Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Förkrossad och otroligt besviken” – Japans förbundskapten tar på sig ansvaret för den svidande förlusten

Från 2018
Förkrossade japanska spelare
Bildtext Japan tappade ledningen mot Belgien.
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Japan var nära att chocka Belgien i åttondelsfinalen. Laget gick upp i en 2–0-ledning tidigt i andra halvlek men tappade greppet. Belgien avgjorde sedan matchen i slutsekunderna.

Belgien var rejält skakat i åttondelsfinalen mot Japan. Det som många på förhand trodde skulle bli en enkel match blev istället en riktig rysare.

Japan rivstartade den andra halvleken och kopplade ett ordentligt grepp om matchen med två mål på fyra minuter. Först prickade Genki Haraguchi in 1–0 och sedan dunkade Takashi Inui in 2–0.

– Vi kontrollerade matchen men Belgien lyckades komma igen. I slutet kunde vi inte matcha dem, säger en besviken japansk förbundskapten Akira Nishino till AFP efter matchen.

Belgien reducerade och kvitterade genom två nickmål av Jan Vertonghen och Marouane Fellaini. Matchen såg ut att gå till förlängning men i den fjärde stopptidsminuten kom Belgien i en blixtkontring och Nacer Chadli avgjorde med bara sekunder kvar på klockan.

– Vi förväntade inte oss en sådan kontring. Det går inte att skylla på spelarna, kanske var det jag som förlorade kontrollen över matchen. Jag ifrågasätter mig själv och taktiken.

– Det känns riktigt tungt men vi måste acceptera förlusten. Jag är förkrossad och otroligt besviken, säger Nishino.

Akira Nishino
Bildtext Akira Nishino.
Bild: AFP / Lehtikuva

Martinez hyllar Japan

Belgiens förbundskapten Roberto Martinez var lättad efter matchen. Laget lyckades vända ett 0–2-underläge till seger – något som inte hänt i en utslagningsmatch i ett VM på 48 år.

– Det här var ett stort test för laget. Vi överlevde och är vidare. Det är det viktigaste. Jag hittar inget negativt i dag. Jag är väldigt stolt över spelarna och det borde hela Belgien vara.

Martinez passar också på att hylla Japan.

– Vi måste gratulera Japan, de gjorde en perfekt match. Det första målet var en fantastisk kontring och det andra ett briljant skott. Vi underskattade inte Japan inför matchen, säger han.

Roberto Martinez står vid bänken
Bildtext Roberto Martinez.
Bild: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Kvartsfinal mot Brasilien

Belgiens VM fortsätter på fredag med kvartsfinal mot Brasilien. Martinez säger att laget går in i den matchen som underdog.

– När man möter Brasilien måste man acceptera att de är det bästa laget i turneringen. De har spelare som Neymar och Philippe Coutinho som kan avgöra matcher på egen hand.

– Vi måste gå in i matchen med känslan att vi inte har något att förlora. Det är den här typen av matcher som man drömmer om och vi ska njuta från första sekund, säger han.

Diskussion om artikeln