Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi erkänner inte annekteringen av Krim" - Vita huset släcker Trumps och Boltons bränder efter förbryllande uttalanden

Från 2018
Sarah Sanders i Vita huset.
Bildtext Pressekreterare Sarah Sanders fick på måndagskvällen skjuta ner spekulationerna kring att USA:s president Donald Trump eventuellt är på väg att erkänna att Krimhalvön hör till Ryssland.
Bild: EPA/Michael Reynolds

Förra veckan hade vi i Finland händerna fulla med att börja planera toppmötet mellan den amerikanska och den ryska presidenten. Då avslöjade Axios att Donald Trump på G7-mötet i Toronto föreslagit att Krim kunde höra till Ryssland för att "alla pratar ryska där". Då sattes snöbollen i rullning.

En snöboll som, då den i natt finsk tid nådde Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders, hade växt en hel del.

Förra veckan sade president Trump först att han inte utesluter att han skulle kunna erkänna annekteringen av Krim. Sedan kom Axios scoop från Kanada, och vips verkade det som att den amerikanska synen på Krim var en totalt annan än alla trodde.

Trump har tidigare sagt att han inte skulle ha tillåtit den ryska ockupationen av Krimhalvön, och konstaterat att det var företrädaren Barack Obamas "fel".

Och då de flesta experter redan bestämt sig för att gå vidare och skaka av sig Trumps uttalanden, gick presidentens säkerhetspolitiska rådgivare John Bolton - som tidigare varit en hårdför Rysslandsmotståndare och har kallat inblandningen i presidentvalet 2016 för en krigshandling - till pressen och sade som sin chef: "Vi utesluter inte att USA kunde erkänna annekteringen av Krim".

John Bolton.
Bildtext John Bolton.
Bild: EPA/Sergej Tjirikov

Så det är en uppgiven pressekreterare Sarah Sanders som på måndagskvällen får frågan: Utesluter ni ett erkännande av annekteringen eller finns det på bordet?

Sanktionerna mot Ryssland kommer att fortsätta gälla tills Ryssland återbördar Krim till Ukraina

- Vi erkänner inte Rysslands försök till att annektera Krim, det är en fråga som vi är överens med Ryssland om att vi inte är överens om, säger Sanders.

- Sanktionerna mot Ryssland kommer att fortsätta gälla tills Ryssland återbördar Krim till Ukraina.

Krim inte på agendan i Helsingfors..?

Budskapen är tvetydiga och vare sig politiker eller experter är extra ivriga att blanda sig i leken den här gången.

Men Kreml meddelade på måndagen att Krim inte kommer att finnas på mötesagendan då de två herremännen Trump och Vladimir Putin möts i Helsingfors om två veckor.

- President Putin är redo att diskutera och söka kompromisser i alla andra frågor än Krim, sade talespersonen Dimitrij Peskov enligt Reuters.

- Krim kan inte och kommer aldrig att finnas på agendan eftersom det är en oskiljaktig del av Ryssland, sade Peskov.

Trump har tidigare sagt att han tänker tala om "allt" med Putin i Helsingfors.

I stället väntas herremännen nu tala om valfusk, relationer länderna emellan och Rysslands deltagande i G8-möten.