Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Populär Hangörestaurang får svidande kritik av anställd - företagare säger att det handlar om ett missförstånd

Från 2018
Uppdaterad 03.07.2018 13:07.
magasin i hangö
Bildtext Classic Pizza är en av restaurangerna i magasinbyggnaderna i Östra hamnen. Bild från 2014.
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Det var meningen att Jasmin Ngo skulle arbeta på restaurangen Classic Pizza eller Makaronitehdas i Östra hamnen Hangö i sommar. Ngo blev ändå så upprörd över arbetsvillkoren när hon kom på plats att hon valde att vända på klacken. Arbetsgivaren menar att det handlar om ett missförstånd.

Ngo publicerade ett inlägg på Facebook om hur hon upplevde situationen. Inlägget fick snabbt närmare över 1700 delningar och många i kommentarsfältet upprördes över vad Ngo berättade. Flera hotade med att bojkotta restaurangerna.

Familjeföretaget Classic Pizza Restaurants äger såväl Classic Pizza-restaurangerna som Makaronitehdas. De har pizzerior runtom i Finland och även ett par i Danmark.

Både pizza- och pastarestaurangen är välbekanta matställen i magasinbyggnaderna i Östra hamnen.

Restaurang menar att de anställda är nöjda

Ngo berättar bland annat att hon förväntades betala hyra för att sova i en tältsäng i en trerummare som hon skulle dela med åtta personer.

Hon säger också att mat inte erbjöds enligt överenskommelse.

Classic Pizza Restaurants säger i sin tur att deras anställda i Hangö är nöjda och att de följer alla regler gällande arbetstagarna.

Jobberbjudande i våras

Det var i våras som Ngo blev erbjuden jobb på någondera av restaurangerna.

- Jag funderade, begrundade och frågade en del saker om jobbet innan jag valde att ta emot jobbet, säger Ngo.

Lovades rum med en annan person i egnahemshus

När hon rekryterades berättade en anställd på Classic Pizza att hon skulle få bo ett rum i ett egnahemshus i Hangö. Vid behov skulle hon vara tvungen att dela rummet med en annan person.

- Jag tyckte att det lät bra att få vara i Hangö och njuta av den fina miljön och samtidigt jobba, säger hon.

Kvinna med ryggen mot kameran sitter på en sandstrand och ser ut över havet en varm sommardag.
Bildtext Jasmin Ngo tänkte att ett jobb i Sommarhangö kunde bli kul. Arkivbild.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Det blev ändå inget villaliv för Ngo.

Huset vid adressen hon fått är ett flervåningshus. Här skulle hon bo i en trea där fyra andra personer redan bodde. Dessutom skulle ytterligare fyra personer flytta in inom de närmaste dagarna.

- Vi nio skulle bara ha två nycklar att dela på, säger hon.

Ngo skulle sova i en tältsäng på en madrass som var ungefär fem centimeter tjock.

Hon berättar också att miljön inte verkade trevlig då personer som såg utt att vara påverkade av droger och alkohol satt utanför huset.

Skyller på staden för att bygglovet dröjer

På Classic Pizza Restaurants ber man om ursäkt och säger att arbetstagaren Jasmin Ngo fått felaktig information.

- De som ska jobba hela sommaren bor i villan och de som arbetar en del av sommaren hyr vi bostäder åt, säger Merja Rahkola-Toivanen som äger Classic Pizza-restaurangerna och Makaronitehdas.

Jasmin Ngo anställdes via ett bemanningföretag men fick information om arbetsplatsen från en anställd på Classic Pizza.

Vi vill bygga ett hus vid den villa där säsongsarbetarna bor, förklarar ägaren Merja Rahkola-Toivanen. Hon säger att de redan i tre eller fyra år väntat på bygglov.

- Staden måste verkligen ta tag i detaljplanen och se till att vi kan börja bygga. Vi är redo att göra det och väntar bara på att få börja, säger Rahkola-Toivanen.

En säng med skrynkliga lakan.
Bildtext I bostaden fanns det för få sängar. De flesta fick sova i soffor eller tältsängar. Arkivbild.
Bild: Krista Mangulsone / Unsplash

Arbetstagaren säger att det skulle bo nio personer i en bostad med två sovrum, ett vardagsrum och ett kök. Låter det rimligt?

- Det är defintivt max och här står jag på arbetstagarens sida. Jag tycker inte det låter bra. Vanligen bor det inte så många i en bostad utan två eller några fler, säger Rahkola-Toivanen.

Classic Pizza: Det är brist på bostäder i Hangö

Rahkola-Toivanen säger att det råder brist på bostäder i Hangö. Därför var det meningen att så många skulle samsas om en trerummare.

Hon menar ändå att det inte skulle ha bott nio personer i bostaden hela sommaren utan att en del skulle ha flyttat ut då de arbetat klart.

Här står jag på arbetstagarens sida. Jag tycker inte det låter bra. Vanligen bor det inte så många i en bostad utan två eller några fler.

Enligt ett kontrakt som Ngo hade fått skulle hon betala ungefär 190 euro i månaden för bostaden. Ifall där bor nio personer landar hyran på över 1 700 euro.

Rahkola-Toivanen säger att det inte någonsin var meningen att de som bodde i bostaden skulle betala så mycket. Enligt henne skulle Ngo betala 100 euro i månaden för bostaden som hon skulle dela med åtta andra personer.

En klädnypa som håller i en nyckel och en bunt sedlar.
Bildtext Jasmin Ngo och restaurangens ägare har olika uppfattning om hur mycket Ngo skulle betala i hyra för en tältsängsplats i trean.
Bild: All Over Press

Rahkola-Toivanen säger också att man inte gör vinst på att hyra ut bostäder åt sina arbetstagare.

Rahkola-Toivanen menar att det är bra att Ngo lyfte upp frågan även om hon önskar att Ngo tagit kontakt direkt med dem.

Ngo: Det är ett problem i branschen att arbetstagare inte värdesätts

Jasmin Ngo berättar för Yle Västnyland att hon vill lyfta fram bristerna eftersom hon upplever att det finns problem i hur personal behandlas i restaurangbranschen.

- Vi arbetstagare värderas inte. För dem är det viktigt att vi kommer på plats och jobbar. Deras business fungerar inte utan oss arbetstagare och det är vi som drar in pengarna, säger hon.

Vi arbetstagare värderas inte. För dem är det viktigt att vi kommer på plats och jobbar.

- Jag har arbetat i sex år på olika restauranger och jag har aldrig varit med om att jag inte skulle få mat till personalpris, säger hon.

Classic Pizza hade lovat Ngo mat till personalpris som hon säger landar på ungefär 5,50 euro. Det visade sig inte hålla streck.

På Classic Pizza Restaurants säger man att personalen får en personalrabatt eller ska ta med egen mat till arbetsplatsen.

Missnöjd med företagets svar

Classic Pizza valde att svara på Ngos Facebookinlägg i kommentarsfältet på företagets Facebooksida. Där skrev företaget sin version av det som Ngo skrivit om.

- Jag är lite besviken på det svar som jag fick och det var ganska officiellt skrivet. De sade att jag hade fel fakta och jag vet inte varifrån det kommer då jag har skrivit mitt inlägg baserat på hur det har varit och vad som har hänt, säger Ngo.

På Facebook skrev företaget att Ngo skulle betala 100 euro i hyra för sitt rum, vilket skilde sig från hennes inlägg där hon skrivit att hyran var närmare 200 euro.

Ngo svarade företaget att hon har ett dokument där det framgår att hyran är 190 euro.

Nollavtal eller dåliga löner

Ngo var nöjd med sin lön och har inget att påpeka gällande den. Däremot hörde hon om andra som hade problem eller låga löner.

- Jag hörde av andra arbetstagare att de har haft problem med att få betalt och att de har så kallade nollkontrakt där de inte lovas några turer, säger Ngo.

Klockor som rymmer ur ett huvud. Svartvit bild.
Bildtext Jasmin Ngo säger att andra anställda berättade om nollkontrakt där de inte lovas några arbetspass. Själv var hon nöjd med sina timmar och sin lön.
Bild: Mostphotos

På Classic Pizza Restaurants förklarar man att man alltid följer de regler som finns för minimilöner och att olika uppgifter ger olika löner.

Classic Pizza var under lupp också i höstas bland annat i Helsingin Sanomat (artikeln ligger bakom betalmur). Det handlade då främst om oklarheter i lönerna i företagets restaurang på varuhuset Stockmann i Helsingfors.

Merja Rahkola-Toivanen säger att Classic Pizza följer de regler som finns och att det fanns fel i Helsingin Sanomats artikel.

- Vi granskas av så många myndigheter och skulle vi göra sådant skulle det komma fram. Vi är transparenta och har inget att dölja. I så fall skulle vi inte kunna växa och utvecklas så som vi gör, säger Rahkola-Toivanen.

"De anställda är i allmänhet nöjda"

Rahkola-Toivanen säger att det här är första gången som de får klagomål angående anställningsförhållandena på Classic Pizza i Hangö och säger att de anställda överlag är nöjda.

Anställda har bott i lägenheter i över 20 år.

Ngo valde att jobba ett och ett halvt arbetspass innan hon tillsammans med sin restaurangchef kom överens att hon lämnar arbetsplatsen och åker tillbaka hem till Helsingfors.

- Jag var i kontakt med både rekryteringen och arbetsgivaren men båda personerna där var på semester, förklarar Ngo gällande varför hon inte fick någon hjälp därifrån.

Facket: "Vanligt att sommararbetare är i kontakt"

Johanna Sparf är regionchef för PAM Helsingfors-Nyland. PAM är fackförbundet för personer som jobbar inom de privata servicebranscherna.

Sparf säger att det inte är ovanligt att sommararbetare tar kontakt med facket under sommarmånaderna och också efter sommaren.

- Man vill bland annat kontrollera löner och semesterersättningar. I slutet av ett arbetsförhållande vill man kolla att slutlönen är korrekt betald, berättar hon.

ung kvinna står bakom disk i glasskiosk och håller i en glass.
Bildtext Det är inte ovanligt att sommarjobbare kontaktar facket om arbetsvillkor och lön. Personen på bilden har inget med fallet i Hangö att göra.

När det gäller sommarjobb i restaurangbranschen handlar frågor ofta om villkor som är bundna till vädret.

- Under sommaren jobbar man på uteserveringar och i glasskiosker och då har folk frågor kring inställda arbetsturer till följd av dåligt väder, säger Sparf.

"Hör till ovanligheterna att man medvetet gör fel"

Johanna Sparf menar att det i allmänhet snarare handlar om misstag än regelbrott på arbetsplatserna.

- Ofta löses saken med det samma när vi är i kontakt med arbetsgivaren. Det hör till ovanligheterna att man medvetet vill agera fel. Det kan till en del bero på okunskap från arbetsgivarens sida och även att man helt enkelt gör fel, förklarar hon.

Hon upplever inte att restaurangbranschen skulle vara mer problematisk än någon annan bransch.

- Där finns vissa särdrag men om man ser på de meningsskiljaktigheter som vi behandlar under ett år i Helsingfors och Nyland, så finns det lika mycket problem inom andra branscher, säger Sparf.

Rädd att hamna i trubbel

Sparf berättar att många väljer att ta kontakt först efter att ett arbetsförhållande tagit slut. Det kan bero på att man som arbetstagare är rädd att hamna i trubbel om man lyfter fram problem när anställningen ännu är pågående.

- Vi strävar ändå alltid efter att sköta ärendet så att alla kan fortsätta arbetet på ett bra sätt efteråt. Vi lyssnar förstås alltid också på arbetsgivaren, men om det är en klar förseelse ger vi så klart inte efter mycket, säger hon.

Hon påminner om att det på större arbetsplatser ofta finns en förtroendeman att vända sig till.

Euromynt i en öppen handflata.
Bildtext Alla har rätt till minimilön oberoende av vilka avtal de har undertecknat, påminner servicefacket PAM.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sparf säger också att man inte ska tro att man måste godkänna vad som helst bara för att man ingått ett kontrakt.

Trots att kontrakt i allmänhet är bindande, så gäller inte ett kontrakt där villkoren bryter mot lagen eller kollektivavtalet.

- Om man till exempel har skrivit under ett kontrakt där man går med på en timlön på fyra euro, så är man ändå berättigad till den minimilön som finns bestämd i kollektivavtalet, förklarar Sparf.

"Man kan inte lägga munkavle på de anställda"

Jasmine Ngo skriver i sitt inlägg att de anställda är tvungna att skriva under ett avtal om tystnadsplikt och att boten om man bryter avtalet är 10 000 euro.

Lagen kring dylika avtal är mångfacetterad, menar Sparf.

- De är inte olagliga i sig, men väldigt ovanliga inom servicebranschen. Men även om man skrivit under ett sådant avtal så hindrar det inte en från att lyfta fram oegentligheter på arbetsplatsen eller i arbetsförhållandet.

- Man kan inte lägga munkavle på någon med ett sådant avtal, förklarar hon.

flicka fotograferar pojke med smarttelefon
Bildtext Classic Pizza säger att tystnadsavtalet ska skydda restaurangbesökarna. De anställda får till exempel inte fotografera kändiskunder.
Bild: deathtothestockphoto.com

På Classic Pizza Restaurants säger man att man har ett avtal om tystnadsplikt. Avtalet finns enligt företaget till för att skydda restaurangens besökare och inte för att lägga munkavle på någon.

- Ibland har vi till exempel kända personer som äter på våra restauranger och det är inte tillåtet för arbetstagaren att berätta eller ta bilder på personerna, säger Merja Rahkola-Toivanen.

Artikeln kompletterades klockan 7:42 3.7.2018 med info om Jasmin Ngos tankar om det officiella svar hon fick av företaget på Facebook.

Artikeln uppdateras klockan 13:05 3.7.2018 med förtydligande om att Jasmin Ngo fick alla uppgifter om boende och personalpris på måltider av Classic Pizza. Tidigare kunde man tro att hon fått uppgifterna av bemanningsföretaget.