Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elkamo i Jakobstad köptes upp av holländska Alfen

Från 2018
Elkamo Oy i Jakobstad blir en del av holländska Alfen
Bildtext Elkamo Oy i Jakobstad blir en del av holländska Alfen
Bild: Yle/Kjell Vikman

Det holländska bolaget Alfen som tillverkar laddningsutrustningar för elbilar och system för batterilager har köpt företaget Elkamo i Jakobstad. Elkamo tillverkar smarta nätstationslösningar.

Elkamo har för tillfället en kraftig tillväxt, den nya elmarknadslagen som kräver att elkablar grävs ner i marken har gett en ordentlig skjuts åt företaget som beräknas växa med tjugo procent i år.

Laddningsutrustning och batterilager

Alfen tillverkar laddningsutrustningar för elbilar och energilager. Marknaden för elbilar väntas växa kraftigt och det kommer att behövas laddningsstationer.

Kunderna vill inte vänta alltför länge på att ladda sin elbil och det kräver nya lösningar.

Det holländska företaget Alfen planerar att växa i Norden med sin containerlösning där el finns lagrad i batterier som är placerade i en container i anslutning till laddningsstationen.

Elkamo tar hand om Alfens nordiska marknad.

Snabbladdning av batterier i elbilar kräver en stor överföringskapacitet av el som inte nödvändigtvis finns tillgänglig överallt.

Kunden laddar bilen med el från batterier i en container och samtidigt återladdas laddningsställets batterier via det normala elnätet.

Alfen är en mellanstor aktör i Europa

Det pågår en energiomvandling i Europa och världen och Alfen är en mellanstor aktör i Europa vid sidan av jättar som ABB. Alfen skall leverera batteriapplikationer åt energiföretag.

Sol-och vindkraft kräver nån form av lagring av energi och där ser företaget en stor potential.

- Elkamo ger ett tilläggsvärde åt Alfen på den nordiska marknaden, säger Elkamos vd Seppo Tupeli.

Elkamo byter namn

I och med företagsköpet byter Elkamo namn till Alfen Elkamo, i köpet ingår också dotterbolaget Elsteel.

Elkamo har ett 80-tal anställda i Jakobstad och omsättningen var 12,4 miljoner euro 2017. Alfen har 250 anställda och en omsättning på 74 miljoner euro 2017.

Elkamo är ett familjeföretag i Jakobstad som verkat sedan 1981 och ägs av Jouko och Pasi Pihlajamaa och Maija Hietamäki.

Ägarna har inte meddelat några affärsmässiga detaljer om affären. Företagets ledning fortsätter som tidigare.

Diskussion om artikeln