Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Caruna investerar i lågspänningsnät för 25 miljoner euro – 30 000 kunder påverkas

Från 2018
Uppdaterad 03.07.2018 07:08.
en man sätter ner elkablar i marken.
Bildtext Caruna ser potential i fler samarbeten med kommuner, städerna och teleoperatörerna under arbetet, säger Sebastian Ahlnäs, ansvarig projektchef på Caruna.
Bild: Markku Rantala / Yle

Lågspänningsnätena ska saneras de kommande fyra åren i sydvästra Finland och i Satakunta. Caruna garderar sig för ökningen av privata eldrivna fordon.

Sedan tidigare har Caruna investerat i mellanspänningsnätet och börjar nu övergå att investera i lågspänningsnätet, som alltså är det nät som kommer fram till kunderna.

Investeringarna sker i sydvästra Finland och i Satakunta och beräknas kosta 25 miljoner euro.

Hög-, mellan- och lågspänningsnät

Högspänningsnät är elöverföringsbolagens stamnät, som oftast har 110 eller 220 kilovolt el.

Från stamnätet går elen sedan vidare till mellanspänningsnätet som är 20 kilovolt, eller 20 000 volt.

Från mellanspänningsnätet delar man sedan ut elen till lågspänningsnätet och det är det nät som kommer fram till kunderna; till radhus, höghus och egnahemshus.

Lågspänningsnät brukar vara kring 400 volt.

Källa: Sebastian Ahlnäs, ansvarig projektchef på Caruna

Meningen är att alla Carunas luftkablar som är på stadsområden både i låg- och högspänningsnätet ska läggas under marken under de följande fyra åren, säger Carunas ansvariga projektchef Sebastian Ahlnäs.

- Det är en del av vårt program att föra alla våra luftkablar under marken före 2028. Det nästa skedet av våra investeringar gäller då vårt lågspänningsnät och kabelläggningen av det nätet.

Vill samarbeta med kommunerna och teleoperatörerna

Ökningen av privata eldrivna fordon är en av orsakerna till att Caruna investerar i lågspänningsnätet.

- Jo. Ska det bli mera elbilar i vårt samhälle måste vi ha ett starkare elnät än vad vi har för tillfället. Som en del av det här saneringen har vi också tagit i beaktande att elbilarna i framtiden kommer att finnas mycket mera i lågspänningsnätet också.

Den andra orsaken är att Caruna ser potential i fler samarbeten med kommuner, städerna och teleoperatörerna under arbetet, berättar Ahlnäs.

Caruna kunde till exempel kabellägga luftledningarna samtidigt som fibernätet byggs ut fortsätter han. Även kommunernas luftkablar inom gatubelysningen kunde föras under marken samtidigt som Caruna sanerar sina nät.

- Då skulle inte vägarna och asfalten behövas grävas upp flera gånger under en kort tid utan vi skulle kunna göra allt det här på en gång tillsammans.

Diskussion om artikeln