM, men att huvudfavoriten skulle kunna ryka i dag är väl ändå otänkbart?

Brasilien-Mexiko, åttondelsfinal.

Samara, klockan 17.

Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts med expertkommentator Marianne Miettinen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Åttondelsfinal: BRA - MEX (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Brasiliens läge:

Gruppspelet gick som det skulle för VM:s förstahandsfavorit. Poängförlusten mot Schweiz i premiären var en besvikelse som hanterades bra. Enträget slit gav seger mot Costa Rica och insatsen mot Serbien i tredje matchen gav den viktigaste känslan av alla: det här är ett lag med en uppåtgående formkurva, med potential att bli hur bra som helst.

Intressant jämfört med de andra större lagen är hur liten omsättning det varit i den brasilianska startelvan. Jättar som Tyskland och Spanien hittade aldrig sin elva, medan lag som Kroatien, Frankrike, Belgien och England redan hunnit gå runt på mer eller mindre hela truppen. Brasilien har varierat på ytterbackspositionerna, men de övriga nio startplatserna har varit oförändrade genom hela VM. En stabilitet som kan bära hela vägen.

Mexikos läge:

Glädjen och lättnaden över att det blev en åttondelsfinal trots magplasket mot Sverige gick relativt snabbt om och ersattes av realiteterna. Med en poäng mot Sverige hade mexikanerna fått möta Schweiz, nu sumpades chansen och i stället väntar Brasilien som Mexiko aldrig ens gjort mål på under de tidigare fyra VM-matcherna mellan lagen.

Historien ligger dessutom som en tung våt filt över ett mexikanskt lag som försöker ta optimistiska friska andetag. Sex turneringar i rad har Mexiko åkt ut i åttondelen. Hela nationen vet att allt talar för sjunde raka.

Den mexikanska landslagsspelaren Javier Hernandez är uppspelt efter en vinst mot Tyskland.
Bildtext Mexiko möter stenhårt motstånd i åttondelen.
Bild: PETER POWELL

Håll koll på: Ersättarna

Filipe Luis, Brasilien

En klar majoritet av Brasiliens anfall har gått via vänsterflanken. En stor orsak stavas såklart Neymar (och Coutinho) men också vänsterbacken Marcelo har haft en stor roll. Men nu har Real Madrids försvarare varit skadad och ersätts av Filipe Luis, ett offensivt svagare alternativ som därför kommer att ha stort förstoringsglas på sig.

Hugo Ayala, Mexiko

Att möta Brasilien utan sin ledare i förvaret låter inte särskilt lockande, men Hector Moreno är avstängd efter två gula i gruppspelet. Troliga ersättaren Hugo Ayala spelade mot Tyskland, men har inte medverkat i de två matcherna efter det. 31-åringen har spelat hela sin klubblagskarriär hemma i Mexiko och kan få en svettig eftermiddag.

Snackisen 1: Nya filmningar?

För fyra år sedan åkte Mexiko ur VM efter något som hela nationen är övertygad om att var en tarvlig filmning av holländaren Arjen Robben. I årets VM har Neymar mot Costa Rica redan åkt fast för att ha filmat, men klarade sig bisarrt nog utan varning. Mexikanerna har inte varit sena att inför mötet sätta press på den italienska domaren och hans videoteam genom att lyfta upp Neymars förmåga att falla lätt.

Snackisen 2: Minns nån OS-finalen?

Att tro att en match i en olympisk fotbollsturnering på något sätt skulle kunna inverka på ett VM-möte sex år senare är kanske befängt, men är det något som Mexiko behöver inför åttondelen är det en självförtroendeboost.

Den får laget av tanken på OS-finalen i London, som Mexiko vann med 2–1. Inte mindre än åtta av spelarna i dagens mexikanska trupp blev olympiska mästare den dagen, och i det slagna brasilianska laget fanns Neymar, Thiago Silva, Marcelo och Danilo.

Neymar i OS-finalen 2012
Bildtext Neymar spelade i OS-finalen mot Mexiko 2012.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Referentens tips:

Brasilien har kommit i gång, och det vore dumt att tippa emot dem. Matchbilden lär passa ett kontringsstarkt Mexiko betydligt bättre än mexikanernas match mot Sverige, men till en skräll räcker det inte. 3–1 till Brasilien.

Diskussion om artikeln