Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Firma Markkanen-Koponen fixade segern med kniven mot strupen – "Vargflocken" vidare i VM-kvalet

Från 2018
Uppdaterad 02.07.2018 22:00.
Basketspelaren Lauri Markkanen i farten med bollen i högsta hugg.
Bildtext Lauri Markkanen gjorde en kanonmatch då Finland slog Island i VM-kvalet.
Bild: Lehtikuva.

I kvällens VM-kvaldrabbning mellan Finland och Island spelade den finländska vargflocken med kniven mot strupen. Vinst, och avancemang till nästa skede av VM-kvalet skulle vara kirrat. Förlust, och man skulle ha varit tvungen att invänta andra resultat för att avgöra avancemanget. Finland grejade biffen och slog Island med 91-77.

Det var Finland som började starkast. Med Petteri Koponen tillbaka i laguppställningen växte det finländska laget med flera centimeter, vilket även syntes på planen.

Den första perioden gick i finländskt tempo och Island hade problem att följa. Ställningen 28-19 efter första tio.

I den andra karpade islänningarna upp sig samtidigt som Finland tappade mark. Island vann den andra tiominutaren med 22-16, och Finland hade plötsligt bara en tre poängs ledning i halvtid.

Trepoängarna avgjorde

Men i den tredje ryckte vargflocken upp sig på nytt. Effektivt försvarsspel och två raka trepoängare av Sasu Salin drygade snabbt ut den finländska ledningen till åtta poäng.

Island skapade ändå en viss nerv genom att ta sig samman och flåsa finländarna i nacken några poäng bakom.

Då visade firma Koponen varför den varit så efterlängtad. Två raka trepoängare gav Finland en tolv poängs ledning och lite andrum.

I den fjärde och avslutande perioden handlade det mesta för Finlands del om att hålla undan för hungriga och jagande islänningar. Island var egentligen aldrig riktigt nära att komma ikapp och Finland knep en viktig seger.

Poängbäst för Finland var föga överraskande Lauri Markkanen. Resultatet innebär att Finland med säkerhet avancerar till nästa skede av VM-kvalet.

Diskussion om artikeln