Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilket drama! Belgiens Hazardspel gav utdelning på stopptid – förtvivlat Japan hemskickat från VM

Från 2018
Uppdaterad 03.07.2018 06:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Makalöst. Osannolikt. Sevärt. Finns knappast adjektiv nog att beskriva det drama som Japan och Belgien ställde till med i VM-åttondelsfinalen dem emellan. Japan hade på fem minuter i andra halvlek skaffat sig en 2-0-ledning, men kollapsade och tappade segern i den fjärde tilläggsminuten. Belgien avancerar efter 3-2 efter en VM-match som hette duga.

Skulle Belgien hålla för trycket och favoritskapet i åttondelen mot Japan? Eller skulle den belgiska stjärnglansen falna i de ettriga japanernas grepp och gå samma öde till mötes som Portugals, Argentinas och Spaniens?

Som dukat för en japansk skräll. Och så, så nära var det, men Belgien ville annat.

Belgien dominerade första halvlek

Den första riktigt vassa målchansen kom efter knappt 25 minuter. Romelu Lukaku fick ett jätteläge att sopa in bollen från nära håll, men belgaren fick inte en tillräckligt bra träff på bollen och Japans målvakt Eiji Kawashima slängde sig över lädret.

Det var Belgien som styrde matchtempot medan japanerna fick nöja sig med att rensa bort de farliga belgiska bollarna. Belgarna hade Japan stundvis rejält i gungning och japanerna tvingades främst att jaga boll.

Efter en halvtimme blixtrade dock Japan till med ett farligt inlägg som slutade i nick – men rakt i famnen på Thibaut Courtois i Belgiens mål.

Även om Belgien höll bollen och skapade fler lägen hade Japan en livsfarlig chans ett par minuter före pausvilan. Yuya Osako fick stå omarkerad framför mål men fick inte träff på bollen.

Courtois gav ändå sina landsmän rejäl skrämselhicka genom att fumla med bollen – men lyckades parera sitt misstag förrän bollen korsade mållinjen.

– Hade han såpa på sina handskar? utbrast Yle sportens referent Chriso Vuojärvi. Välmotiverat, eftersom Courtois anses vara en av världens bästa målvakter.

Mållöst i halvtidsvilan, trots allt.

Fullständigt sanslös målkavalkad: Först kollapsade Belgien, därefter Japan

Den andra halvleken kommer gå till historien som en av de häftigaste i VM:s historia.

I början av andra halvlek smällde Japan till. Efter en vunnen boll och en snabb omställning överlistades Courtois med ett distinkt skott mot bortre stolpen.

Plötsligt Belgien i gungning – mot Japan!

Men genast i följande anfall hettade det till i det japanska straffområdet – Hazard träffade stolpen och Belgien sökte ursinnigt efter ett kvitteringsmål. Men det var inte belgarna som fick fira.

För det smällde till bakom Courtois – igen! Helt omarkerat krutade Takashi Inui in 2-0 i bortre hörnet och den belgiska katastrofen kröp allt närmare.

Två mål på fem minuter (!) och den belgiska kollapsen var ett faktum.

Vad som hände sedan är nästan lika obegripligt. Belgarna trummade på mot det japanska målet och Jan Vertonghen satte in en reduceringsboll med tjugo minuter speltid kvar. Och då var det plötsligt Japans tur att kollapsa.

Fem minuter efter reduceringen hade Belgien kvitterat till 2-2 genom Marouane Fellaini– vilken osannolik rysare att bevittna i den sena ryska sommarnatten!

Kawashima storspelade i japanska målet

Under matchens sista tio-femton minuter skapade bägge lagen hyfsade målchanser.

Med fem minuter kvar av ordinarie speltid hade Belgien ett kalasläge att avgöra - men storspel i form av en dubbelräddning av Eiji Kawashima höll ställningen jämn. Och belgarna trummade på fortsättningsvis.

En farlig frispark lyckades sedan Courtois rädda i den belgiska ändan, och i följande belgiska anfall avgjordes matchen.

Nacer Chadli fick stå som belgisk nationalhjälte då drabbningen var över då han satt den avgörande bollen i 94:e minuten.

Således möter Belgien Brasilien i åttondelsfinal medan Japan är utslaget ur VM anno 2018.

Diskussion om artikeln